Sok z jarmużu - źródło zdrowia

Jarmuż święci triumfy wśród miłośników zdrowego stylu życia. I nie ma w tym nic dziwnego. To prawdziwa skarbnica białka, witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto więc pokochać wyrazisty, lekko pikantny smak tego warzywa.

Jarmuż zawiera witaminy C i K oraz witaminy z grupy B. W jego liściach znajduje się także mnóstwo przeciwutleniaczy, luteiny, żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.

Polecane wideo:

Jest lekkostrawny, działa przeciwzapalnie, zawiera mnóstwo błonnika. Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, wykazuje również właściwości antynowotworowe. Dobrze wpływa także na wzrok i chroni przed wrzodami. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko, dlatego sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy. Ze względu na bogactwo składników prozdrowotnych, powinien znaleźć się w menu dzieci oraz kobiet w ciąży, które chcą wzmocnić organizm i uzupełnić niedobory ważnych substancji.



 

Lista zalet jedzenia jarmużu jest długa. Jednak osoby, które mają problemy z tarczycą lub chorują na kamicę szczawianową, powinny unikać tego warzywa, ze względu na zawartość szczawianów.

Jarmuż – jak to się je?

Jarmuż wygląda jak skrzyżowanie kapusty z brokułem. I choć sezon na niego trwa od września do początku zimy, to młodymi listkami możemy się cieszyć także latem. Pamiętajmy jednak, by przed spożyciem umyć je i zamrozić. Dzięki tej sztuczce pozbędziemy się charakterystycznej goryczki.

Pomysłów na włączenie jarmużu do naszego codziennego menu jest naprawdę wiele. Młode liście możemy jeść na surowo, dodając je do surówek i sałatek, czy w postaci pesto. Te starsze lepiej podawać na ciepło – w zapiekankach, zupach, sosach. Świetnym pomysłem na wykorzystanie zielonego warzywa jest także jarmużowe smoothie lub sok.

Jarmuż można kupić na niektórych bazarach i hipermarketach. Znajdziemy go także w sklepach ze zdrową żywnością. Po zakupie najlepiej przechowujmy go w woreczku foliowym na dolnej półce lodówki, ale nie dłużej niż trzy dni.

Sok z jarmużu - zastrzyk zdrowej energii

Sok z jarmużu to orzeźwiająca bomba witaminowa. Do jego przygotowania wybierzmy młode, zdrowe liście, bez przebarwień.

Składniki na dwie porcje:

  • ok. 20 świeżych liści jarmużu,
  • 2 duże jabłka,
  • świeży ogórek,
  • pół limonki lub cytryny,
  • kilka kropli dobrego oleju (np. lnianego).

Wszystkie składniki dokładnie myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez wyciskarkę. Dodajemy olej. Po co? Aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, D, K), mogły zostać przyswojone przez organizm. Gotowy sok można dosłodzić miodem, cukrem trzcinowym albo stewią.


Jeśli nie mamy wyciskarki, wszystkie składniki wystarczy po prostu zblendować i rozcieńczyć całość wodą, sokiem jabłkowym lub pomarańczowym, jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem czy mlekiem.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Napoje i drinki
Napoje i drinki

Napój orzechowy

Napój orzechowy

Orzechy to bardzo wartościowe produkty. Jest ich kilka odmian, między innymi orzechy włoskie, ziemne, brazylijskie, arachidowe, migdały czy orzechy nerkowca. Wszystkie jednak charakteryzują się podobnymi właściwościami. Są źródłem niektórych witamin...

Napoje i drinki

Napój truskawkowy

Napój truskawkowy

Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają się już na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują,...

Napoje i drinki

Napój na bazie arbuza

Napój na bazie arbuza

Arbuz to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. W większości składa się z wody i jest niegroźnie słodki, dzięki czemu podbija serca wszystkich, którzy biorą się za diety odchudzające. Zawartość witamin może nie jest duża, ale na uwagę zasługują głównie...

Napoje i drinki

Co powinny pić dzieci, a jakie napoje są dla nich niewskazane?

Co powinny pić dzieci, a jakie napoje są dla nich niewskazane?

lub warzywa stanowią zaledwie 30 proc. składu produktu, reszta to konserwanty, których używa się nawet do procesu pasteryzacji. Napoje są zwykle (...) ilość płynów dla dwulatków i starszych dzieci, obejmująca mleko, wodę, napoje,...

Napoje i drinki

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Koktajle na zdrowie Koktajle przyrządzone z warzyw i owoców mają nie tylko doskonały smak, lecz także są cenne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, które spośród zielonych warzyw liściastych będą stanowić idealny dodatek do koktajlów. Boćwina Boćwina zawiera...

Napoje i drinki

Jakie mleko wybrać?

Jakie mleko wybrać?

Mleko migdałowe Powstaje po zmieleniu migdałów i dokładnym wymieszaniu ich z wodą. Ma kremową konsystencję i orzechowy smak. To dobra opcja dla osób, które mają uczulenie na laktozę i nie mogą jeść nabiału. Warto sięgnąć po mleko migdałowe, ponieważ dostarcza...

Napoje i drinki

Właściwości herbaty różanej

Właściwości herbaty różanej

Herbata różana Róże stosowano już w starożytnej medycynie. Aromatycznymi kwiatami leczono bóle brzucha, zaburzenia miesiączkowania oraz problemy z trawieniem. Płatków używano również na stany zapalne oraz na kaszel. Olejek różany wykorzystywano jako...

Napoje i drinki

Cała prawda o kawie - zobacz, czy powinieneś ją pić

Cała prawda o kawie - zobacz, czy powinieneś ją pić

Kawa - zdrowa czy niezdrowa? Kawa wywiera wielokierunkowy wpływ na organizm ludzki. Z jednej strony zawiera w składzie substancje korzystne dla zdrowia, a z drugiej - substancje pobudzające, które mogą być niekorzystne i np. powodować problemy ze snem....

Napoje i drinki

Pij zieloną herbatę na zdrowie

Pij zieloną herbatę na zdrowie

Zielona herbata najzdrowszym napojem na świecie? Nie bez powodu zieloną herbatę określa się mianem najzdrowszego napoju na świecie. Jest ona bogata