Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 5 średnich ziemniaków,
  • 1 zielony ogórek,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie ogórka pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj i wymieszaj razem w misce. Po ugotowaniu dodaj do nich przestudzone ziemniaki. Do sałatki dodaj majonez oraz musztardę i wymieszaj. Całość przypraw do smaku. Podawaj na zimno.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie
Białka
Węglowodany
Tłuszcze
Błonnik
181,71 kcal
2,07 g
17,94 g
11,64 g
0,92 g


Komentarz:

Mity na temat ziemniaków, które miałyby być tuczące i posiadać niewielkie walory zdrowotne, mijają się z prawdą. Warzywa te zawierają łatwo przyswajalne składniki odżywcze i są lekkostrawne. Co więcej, są praktycznie wolne od tłuszczu (zaledwie 0,1%) oraz niskokaloryczne (w 100 gramach ziemniaka znajduje się ok. 77 kcal). Są to warzywa bogate w magnez, który niesie wiele korzyści dla organizmu – pobudza metabolizm, łagodzi objawy stresu i zmęczenia, wzmacnia kości i zęby – oraz potas, redukujący ciśnienie krwi. Poza tym, zawierają takie minerały, jak wapń, fosfor i żelazo, a także witaminy C, A, PP, B1, B2, B3 oraz B6. Bez ziemniaka trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. I dobrze, bo to naprawdę zdrowe warzywo.

Redakcja parenting.pl, ponad rok temu

Polecane wideo:

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka mogą posłużyć jako pyszna, lekka przystawka do wykwintnej kolacji. Gdy brakuje pomysłów, co przygotować jako bezmięsną przekąskę, przepis na te jajka z pewnością będzie odpowiadać każdemu. Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka, 1 mała cebulka, 2 łyżki posiek

Dania wegetariańskie

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis. Składniki: pęczek zielonych szpara

Dania wegetariańskie

Chleb z dyni

Chleb z dyni

Wartość kaloryczna dyni jest dość niska - 100 g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. To bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.

Dania wegetariańskie

Klasyczna sałatka coleslaw

Klasyczna sałatka coleslaw

Sałatka coleslaw to jedna z najbardziej popularnych sałatek na świecie. Klasyczne składniki sprawiają, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Dania wegetariańskie

Cebulowa zupa

Cebulowa zupa

Zupa cebulowa to danie dla prawdziwych fanów. Charakterystyczny smak i aromat cebuli, wzbogaconej bulionem i przyprawami sprawiają, że spróbować dania powinien każdy.

Dania wegetariańskie

Szparagowa zupa

Szparagowa zupa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze.