Trwa ładowanie...

Rodzaj miodu a choroba. Jaki miód wybrać?

 Ewa Rycerz
08.09.2019 08:26
Miód jest naturalnym antybiotykiem
Miód jest naturalnym antybiotykiem (123RF)

Lipowy, spadziowy, gryczany, rzepakowy. Miód – najstarsze naturalne lekarstwo o wielu właściwościach. Ale który miód wybrać? Jaki jego rodzaj będzie odpowiedni w leczeniu grypy, a jaki wspomoże pracę układu oddechowego?

1. Jak wybrać miód?

Przed zakupem miodu warto zastanowić się, w jakim celu chcemy go spożywać. Każdy bowiem miód posiada inne właściwości i smak. Możemy zatem wybierać spośród miodów o smaku delikatnym, ostrym, a nawet z nutką goryczki.

Miody różnią się też zapachem i kolorem. Te delikatniejsze pachną zazwyczaj pszczelim woskiem i mają jasnożółty lub złotożółty kolor. Natomiast miody, które są bardziej wyraźne w smaku, jednocześnie wyróżniają się charakterystyczną wonią.  

Kupując miód należy przede wszystkim zwrócić uwagę na datę produkcji. Nie powinna być ona dłuższa niż kilka miesięcy od daty zakupu. W innym przypadku, niektóre z właściwości płynnego złota mogą się ulotnić.

Zobacz film: "W jaki sposób zmienia się zachowanie dziecka od drugiego roku życia?"

Dobrze też, jeśli miód jest zamknięty w słoiku wykonanym z ciemnego szkła. Zapobiega to utlenianiu się prozdrowotnych związków.

2. Jak rozpoznać dobry miód?

Miód można zrobić niemalże z każdej miododajnej rośliny. Najczęściej spotykamy się z miodem wielokwiatowym, lipowym czy gryczanym, ale niektórzy sprzedawcy w swojej ofercie mają także miód faceliowy, wrzosowy, lawendowy czy fasolowy.

Oto najbardziej popularne rodzaje:

  • Wielokwiatowy – o delikatnym, jasnokremowym lub nawet żółtobrązowym kolorze, pachnie pszczelim woskiem.
  • Lipowy – w kolorze bardzo jasny (złoty lub żółty), w zapachu – intensywny, lipowy, a w smaku – ostry, czuć nutkę goryczy.
  • Spadziowy – ma kolor brunatnozielony, zapach przypomina przyprawy korzenne, a smak – łagodny, choć delikatnie cierpki.
  • Wrzosowy  - ma kolor jasno- lub ciemnobrązowy, czasem czerwonobrunatny, jest łagodny w smaku, przypomina ciągnącą się galaretkę.
  • Gryczany – kolorem przypomina herbatę, pachnie gryką, smakuje ostro, zdecydowanie.
  • Akacjowy – bardzo delikatny miód – o jasnym, kremowym kolorze, lekkim zapachu akacji i mdławym smaku.
  • Rzepakowy – choć ma jasny kolor i smak, pachnie zdecydowanie, rzepakiem.

    3. Wielokwiatowy - dodaje energii

Jeden z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych miodów. Choć jest wysokokaloryczny, to lekkostrawny. W okresach wzmożonej zachorowalności na choroby wirusowe, pomaga wzmocnić organizm, dodaje energii i siły do działania.

Będzie odpowiedni dla osób korzystających z porad kardiologa – wspomaga pracę najważniejszego mięśnia w organizmie człowieka, pomaga obniżać ciśnienie. Ale to nie wszystko. Dzięki właściwościom pochodzącym w dużej mierze z kwiatów mniszka, koniczyny, malwy i innych roślin – wspomaga pracę układu pokarmowego.

Łagodzi także dolegliwości żołądkowe i jelitowe, jak również te związane z alergią: katar sienny, łagodną postać astmy, opuchliznę. Polecany przy silnych stresach – działa uspokajająco.

4. Miód lipowy – na kaszel

Dzięki zawartym w nim śluzom pochodzącym z kwiatu lipy, miód ten ma właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe (działa wykrztuśnie). Może być traktowany jak wspomaganie leczenia grypy i przeziębienia. Działa napotnie, dzięki czemu pomaga w walce z infekcjami dolnych dróg oddechowych, łagodzi nawet objawy zapalenia płuc.

Ale to nie wszystko. Miód lipowy polecany jest także dla cukrzyków. Oprócz tego leczy stany depresyjne, koi niepokój i przeciwdziała bezsenności.

5. Miód gryczany – dla kobiet w ciąży

8 milionów - tyle kwiatów muszą "odwiedzić" pszczoły, by zebrać jeden kilogram miodu gryczanego. A ten jest prawdziwą skarbnicą zdrowia, szczególnie dla kobiet w ciąży. Dlaczego? Miód gryczany polecany jest w przypadku niedoborów żelaza w organizmie, a to dotyczy w dużej części właśnie przyszłych mam.

Ten rodzaj płynnego złota jeść lub pić powinny także osoby zestresowane - dzięki wysokiej zawartości magnezu miód łagodzi niepokój. Ciśnieniowcy i chorzy na cukrzycę nie powinni unikać miodu gryczanego.

Na odporność i dobrą pracę mózgu. Najlepsze produkty dla twojego dziecka
Na odporność i dobrą pracę mózgu. Najlepsze produkty dla twojego dziecka [10 zdjęć]

Superprodukty to żywność o wyjątkowych wartościach odżywczych i korzyściach dla zdrowia. Na sklepowych

zobacz galerię

Miód gryczany działa też moczopędnie, dzięki czemu pomaga w oczyszczaniu nerek i pęcherza. Poleca się go także diabetykom i osobom z innymi chorobami metabolicznymi.

6. Miód spadziowy – naturalny antybiotyk

Miód spadziowy jest bardzo charakterystyczny. Powstaje ze spadzi, czyli lepkiej substancji, która występuje na drzewach. Możemy wyróżnić miód spadziowy iglasty – robiony z takich drzew jak sosna, jodła, świerk i modrzew, a także miód spadziowy liściasty – robiony z lip, klonów, dębów. Ma cechy antybiotyków – działa silne przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Z tych właściwości miodów spadziowych korzystają producenci syropów wykrztuśnych. Ale miód spadziowy stosowany jest także w nieżytach dróg oddechowych, przy zaparciach, astmie, chorobach wątroby. Ten ze spadzi iglastej będzie naturalnym lekiem na anemię, szczególnie dla dzieci.

7. Miód malinowy - polecany dzieciom

Jest drogi, nieczęsto się go spotyka, ale warto go kupić. Miód malinowy ma takie same właściwości jak sok z malin. Doskonały dla dzieci – działa napotnie, przez co naturalnie walczy z gorączką, rozgrzewa organizm. Pszczelarze polecają go także przy niedokrwistości, nieżycie żołądka. Dorosłym polecany jest ze względu na działanie przeciwmiażdżycowe.

8. Miód rzepakowy - dla sercowców

Ten delikatny w smaku miód polecany jest szczególnie osobom z chorobami serca i tym, które skarżą się na nawracające zapalenia dróg oddechowych. Miód z rzepaku powinni jeść także chorzy na wątrobę i drogi żółciowe. Szczególnie polecany jest pacjentom po usunięciu woreczka żółciowego. U dzieci świetnie wspomaga odporność.

Warto pamiętać, że miód mogą jeść dzieci powyżej pierwszego roku życia. U niemowląt może on wywołać silną reakcję alergiczną.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze