Rodzaj miodu a choroba. Jaki miód wybrać?

Lipowy, spadziowy, gryczany, rzepakowy. Miód – najstarsze naturalne lekarstwo o wielu właściwościach. Ale który miód wybrać? Jaki jego rodzaj będzie odpowiedni w leczeniu grypy, a jaki wspomoże pracę układu oddechowego?

Jak wybrać miód?

Przed zakupem miodu warto zastanowić się, w jakim celu chcemy go spożywać. Każdy bowiem miód posiada inne właściwości i smak. Możemy zatem wybierać spośród miodów o smaku delikatnym, ostrym, a nawet z nutką goryczki.

Miody różnią się też zapachem i kolorem. Te delikatniejsze pachną zazwyczaj pszczelim woskiem i mają jasnożółty lub złotożółty kolor. Natomiast miody, które są bardziej wyraźne w smaku, jednocześnie wyróżniają się charakterystyczną wonią.  

Kupując miód należy przede wszystkim zwrócić uwagę na datę produkcji. Nie powinna być ona dłuższa niż kilka miesięcy od daty zakupu. W innym przypadku, niektóre z właściwości płynnego złota mogą się ulotnić.

Dobrze też, jeśli miód jest zamknięty w słoiku wykonanym z ciemnego szkła. Zapobiega to utlenianiu się prozdrowotnych związków.

Jak rozpoznać dobry miód?

Miód można zrobić niemalże z każdej miododajnej rośliny. Najczęściej spotykamy się z miodem wielokwiatowym, lipowym czy gryczanym, ale niektórzy sprzedawcy w swojej ofercie mają także miód faceliowy, wrzosowy, lawendowy czy fasolowy.

Oto najbardziej popularne rodzaje:

  • Wielokwiatowy – o delikatnym, jasnokremowym lub nawet żółtobrązowym kolorze, pachnie pszczelim woskiem.
  • Lipowy – w kolorze bardzo jasny (złoty lub żółty), w zapachu – intensywny, lipowy, a w smaku – ostry, czuć nutkę goryczy.
  • Spadziowy – ma kolor brunatnozielony, zapach przypomina przyprawy korzenne, a smak – łagodny, choć delikatnie cierpki.
  • Wrzosowy  - ma kolor jasno- lub ciemnobrązowy, czasem czerwonobrunatny, jest łagodny w smaku, przypomina ciągnącą się galaretkę.
  • Gryczany – kolorem przypomina herbatę, pachnie gryką, smakuje ostro, zdecydowanie.
  • Akacjowy – bardzo delikatny miód – o jasnym, kremowym kolorze, lekkim zapachu akacji i mdławym smaku.
  • Rzepakowy – choć ma jasny kolor i smak, pachnie zdecydowanie, rzepakiem.

    Wielokwiatowy - dodaje energii

Jeden z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych miodów. Choć jest wysokokaloryczny, to lekkostrawny. W okresach wzmożonej zachorowalności na choroby wirusowe, pomaga wzmocnić organizm, dodaje energii i siły do działania.

Będzie odpowiedni dla osób korzystających z porad kardiologa – wspomaga pracę najważniejszego mięśnia w organizmie człowieka, pomaga obniżać ciśnienie. Ale to nie wszystko. Dzięki właściwościom pochodzącym w dużej mierze z kwiatów mniszka, koniczyny, malwy i innych roślin – wspomaga pracę układu pokarmowego.

Łagodzi także dolegliwości żołądkowe i jelitowe, jak również te związane z alergią: katar sienny, łagodną postać astmy, opuchliznę. Polecany przy silnych stresach – działa uspokajająco.

Miód lipowy – na kaszel

Dzięki zawartym w nim śluzom pochodzącym z kwiatu lipy, miód ten ma właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe (działa wykrztuśnie). Może być traktowany jak wspomaganie leczenia grypy i przeziębienia. Działa napotnie, dzięki czemu pomaga w walce z infekcjami dolnych dróg oddechowych, łagodzi nawet objawy zapalenia płuc.

Ale to nie wszystko. Miód lipowy polecany jest także dla cukrzyków. Oprócz tego leczy stany depresyjne, koi niepokój i przeciwdziała bezsenności.

Miód gryczany – dla kobiet w ciąży

8 milionów - tyle kwiatów muszą "odwiedzić" pszczoły, by zebrać jeden kilogram miodu gryczanego. A ten jest prawdziwą skarbnicą zdrowia, szczególnie dla kobiet w ciąży. Dlaczego? Miód gryczany polecany jest w przypadku niedoborów żelaza w organizmie, a to dotyczy w dużej części właśnie przyszłych mam.

Ten rodzaj płynnego złota jeść lub pić powinny także osoby zestresowane - dzięki wysokiej zawartości magnezu miód łagodzi niepokój. Ciśnieniowcy i chorzy na cukrzycę nie powinni unikać miodu gryczanego.

Na odporność i dobrą pracę mózgu. Najlepsze produkty dla twojego dziecka

Superprodukty to żywność o wyjątkowych wartościach odżywczych i korzyściach dla zdrowia. Na sklepowych półkach wciąż pojawiają się nowe, egzotyczne propozycje....

Miód gryczany działa też moczopędnie, dzięki czemu pomaga w oczyszczaniu nerek i pęcherza. Poleca się go także diabetykom i osobom z innymi chorobami metabolicznymi.

Miód spadziowy – naturalny antybiotyk

Miód spadziowy jest bardzo charakterystyczny. Powstaje ze spadzi, czyli lepkiej substancji, która występuje na drzewach. Możemy wyróżnić miód spadziowy iglasty – robiony z takich drzew jak sosna, jodła, świerk i modrzew, a także miód spadziowy liściasty – robiony z lip, klonów, dębów. Ma cechy antybiotyków – działa silne przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Z tych właściwości miodów spadziowych korzystają producenci syropów wykrztuśnych. Ale miód spadziowy stosowany jest także w nieżytach dróg oddechowych, przy zaparciach, astmie, chorobach wątroby. Ten ze spadzi iglastej będzie naturalnym lekiem na anemię, szczególnie dla dzieci.

Miód malinowy - polecany dzieciom

Jest drogi, nieczęsto się go spotyka, ale warto go kupić. Miód malinowy ma takie same właściwości jak sok z malin. Doskonały dla dzieci – działa napotnie, przez co naturalnie walczy z gorączką, rozgrzewa organizm. Pszczelarze polecają go także przy niedokrwistości, nieżycie żołądka. Dorosłym polecany jest ze względu na działanie przeciwmiażdżycowe.

Miód rzepakowy - dla sercowców

Ten delikatny w smaku miód polecany jest szczególnie osobom z chorobami serca i tym, które skarżą się na nawracające zapalenia dróg oddechowych. Miód z rzepaku powinni jeść także chorzy na wątrobę i drogi żółciowe. Szczególnie polecany jest pacjentom po usunięciu woreczka żółciowego. U dzieci świetnie wspomaga odporność.

Warto pamiętać, że miód mogą jeść dzieci powyżej pierwszego roku życia. U niemowląt może on wywołać silną reakcję alergiczną.

Ewa Rycerz

O autorze

Ewa Rycerz

Absolwentka filologii polskiej oraz pedagogiki wczesnoszkolnej. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia. Od lat związana z mediami. Swoją karierę rozpoczynała w 2007 roku w Akademickim Radiu Centrum w Lublinie. Współpracowała z Polska Press - Kurierem Lubelskim i Wydawnictwem Wspólnota. W abcZdrowie.pl i Parenting.pl od roku. Jest autorką wielu artykułów z dziedziny zdrowia, parentingu i edukacji. Fascynatka zdrowego trybu życia, medycyny naturalnej oraz metodyki nauczania dzieci na etapie wczesnoszkolnym.

Ewa Rycerz, 3 miesiące temu

Maluch

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Jedzenie

aga2410 • ostatni post 3 tygodnie temu

2
Artykuły Maluch
Maluch

Karmienie maluszka

Karmienie maluszka

Zbliżając się do drugich urodzin nasze dziecko powinno czerpać większość składników odżywczych z pokarmów stałych. Musi w związku z tym odżywiać się w sposób urozmaicony.

Maluch

Rodzinny piknik

Rodzinny piknik

Odpowiednie przygotowanie do pikninku to podstawa. Niezbędne będą koc piknikowy i zestaw papierowych tacek i serwetek oraz plastikowych kubeczków i sztućców. Serwetki papierowe (6,99 PLN) to niezbędne wyposażenie na piknik. W PEPCO znajdą się również...

Maluch

Najdziwniejsze zwyczaje świąteczne z różnych stron świata

Najdziwniejsze zwyczaje świąteczne z różnych stron świata

Polskie tradycje W Polsce według tradycji Wigilia rozpoczyna się po zapadnięciu zmroku, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Zgromadzona rodzina rozpoczyna kolację składająca się z tradycyjnych 12 dań. Pod obrusem rozłożone jest sianko, a najstarsza...

Maluch

8 najgorszych prezentów dla dzieci

8 najgorszych prezentów dla dzieci

przy jednym stole z rodziną, którą nie widzieli przez długi czas. Maluchy jednak czekają nie tylko na babcie, dziadków, ciocie, wujków. Tu chodzi (...) mogą jedynie służyć celom edukacyjnym, aby maluch poznał świat...

Maluch

Produkty kleiste - wrogowie twoich zębów

Produkty kleiste - wrogowie twoich zębów

Wrogowie zdrowia zębów O tym, że cukier nie jest sprzymierzeńcem zdrowych zębów - wiadomo nie od dziś. Jednak gorszy od białego proszku wpływ na zdrowie uzębienia mają produkty kleiste, które przylegają do zębów i stwarzają bakteriom wywołującym próchnicę...

Maluch

Cieciorka - warzywo idealne dla dzieci

Cieciorka - warzywo idealne dla dzieci

Co warto wiedzieć o ciecierzycy? Cieciorka, zwana również ciecierzycą lub grochem włoskim, jest klasyfikowana jako roślina strączkowa. Jest niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie i w krajach basenu Morza Śródziemnego. Wykorzystuje się ją do przygotowania...

Maluch

Nawadniające napoje, które są zdrowsze niż woda

Nawadniające napoje, które są zdrowsze niż woda

Nie tylko woda Co pić, gdy na dworze żar leje się z nieba? Jak się nawadniać? Czysta woda nie zawsze zdaje egzamin. Napoje słodzone? Są wysokokaloryczne i sprawiają, że pragnienie rośnie. Herbata? Nuda. Wybierz wody owocowe. ****Są pyszne, nawadniają,...

Maluch

Co może sygnalizować ból gardła?

Co może sygnalizować ból gardła?

Przyczyny bólu gardła Ból gardła jest częstym objawem wielu chorób, infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Jego leczenie bywa bolesne i może trwać nawet przez kilka tygodni. Jednak, by wdrożone leki naprawdę były skuteczne, należy określić przyczynę bólu....

Maluch

Zapomniane ozdoby świąteczne. Prawdziwy PRL

Zapomniane ozdoby świąteczne. Prawdziwy PRL

Święta, których już nie ma Gdy wspominasz swoje święta, co pamiętasz? Choinkowe lampki z klipsem, mocowane do gałązek drzewka? A może bombki w kształcie grzybków lub kolorowe sopelki i - przede wszystkim - pajacyki z ozdobnych drucików? Choć z dzisiejszego...