Sól i cukier powrócą do szkolnych stołówek?

Anna Zalewska, nowa minister edukacji, krytycznie odnosi się do wprowadzonych przez poprzedni rząd restrykcji dotyczących żywienia w szkolnych stołówkach. Zgodnie z jej zapowiedzią na stoły uczniów powrócą produkty, o które zwolennicy zmian jeszcze kilka tygodni temu prowadzili prawdziwą batalię.

Działania resortu zdrowia i edukacji polegające na wyeliminowaniu określonych produktów ze szkolnych jadłodajni i sklepików miały na celu zmniejszenie odsetka dzieci zmagających się z otyłością. Szeroko dyskutowane zmiany funkcjonujące od września bieżącego roku najprawdopodobniej nie zostaną jednak utrzymane.

Polecane wideo:

Powołana na stanowisko ministra edukacji narodowej Anna Zalewska zapowiada, że jednym z pierwszych podjętych przez nią działań będzie odstąpienie od tych ograniczeń.

Zdaniem minister nowe rozporządzenia nie przyniosły oczekiwanych efektów. Dzieci, które w zamyśle miały docenić wartość zdrowego odżywiania, rezygnują z jedzenia niesmacznych ich zdaniem posiłków. Na zmianach w największym stopniu cierpią dzieci pochodzące z ubogich rodzin, dla których możliwość zjedzenia obiadu w stołówce jest szczególnie ważna.

Jak podkreśla Anna Zalewska, wydawanie zakazów nie jest najlepszą metodą kształtowania u młodego człowieka zdrowych przyzwyczajeń. Ich miejsce powinny zastąpić działania mające na celu edukację społeczeństwa.

Decyzja minister wywołała spore kontrowersje. Pojawiają się głosy, że wycofanie wprowadzonych zmian konsultowanych wcześniej ze specjalistami w dziedzinie zdrowego żywienia w momencie, w którym placówki po początkowych trudnościach wreszcie się przystosowały, uderzyłoby w autorytet rządzących. Co więcej, oznaczałoby, że wysokie koszty prowadzonych przez stacje sanitarno-epidemiologiczne szkoleń poniesione zostały niepotrzebnie.

Chociaż, jak wynika z prowadzonych przez olsztyński sanepid badań, zdecydowana większość rodziców opowiada się za koniecznością zmiany dziecięcych nawyków żywieniowych na zdrowsze, nie są oni zadowoleni ze szkolnych posiłków. Problemem jest również deficyt odpowiednich produktów na rynku, a także przyzwyczajenia uczniów.

Mimo to niemal 25 proc. szkolnych jadłodajni nie miało większych kłopotów z dostosowaniem się do wymaganych rozwiązań. Najlepsze efekty osiągnięto na gruncie przedszkoli, gdzie nowe zasady wprowadzono dość płynnie, a dzieci nie miały większego problemu z zaakceptowaniem smaku serwowanych im potraw.

Anna Kołodziejczyk, ponad rok temu

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zdrowe żywienie przedszkolaka
Zdrowe żywienie przedszkolaka

Warzywa dla dzieci - przepisy i właściwości

Warzywa dla dzieci - przepisy i właściwości

Warzywa dla dzieci Z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że Polacy jedzą o połowę mniej warzyw, niż jest to wskazane ze względów zdrowotnych (powinno to być pięć porcji dziennie). Nie pozostaje to bez wpływu na pojawienie się chorób,...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak zdrowo karmić dzieci?

Jak zdrowo karmić dzieci?

Dzięki książce "Zdrowa kuchnia dla dzieci" dowiesz się, jak prawidłowo karmić dzieci.

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Szczaw - właściwości i zastosowanie

Szczaw - właściwości i zastosowanie

przy domu lub bloku. W smaku przypomina nieco cytrynę, a liście są podstawą do przyrządzania zdrowych zup. Jakie ma właściwości i czy można go podawać

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak gotować warzywa, by zachować ich wartości odżywcze?

Jak gotować warzywa, by zachować ich wartości odżywcze?

Co warzywa lubią najbardziej? Jaki jest najlepszy sposób na przyrządzanie warzyw dla dziecka? Zazwyczaj je gotujemy, ale czy w ten sposób nie pozbawiamy ich cennych właściwości odżywczych? Okazuje się, że gotowanie wcale nie jest dla wielu warzyw najlepsze....

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Wzrost wagi malucha

Wzrost wagi malucha

Waga i wzrost malucha to dwa elementy, z którymi młode mamy często mają problem. A to dziecko za małe, a to za niskie, a to zbyt szczupłe, a to za dużo waży, a przecież dziecko pani X jest większe, a pani Y grubsze - to jakie w końcu ma być?

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Nie tylko nabiał. Jakie produkty zawierają wapń?

Nie tylko nabiał. Jakie produkty zawierają wapń?

Nabiał to nie wszystko Wapń - minerał niezbędny do budowy kości. W organizmie ludzkim aż 99 proc. tego związku znajduje się właśnie w układzie kostnym. Jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania i - co więcej - nie da się go niczym zastąpić. Najpopularniejszym...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Antybiotyki i hormony w drobiu - jaka jest prawda?

Antybiotyki i hormony w drobiu - jaka jest prawda?

Choć drób przez wiele lat był jednym z najczęściej wybieranych mięs, dziś jego sprzedawcy coraz częściej słyszą o antybiotykach i hormonach, którymi miałoby byś faszerowane mięso. Tymczasem - jak się okazuje - to nie tylko krążący w społeczeństwie mit,...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Wyzwania wieku przedszkolnego a sposób żywienia

dziecka - istotne znacznie mają zwłaszcza witaminy A, C i D. Jak żywić początkującego przedszkolaka? Dieta dziecka po 2,5 roku życia zazwyczaj (...) ., Socha J., Stolarczyk A., Szajewska H., Wąsowska-Królikowska...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Problemy z żołądkiem u dziecka? Podaj mu sok jabłkowy

Problemy z żołądkiem u dziecka? Podaj mu sok jabłkowy

Mają mnóstwo witaminy C, błonnika i pektyn. Wzmacniają odporność i poprawiają perystaltykę jelit. Okazuje się, że rozwodniony sok z tych owoców może pomóc w bólach żołądka, szczególnie u dzieci. Mowa oczywiście o jabłkach. Zapalenie żołądka...