Sałatka z suszonymi pomidorami

Ciekawym pomysłem na niebanalną, letnią sałatkę jest włoska sałatka z dodatkiem suszonych pomidorów. Z powodzeniem może być również spożywana jako danie obiadowe, zawiera bowiem sycący makaron, mięso i zdrową porcję warzyw.

Czas przygotowania:
60 min

Polecane wideo:

Składniki (na 4 porcje):

  • 250 g makaronu świderki,
  • 12 suszonych pomidorów,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • 15 zielonych oliwek,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki Octu winnego z Czerwonego Wina,
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu,
  • 1 brokuł,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • pieprz czarny.

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. Wymieszać wyciśnięty czosnek, 1 łyżkę oliwy, sok z cytryny, zioła, sól i włożyć mięso do powstałej marynaty. Pozostawić na kilka godzin. Piec w folii, w temperaturze 200 stopni C przez ok. 40 min.

Wystudzone mięso pokroić na kawałki. Brokuł gotować w posolonej wodzie przez 5 min. Podzielić na różyczki. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki. Oliwki przekroić na pół. Wymieszać oliwę, ocet, musztardę, sos doprawić solą. Połączyć składniki sałatki, wymieszać z sosem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Posypać tartym parmezanem.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 244,7 kcal
Białka 15,48 g
Węglowodany 23,61 g
Tłuszcze 10,29 g
Błonnik 3,03 g

Smacznego!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Sałatki i surówki
Sałatki i surówki

Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem

Jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, neutralizuje nadmiar soków w żołądku, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na nasze serce. Ryż dzięki zawartości białka buduje nasze mięśnie.

Sałatki i surówki

Sałatka z grejpfrutem

Sałatka z grejpfrutem

i ocet. Grejpfruta umyj, obierz ze skóry i pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć do sałatki i wymieszaj. Włóż pod przykryciem w chłodne miejsce na 15 minut

Sałatki i surówki

Sałatka z włoską cykorią

Włoska cykoria to warzywo nadające się idealnie na wszelkie diety odchudzające ze względu na swoje niezwykłe i niepozorne właściwości. Przede wszystkim cykoria posiada mangan, stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii. Składniki: 1...

Sałatki i surówki

10 pomysłów na zdrowszą sałatkę

10 pomysłów na zdrowszą sałatkę

procesów zachodzących w organizmie. Dowiedz się, w jaki sposób dodatkowo wzbogacić walory odżywcze sałatki.Sama przygotuj sos do sałatki Gotowe sosy (...) smaku sosu miodem lub dodaniu pikanterii poprzez dodatek niewielkiej ilości musztardy.Dodaj...

Sałatki i surówki

Sałatka z cykorią

Sałatka z cykorią

Cykoria to warzywo nadające się idealnie na wszelkie diety odchudzające. Zawiera witaminy A, B i C, a do tego jest niskokaloryczna.

Sałatki i surówki

Sałatka z makaronem ryżowym i smażonym kurczakiem

Kuchnia wschodnia jest bogata w dania z kurczakiem w roli głównej. Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem jest świetną propozycją na spotkania w gronie przyjaciół. Szybka, smaczna, prosta do wykonania a jednocześnie niebanalna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza...

Sałatki i surówki

Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

z sezamem. Smaż przez kilka minut, po czym gorące przerzuć do sałatki z kapusty w misce. We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron, po czym odcedź

Sałatki i surówki

Sałatka z ryżem i warzywami

Sałatka z ryżem i warzywami

Właściwości zdrowotne ryżu poznano już dawno. Dzięki dużej zawartości minerałów - magnezu, żelaza, wapnia, potasu - a także witamin z grupy B jest on niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi.Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek, 4...

Sałatki i surówki

Chińska sałatka

Jicama jest chrupiącym, słodkim, jadalnym korzeniem wieloletniej rośliny, który przypomina wyglądem rzepę, a smakiem ziemniaka. Jest uprawiany w Ameryce Południowej od wieków i jest bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Składniki: filet z kurczaka, 1...

Sałatki i surówki

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Szparagi to bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, przeciwutleniacze, witaminy C i E oraz β-karoten. Spożywając szparagi, dostarczymy do naszego organizmu również cennych składników mineralnych.