Sos pomidorowy do pizzy

Doskonały sos do pizzy, którym smarujemy ciasto, zanim położymy główne składniki potrawy.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 150 ml przecieru pomidorowego,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawa warzywna do smaku,
  • 2 łyżki oregano,
  • 2 łyżeczki suszonej papryki,
  • pieprz do smaku,
  • sos chili do smaku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Przygotowanie:

Przecier wrzuć do miski z oliwą i mieszaj trzepaczką do momentu, kiedy składniki połączą się na gładką masę. Oliwa niweluje agresywny smak przecieru, nadaje delikatność oraz gładką konsystencję. Dodaj zioła, a następnie przyprawy. Ząbki czosnku posiekaj, podsmaż na patelni i dodaj do sosu. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 230,28 kcal
--- ---
Białka 3,21 g
--- ---
Węglowodany 10,07 g
--- ---
Tłuszcze 21,93 g
--- ---
Błonnik 1,64 g
--- ---

Komentarz:

Pomidory zawierają bardzo dużo witaminy C, A i K, oraz wiele minerałów – przede wszystkim potas, a także w mniejszych ilościach fosfor, mangan, magnez, wapń i żelazo. Co ważne, warzywo to jest źródłem przeciwutleniaczy - w tym likopenu - przeciwdziałającym nowotworom, takim jak rak prostaty czy skóry.

 

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Sosy
Sosy

Sos imbirowy

Sos imbirowy

Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności. Suszony bardziej nadaje się do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z innymi korzennymi przyprawami - zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Sosy

Dlaczego warto jeść ketchup?

Dlaczego warto jeść ketchup?

Sos do wszystkiego Lubią go i dzieci, i dorośli. Wyśmienicie smakuje z jajecznicą, na serowej kanapce, dodany do mięsa i marynat. Sos pomidorowy (...) może zamiast wersji sklepowej lepiej wykonać taki sos...

Sosy

Sos do pizzy

Sos do pizzy

Sos do pizzy to mieszanka, którą smaruje się najczęściej ciasto, zanim położy się główne składniki. Jednak można także używać sosu jako dodatku do pizzy.

Sosy

Sos z żurawiny

Sos z żurawiny

Żurawina to drobne, wiecznie zielone krzewy z drobnymi, czerwonymi i cierpkimi w smaku owocami. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin: C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji...

Sosy

Sos z awokado

Sos z awokado

Awokado, które jest głównym składnikiem tego przepisu na sos, jest ciekawym owocem, który w Polsce staje się coraz powszechniejszy. Oprócz (...) także cennego kwasu foliowego. Awokado jest świetnym zastępnikiem majonezu i masła,...

Sosy

Sos orzechowy

Sos orzechowy

Sos orzechowy jest idealnym dodatkiem do mięs grillowanych oraz grzanek. Nadaje się także do sałatek warzywnych. Ponadto orzechy ziemne (...) do smaku, sos sojowy do smaku. Przygotowanie: Masło...

Sosy

Sos ogórkowy

schłodzone. **Komentarz:** Ogórki nawet w postaci sosu ogórkowego są bardzo smaczne i, przede wszystkim, zdrowe. Głównie dlatego, że znajdziemy

Sosy

Pomarańczowy sos z imbirem

Charakterystyczny smak temu przepisowi na pomarańczowy sos nadaje, oprócz głównego owocu, imbir. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek (...) i wstaw na gaz. Dodaj imbir pokrojony na plasterki i gotuj do momentu, aż uzyskasz 1/2...

Sosy

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne. Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2.

Sosy

Orzechowy sos

Orzechowy sos

Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Orzechy zajmują czołowe miejsce wśród pokarmów zapobiegających chorobom serca.