Quiche ze szpinakiem i łososiem

Świetną propozycją dla wielbicieli szpinaku jest pochodzące z kuchni francuskiej quiche. Jest to nic innego jak kruche ciasto z nadzieniem na przykład warzywnym, zalane śmietanowo-jajeczną masą. Palce lizać!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Polecane wideo:

Składniki (na 4 porcje):
Ciasto:

  • 100 g serka śmietankowego,
  • 200 g margaryny Kasia
  • 400 g mąki
  • szczypta soli

Farsz:

  • 100 g cebuli,
  • 300 ml śmietany,
  • 100 g szpinaku,
  • 100 g łososia surowego lub wędzonego,
  • Fix Knorr Danie na dziś Zapiekanka ziemniaczana z serem,
  • 1 jajko,
  • 50 g tartego żółtego sera.
Zapiekane ryby

Quiche można robić z różnym nadzieniem, warzywnym, serowym czy rybnym.

Sposób przygotowania ciasta:
Serek śmietankowy i margarynę zagnieść w misce. Następnie dodać mąkę i ponownie szybko zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto wstaw do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj je na stolnicy, a następnie ułóż w naczyniu do pieczenia. Ponakłuwaj je, nasyp na wierzch np. groch, aby równomiernie się piekło. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C.

Sposób przygotowania farszu:
Zawartość torebki Fixu rozmieszaj ze śmietaną. Łososia, cebulę i szpinak należy pokroić w paseczki. Dodaj do przygotowanego Fixu ze śmietaną. Całość włóż do naczynia i posyp po wierzchu serem. Piecz pod przykryciem przez około 20 minut w temp 200°C. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby wierzch dania mógł się zarumienić.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 282,63 kcal
Białka 8,2 g
Węglowodany 22,98 g
Tłuszcze 17,55 g
Błonnik 0,85 g

Komentarz:
Kruchy quiche ze szpinakiem i łososiem to danie dla tych, którzy kochają kuchnię francuską. Danie średnio trudne w przygotowaniu.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Ryby i owoce morza

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników - zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód.

Ryby i owoce morza

Tuńczyk w krokietach

Tuńczyk w krokietach

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca.

Ryby i owoce morza

Przepis na wege sushi

Przepis na wege sushi

Bardzo lubimy sushi, jednakowoż, ze względu na małoletniość niektórych konsumentów, jemy sushi bez surowych ryb. Najbardziej lubimy wersję, która jest na zdjęciu, czyli maki z solidnym wsadem awokadowym i posypką z prażonego sezamu. No dobra, ja to akurat...

Ryby i owoce morza

Łosoś w przyprawach

Łosoś w przyprawach

z łososia tak, aby się nie dotykały. Smaż przez kilka minut na ostrym ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz tłuszcz i zalej rybę sosem z rondla. Smaż (...) wahaniom nastrojów. Wyrazisty smak soczystego mięsa łososia jest nie lada...

Ryby i owoce morza

Krewetkowa pasta

Krewetkowa pasta

Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ryby i owoce morza

Łosoś z włoskim chlebem

Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami. Idealnie komponuje się z potrawami z ryb.

Ryby i owoce morza

Wietnamskie krewetki

Wietnamskie krewetki

Krewetki są bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają selen, miedź, potas, magnez i fosfor. W 100 g produktu znajduje się poniżej 2% tłuszczu, a tym samym zawierają ok. 97 kilokalorii.

Ryby i owoce morza

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Mięso halibuta zawiera łatwo przyswajalne białko, potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu kwasy omega-3 oraz niskokaloryczne tłuszcze.

Ryby i owoce morza

Łosoś w glazurze

Łosoś w glazurze

Łosoś jest bardzo cenionym i popularnym na stołach wszystkich kuchni pożywieniem. Poza wyśmienitym smakiem posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz liczne minerały.