Schab w szałwii

Szałwia nie jest typową przyprawą stosowaną w polskiej kuchni. Częściej kojarzy się ze sposobem na bolący ząb. Jednak warto wypróbować ten przepis na schab w szałwii i zachwycić się smakiem.

Schab w sosie z szałwii

Schab w sosie z szałwii to idealny pomysł na wykwintny obiad lub kolację w stylu francuskim.

Polecane wideo:

Składniki:

  • 3 kawałki wieprzowiny na kotlety,
  • 200 g agrestu,
  • 50 ml wody,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 1 pełna garść świeżej szałwii,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:
Przygotuj kotlety schabowe. Rozbij drewnianym młotkiem kawałki mięsa i dopraw solą i pieprzem. Wrzuć je na mocno rozgrzaną patelnię na 15 minut, obracając je na każdą stronę co jakiś czas. Zdejmij z patelni i odstaw. We wrzącej wodzie podgotuj agrest, aby stał się miękki. Odlej wodę, dodaj cukier i szałwię i gotuj razem przez co najmniej 5-7 minut. Jeśli sos, który się wytworzy będzie zbyt kwaśny, dodaj więcej cukru. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Połóż kotlety na talerz i polej sosem z szałwii.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 174,93 kcal
Białka 25,34 g
Węglowodany 8,33 g
Tłuszcze 4,12 g
Błonnik 1,91 g

Komentarz:
Szałwia była zawsze uważana za zioło o ogromnych właściwościach leczniczych. Wykorzystuje ją medycyna ludowa i wszyscy kucharze na świecie. W kuchni, do potraw, można używać jej zarówno w postaci świeżo posiekanej przyprawy, jak i w formie suszonej. W liściach szałwii występują: olejek lotny, gorycz, witamina B1 i kwas nikotynowy. Przetwory z szałwii działają antyseptycznie, przeciwzapalnie, osłaniająco i przeciwcukrzycowo. Ponadto zioła tego można używać do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych, w ropnym zapaleniu dziąseł oraz w postaci okładów na trudno gojące się rany.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wieprzowiny
Dania z wieprzowiny

Schab z nektarynką

Schab z nektarynką

Połączenie mięsa wieprzowego, bogatego w składniki mineralne i potrzebne nam białko, z nektarynkami, owocami zawierającymi witaminy C, E czy z grupy B, to świetny i bardzo smaczny pomysł na ciekawy i zdrowy posiłek.

Dania z wieprzowiny

Zupa z brokułów

Zupa z brokułów

Brokuły znane są ze swoich właściwości antynowotworowych. Jednak nie są one jedynie bronią przeciw rakowi. Brokuły to również duża zawartość witamin A, E, K1, C czy B1.

Dania z wieprzowiny

Pieczony schab z suszonymi figami

Pieczony schab z suszonymi figami

Mało kto wie, że figi stanowią nieocenione źródło mikro- i makroelementów. Zawierają m.in. potas, wapń, magnez, fosfor a do tego są słodkie i smaczne. Polecane są w profilaktyce chorób serca i schorzeń układu krążenia. Pieczony schab ze śliwkami...

Dania z wieprzowiny

Pierożki wieprzowe

Pierożki wieprzowe

wieprzowiny, 3/4 szklanki posiekanej szalotki, 1/2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki startego imbiru, 3 łyżki mielonego (...) czasu, jednak efekty są wyśmienite. Pierożki z wieprzowiną, których...

Dania z wieprzowiny

Schab z porem i soczewicą

Schab z porem i soczewicą

Soczewica przebojem zdobywa polską kuchnię. Coraz więcej osób przekonuje się do tego warzywa i słusznie, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale również jest źródłem zdrowia.     Składniki: 2 kotlety schabowe, 500 ml soku jabłkowego, 200...

Dania z wieprzowiny

Przepisy na polędwiczki wieprzowe

Przepisy na polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe mają szerokie zastosowanie, mogą być wykorzystane do dań smażonych, pieczonych lub duszonych.

Dania z wieprzowiny

Zupa z grochu

Zupa z grochu

Groch to bogate źródło witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak: sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Nie można wyobrazić sobie kuchni polskiej bez potraw z grochu - do dzisiaj stanowi on ważny element dań w kuchni polskiej...

Dania z wieprzowiny

Schab z porem

Schab z porem

Schab podany z porem i dobrze przyrządzoną soczewicą z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy nigdy za soczewicą nie przepadali.

Dania z wieprzowiny

Zrazy z karkówki

Zrazy z karkówki

Dobre zrazy to głównie dobre mięso. Warto zatem zwrócić uwagę przy kupowaniu mięsa na jego wygląd. Zrazy najlepiej podawać z kaszą i surówką. Czas przygotowania: 50 minut, danie dla czterech osób. Składniki: 700g karkówki wieprzowej, 4 ogórki...

Dania z wieprzowiny

Polędwiczki po warszawsku

Polędwiczki po warszawsku

Polędwiczki po warszawsku to idealny pomysł na szybkie i smaczne danie. Chrzan jest bogatym źródłem witamin - prowitaminy A, witamin E i C, witamin z grupy B. Świetnie podkreśla smak polędwicy a użyta w przepisie odrobina miodu doda z pewnością temu daniu...