Różnorodna dieta – inwestycja w zdrowie niemowlęcia

Informacja prasowa

Dieta człowieka, zarówno dorosłego, jak i malucha, ma za zadanie dostarczyć mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dla osoby dorosłej jest to krok do zachowania zdrowia.

Polecane wideo:

Prawidłowe żywienie małego dziecka w czasie 1000 pierwszych dni jego życia to ponadto sposób na właściwe zaprogramowanie jego metabolizmu na przyszłość. Zrealizowanie tego celu możliwe jest jedynie wtedy, gdy posiłki są właściwie skomponowane, różnorodne i złożone ze składników odpowiedniej jakości.

1. Co wpływa na preferencje smakowe?

Od najmłodszych lat człowiek w doborze produktów kieruje się preferencjami smakowymi. Innymi słowy oznacza to, że spożywa to, co postrzega jako smakowite. Preferencje smakowe u człowieka są bardzo różnorodne, a na ich percepcję wpływa m.in. smak, kolor, zapach, konsystencja i tekstura pokarmu.

Preferencje żywieniowe uwarunkowane są genetycznie, jednak wielką rolę w ich rozwoju odgrywają czynniki tzw. środowiskowe, do których należą m.in. wczesne doświadczenia z zakresu kontaktu z żywnością (1).

2. Mama: przewodnik malucha po świecie smaków

Już 20 lat temu udowodniono, że smaki z diety mamy przenikają do płynu owodniowego. Następne obserwacje skłoniły badaczy do wysnucia wniosków, że kompozycja diety przyszłej mamy wpływa na wybory żywieniowe jej dziecka w późniejszym wieku.

Dalsza przygoda malucha z poznawaniem smaków trwa podczas całego okresu karmienia piersią. Im dłuższy jest czas naturalnego karmienia, tym więcej różnorodnych smaków, szczególnie warzywnych, z jadłospisu mamy maluch otrzymuje wraz z mlekiem. Dzięki temu rośnie prawdopodobieństwo, że jego dieta w przyszłości będzie bardziej urozmaicona, m.in. bogatsza w warzywa (2).

3. Rozszerzanie diety

Kolejnym ważnym krokiem w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka jest czas rozszerzania jego diety w okresie niemowlęctwa. Akceptacji nowych smaków sprzyja urozmaicone menu – monotonia w tym względzie zniechęca młodego odkrywcę.

Ważne, aby menu dziecka było urozmaicone, jednego dnia uwzględniać może np. warzywa z rybą, na deser mus z jabłka, następnego dnia na obiad indyka z pomidorami, a na podwieczorek deserek z brzoskwinią.

Badacze dowodzą, że preferencje żywieniowe dziecka obserwowane w niemowlęctwie są obecne również w jego dzieciństwie (3), (4), zaś 50-60% preferencji żywieniowych dwu- i trzylatków może przetrwać nawet do 17.-22. roku życia (5)!

4. 1000 kluczowych dni

Odpowiednio zbilansowana i różnorodna dieta w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka zapewnia mu podaż wszystkich ważnych składników pokarmowych: białka, tłuszczu, węglowodanów czy błonnika.

W tym wczesnym okresie życia zachodzi proces tzw. programowania metabolicznego, który warunkuje reakcje organizmu na dostarczane składniki pokarmowe. Ich nadmiar lub niedobór w trakcie 1000 pierwszych dni życia jest szczególnie niebezpieczny, ponieważ wpływa na kształtowanie metabolizmu.

5. Czego Jaś się nauczy…

Powodem do niepokoju jest fakt, że 100% dzieci w Polsce nie spożywa zalecanej przez ekspertów ilości warzyw (6). Błędy w nawykach żywieniowych dziecka mogą przetrwać, skutkując nieprawidłowościami w żywieniu dorosłego człowieka. Dlatego właśnie należy dbać o podawanie najmłodszym odpowiednio różnorodnych, bezpiecznych produktów, przygotowywanych z najwyższej jakości surowców, odpowiednio dopasowanych do ich szczególnych potrzeb żywieniowych.

Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych niemowlęcia od początku rozszerzania diety i dbałość o menu mogą wpływać na jego zdrowie w przyszłości.

Ważne informacje: Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci ESPGHAN zaleca kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Joanna Neuhoff-Murawska, specjalista ds. żywienia człowieka,

Bibliografia

  • 1. Gahagan S. The Development of Eating Behavior - Biology and Context, J Dev Behav Pediatr. 2012; 33(3): 261–271.
  • 2. Beauchamp G and Menella J.. Flavor Perception in Human Infants: Development and Functional Significance, Digestion 2011;83(suppl 1):1–6.
  • 3. Mennella (2007) in Hartmann PE, Hale T (eds): Textbook on Human Lactation. Texas, Hale Publishing, pp 403–414.
  • 4. K.K.Trout ,L. Wetzel-Effinger, Flavor Learning In Utero and Its Implications for Future Obesity and Diabetes, Current Diabetes Reports February 2012, Volume 12, Issue 1, 60-6.
  • 5. S. Nicklaus, et al., A prospective study of food preferences in childhood, Food Quality and Preference Volume 15, Issues 7–8, October–December 2004, Pages 805–818.
  • 6. Badanie Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce, przeprowadzone przez IMiD we współpracy z Fundacją NUTRICIA, 2011.

Rozszerzanie diety

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Rozszerzanie diety
Rozszerzanie diety

Te przyprawy możesz podawać dzieciom

Te przyprawy możesz podawać dzieciom

Szczypta smaku w dziecięcym menu Maluch krzywi się na mdłe potrawy? Czas na zmiany w diecie. Przyprawy i zioła poprawiają smak dań, a przy okazji pozytywnie wpływają na zdrowie. Czy wszystkie są bezpieczne? Kiedy można zacząć podawać je dziecku? Zanim...

Rozszerzanie diety

Dieta niemowlęcia karmionego piersią

mlekiem. Rozszerzanie diety niemowlęcia karmionego piersią Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie mleka matki przez około 6 (...) . Po tym okresie dziecku należy zacząć dostarczać inne niezbędne...

Rozszerzanie diety

Rozszerzanie diety niemowlaka

Rozszerzanie diety niemowlaka

Przy rozszerzaniu diety dziecka warto pamiętać, by poszczególne składniki pokarmowe wprowadzać pojedynczo, aby w razie wystąpienia uczulenia wiedzieć, jakie jedzenie mogło je wywołać.

Rozszerzanie diety

Dieta maluszka

Dieta maluszka

Przez pierwsze kilka miesięcy po porodzie maluszkowi należy podawać głównie mleko. Dopiero około szóstego miesiąca życia przychodzi czas na rozszerzenie diety dziecka.

Rozszerzanie diety

Mięso dla dziecka

Mięso dla dziecka

Mięso w diecie najmłodszych Mięso powinno znajdować się w codziennym jadłospisie dziecka. Jest ono źródłem pełnowartościowego białka niezbędnego do rozwoju. Niedobór tego składnika jest przyczyną spadku odporności oraz zahamowania wzrostu. Mięso zwierząt...

Rozszerzanie diety

Dieta 6-miesięcznego dziecka

Dieta 6-miesięcznego dziecka

ruchy zbliżone do przeżuwania i otwiera usta, gdy przybliżasz do nich łyżeczkę, warto zacząć rozszerzanie diety. Poznawanie nowych smaków (...) . Rozszerzanie diety...

Rozszerzanie diety

Linia BoboVita PORCJA ZBÓŻ

na łagodne rozszerzanie diety. Zawiera zboża najwyższej jakości. Nie zawiera dodatku cukru. Opakowanie 170 g, cena rekomendowana: 6,99 zł. Kaszki (...) . Jej pyszny, delikatny smak pozwoli dziecku na łagodne rozszerzanie...