Sfermentowane jabłka w cynamonie – idealna przekąska dla najmłodszych

Dzieci lubią słodkie przekąski, ale nie zawsze te zdrowe. Nasza propozycja ma w sobie wszystko czego chce i potrzebuje twoja pociecha – jest nie tylko pełna składników odżywczych, ale i też bardzo smaczna. Poznaj przepis na sfermentowane jabłka w cynamonie – przygotujesz je w bardzo łatwy sposób. Uważaj - smakuje również dorosłym.

Fermentowanie owoców

Owoce fermentowano już w starożytności. Proces ten zmniejsza zawartość substancji antyżywieniowych – toksycznych związków wytwarzanych przez większość roślin. Fermentacja wspiera także proces trawienia: produkty tego rodzaju oczyszczają organizm, tym samym zapobiegając gromadzeniu się toksyn w narządach wewnętrznych.

Polecane wideo:

Najbardziej znanymi sfermentowanymi produktami w Polsce są kiszona kapusta i kefir.

Idealna przekąska

Sfermentowane jabłka są przepyszną probiotyczną przekąską, której nikt się nie oprze. Posiłki z ich dodatkiem zapewnią na dłużej uczucie sytości. Dzięki właściwościom cynamonu, który jest jednym ze składników dania, obniżają także poziom złego cholesterolu.

Przekąska jest bogata w błonnik – substancję, która wpływa na perystaltykę jelit. Może być więc naturalnym sposobem na zaparcia. Jest także źródłem wielu składników odżywczych, jabłka zawierają witaminę C, beta-karoten i potas.

Po sfermentowaniu mogą być wykorzystywane do różnego rodzaju posiłków: jogurtu, naleśników, smoothie czy sałatek.

Składniki

  • 3-4 średniej wielkości jabłka,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1 laska cynamonu,
  • woda naturalna.

    Przygotowanie

Jabłka pokrój w plasterki. Przelej odrobinę wody do słoika, wsyp do niego sól. Następnie umieść w wodzie pokrojone owoce. Dodaj laskę cynamonu. Wszystko zalej wodą tak, by każdy kawałek jabłka był przykryty. Szczelnie zamknij słoik i odstaw go na 2-3 dni w chłodne miejsce.

Stan jabłek sprawdzaj co jakiś czas. Jeżeli wydaje ci się, że słoik może zaraz "wybuchnąć" – delikatnie odkręć wieczko, by wytworzone gazy opuściły naczynie.

Po upływie wyznaczonego czasu przenieś słoik do lodówki. Tak przygotowane jabłka powinny mieć słodko-słony smak.

Smacznego!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Desery
Desery

Owsianka z otrębami i jabłkami

desery, możesz dodać do owsianki nieco cukru lub słodziku. Ale uważaj! Podgotowane jabłka będą same w sobie bardzo słodkie. Zamiast jabłek możesz

Desery

Batoniki müsli z otrębami i żurawiną

!(http://powercontent.blomedia.pl/folik/batoniki-musli.jpg) Ilość porcji: 4 * 1 szklanka müsli, * 1/2 szklanki otrębów pszennych, * 50 g suszonej żurawiny, * 50 g masła, * 2 łyżki miodu. !(http://powercontent.blomedia.pl/folik/batoniki-musli.png) **Płatki...

Desery

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

!(http://powercontent.blomedia.pl/folik/muffiny-pelnoziarniste.jpg) Ilość porcji: 10 * 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, * 3/4 szklanki jasnej mąki pszennej, * 2 łyżeczki proszku do pieczenia, * 1/2 łyżeczki sody, * 1 szczypta soli, ...

Desery

Deser wiśniowy

Deser wiśniowy

Czereśnie i wiśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Choć wiśnie w 80 procentach składają się z wody, to pozostałe 20 procent wypełniają witaminy i składniki mineralne. W wiśniach znajdziemy witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę B5.

Desery

Krakersy na deser

Krakersy na deser

Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii. Ten rodzaj bakalii zawiera wiele drogocennych, korzystnie oddziałujących na zdrowie składników. Jest to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, ponadto zawiera także dużo wapnia.

Desery

Zdrowe i nietuczące słodycze dla ciebie i twojego dziecka

Zdrowe i nietuczące słodycze dla ciebie i twojego dziecka

od brzegu naczynia. Włóż patyczki i wstaw lody do zamrażarki. Kiedy deser będzie gotowy, odwróć kieliszki do góry dnem, polewając je ciepłą wodą. Dzięki (...) i jedwabistą konsystencję. Taki deser swobodnie mogą jeść...

Desery

Jabłkowy deser

Jabłkowy deser

Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin: A, B1, B2, C i E. Bardzo dobrze regulują przemianę materii. Są stosowane w różnych dietach odchudzających.

Desery

Cytrynowe babeczki

Cytrynowe babeczki

nawet orzechami), jak i wytrawnymi (np. z warzywami albo nawet z mięsem). Jest to deser bardzo popularny w kuchni amerykańskiej, kanadyjskiej, irlandzkiej oraz brytyjskiej.

Desery

Lody deserowe

Lody deserowe

Deser z dyni to bardzo smaczny i zdrowy posiłek. Dynia to bogactwo witamin: A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.