Śledziki pod pierzynką

Śledziki pod pierzynką to proste w przygotowaniu danie. Aby uzyskać optymalny smak potrawy, należy odczekać co najmniej dobę z jej spożyciem. Poszczególne składniki dania muszą się bowiem "przegryźć".

Składniki:

Polecane wideo:

  • 8 matiasów,
  • 2 cebule,
  • 2 duże gotowane marchewki,
  • 5-6 dużych ziemniaków,
  • 6-8 jajek gotowanych,
  • natka pietruszki,
  • majonez (ew. śmietana, jogurt),
  • pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:
Układamy warstwami (najlepiej w szklanym naczyniu):

Śledzie pod pierzynką

Doskonała sałatka warstwowa na przyjęcia i nie tylko.

  • warstwa matiasów (wcześniej wymoczonych w wodzie, do ostatniego moczenia mleko),
  • pokrojona cebulka,
  • majonez (lub majonez ze śmietaną lub jogurtem), pieprz (zwykły lub ziołowy),
  • starte ugotowane ziemniaki,
  • majonez (lub majonez ze śmietaną lub jogurtem), pieprz (zwykły lub ziołowy),
  • starta ugotowana marchewka (albo burak), i znów majonez...
  • starte białko gotowanego jajka i znów majonez...
  • starte żółtko gotowanego jaja i na wierzch dużo natki zielonej pietruszki.

Jak trochę postoją (co najmniej dobę), to wtedy są jeszcze lepsze.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 120,23 kcal
Białka 6,02 g
Węglowodany 7,95 g
Tłuszcze 6,88 g
Błonnik 1,11 g

Smacznego!

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.Składniki: 330 g bulwy...

Przystawki

Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników - awokado i ogórka

Przystawki

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Wyobraź sobie piękne, słoneczne przedpołudnie. Kocyk, koszyk, pyszne, niebanalne jedzenie i twoi bliscy. Warto czasem zrobić coś innego, zafundować sobie oraz swojej rodzinie relaks i wypoczynek na świeżym powietrzu, z dala od technologii czy mediów....

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.