Sfermentowane jabłka w cynamonie – idealna przekąska dla najmłodszych

Dzieci lubią słodkie przekąski, ale nie zawsze te zdrowe. Nasza propozycja ma w sobie wszystko czego chce i potrzebuje twoja pociecha – jest nie tylko pełna składników odżywczych, ale i też bardzo smaczna. Poznaj przepis na sfermentowane jabłka w cynamonie – przygotujesz je w bardzo łatwy sposób. Uważaj - smakuje również dorosłym.

Fermentowanie owoców

Owoce fermentowano już w starożytności. Proces ten zmniejsza zawartość substancji antyżywieniowych – toksycznych związków wytwarzanych przez większość roślin. Fermentacja wspiera także proces trawienia: produkty tego rodzaju oczyszczają organizm, tym samym zapobiegając gromadzeniu się toksyn w narządach wewnętrznych.
Najbardziej znanymi sfermentowanymi produktami w Polsce są kiszona kapusta i kefir.

Polecane wideo:

Idealna przekąska

Sfermentowane jabłka są przepyszną probiotyczną przekąską, której nikt się nie oprze. Posiłki z ich dodatkiem zapewnią na dłużej uczucie sytości. Dzięki właściwościom cynamonu, który jest jednym ze składników dania, obniżają także poziom złego cholesterolu.

Przekąska jest bogata w błonnik – substancję, która wpływa na perystaltykę jelit. Może być więc naturalnym sposobem na zaparcia. Jest także źródłem wielu składników odżywczych, jabłka zawierają witaminę C, beta-karoten i potas.

Po sfermentowaniu mogą być wykorzystywane do różnego rodzaju posiłków: jogurtu, naleśników, smoothie czy sałatek.

Składniki

  • 3-4 średniej wielkości jabłka,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1 laska cynamonu,
  • woda naturalna.

Przygotowanie

Jabłka pokrój w plasterki. Przelej odrobinę wody do słoika, wsyp do niego sól. Następnie umieść w wodzie pokrojone owoce. Dodaj laskę cynamonu. Wszystko zalej wodą tak, by każdy kawałek jabłka był przykryty. Szczelnie zamknij słoik i odstaw go na 2-3 dni w chłodne miejsce.

Stan jabłek sprawdzaj co jakiś czas. Jeżeli wydaje ci się, że słoik może zaraz "wybuchnąć" – delikatnie odkręć wieczko, by wytworzone gazy opuściły naczynie.

Po upływie wyznaczonego czasu przenieś słoik do lodówki. Tak przygotowane jabłka powinny mieć słodko-słony smak.

Smacznego!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Desery
Desery

Batoniki müsli z otrębami i żurawiną

Ilość porcji: 4 1 szklanka müsli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, 50 g suszonej żurawiny, 50 g masła, 2 łyżki miodu. Płatki owsiane podpraż na suchej patelni. Wymieszaj z otrębami i suszoną żurawiną. Masło roztop i połącz...

Desery

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Ilość porcji: 10 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, 3/4 szklanki jasnej mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 szczypta soli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, 1/4 szklanki cukru...

Desery

Owsianka z otrębami i jabłkami

. Jeśli preferujesz słodsze desery, możesz dodać do owsianki nieco cukru lub słodziku. Ale uważaj! Podgotowane jabłka będą same

Desery

Krakersy na deser

Krakersy na deser

Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii. Ten rodzaj bakalii zawiera wiele drogocennych, korzystnie oddziałujących na zdrowie składników. Jest to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, ponadto zawiera także dużo wapnia.

Desery

Deser wiśniowy

Deser wiśniowy

Czereśnie i wiśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Choć wiśnie w 80 procentach składają się z wody, to pozostałe 20 procent wypełniają witaminy i składniki mineralne. W wiśniach znajdziemy witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę B5.

Desery

Deser wiśniowo-waniliowy

Wiśnie są niewątpliwie przepysznym owocem, warto jednak wiedzieć, że oprócz smaku niosą o wiele więcej korzyści. W większości składają się one z wody (ok. 80%), ale aż 20% tego przysmaku budują niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały. Składniki: 2...

Desery

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Sernik to bardzo smaczne i zdrowe ciasto. Podany przepis jest o tyle ciekawy, że dzięki swoim składnikom posiada także wartość zdrowotną. Składniki: 500 g twarogu sernikowego, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, ekstrakt waniliowy, koszyczek...

Desery

Przepis na owsiane nachosy

Przepis na owsiane nachosy

Nachosy w tej wersji to tortille usmażone w głębokim tłuszczu. Są kruche i chrupiące, idealne na przekąskę. Do przygotowania tortilli potrzebujesz: 2 szklanek mąki owsianej; 1/2 łyżeczki soli; 1/2-3/4 szklanki ciepłej wody. Do mąki z...

Desery

Przepis na pomarańczowy pudding chlebowy

Zawsze byłam ciekawa, jak smakuje coś, co wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi, smakować nie powinno. Bułka z cukrem? Nie brzmi zbyt apetycznie... A tu niespodzianka! Danie nie należy do kategorii fit, ani samo zdrowie, nie nadaje się też dla alergików,...

Desery

Pyszne krakersy

Migdały są jednymi z najsmaczniejszych i najbardziej lubianych bakalii. Jednak oprócz smaku mają one wiele więcej do zaoferowania organizmowi ludzkiemu - niezwykle korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zapotrzebowanie na migdały jest naprawdę duże. Wykorzystywane...