Pyszne krakersy

Migdały są jednymi z najsmaczniejszych i najbardziej lubianych bakalii. Jednak oprócz smaku mają one wiele więcej do zaoferowania organizmowi ludzkiemu – niezwykle korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zapotrzebowanie na migdały jest naprawdę duże. Wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale także w lecznictwie czy kosmetyce – tu ogromne znaczenie ma olejek migdałowy. Używane są nawet do smarowania precyzyjnych mechanizmów.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 1,5 szklanki mąki migdałowej,
  • 2 łyżki mąki z pestek winogron,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Krakersy na deser

Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii. Ten rodzaj bakalii zawiera wiele drogocennych, korzystnie oddziałujących na zdrowie składników. Jest to bardzo...

W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę z pestek winogron i sól. Dolej powoli do ciasta oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj. Ugnieć ciasto i rozwałkuj je na dosyć grubą warstwę. Używając ostrego noża, potnij ciasto migdałowe na kwadraty. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni i włóż kawałki ciasta na 10-15 minut. Uważaj, aby ich nie przypalić.

Wartość odżywcza 1 porcji (50 g):
Kalorie 317,88 kcal
--- ---
Białka 7,6 g
--- ---
Węglowodany 10,59 g
--- ---
Tłuszcze 27,83 g
--- ---
Błonnik 5,42 g
--- ---

Komentarz:

Migdały okazują się przydatne w wielu sferach naszego życia. Bakalie te są bogate w składniki mające prozdrowotne działanie na organizm. Warto wspomnieć w szczególności o zawartym w migdałach, łatwo przyswajalnym białku oraz o wapniu. Znajdziemy w nich także witaminę E – substancję młodości – oraz witaminę B2, odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządów wzroku. Migdały to naprawdę zdrowa przekąska.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Desery
Desery

Owsianka z otrębami i jabłkami

desery, możesz dodać do owsianki nieco cukru lub słodziku. Ale uważaj! Podgotowane jabłka będą same w sobie bardzo słodkie. Zamiast jabłek możesz

Desery

Batoniki müsli z otrębami i żurawiną

!(http://powercontent.blomedia.pl/folik/batoniki-musli.jpg) Ilość porcji: 4 * 1 szklanka müsli, * 1/2 szklanki otrębów pszennych, * 50 g suszonej żurawiny, * 50 g masła, * 2 łyżki miodu. !(http://powercontent.blomedia.pl/folik/batoniki-musli.png) **Płatki...

Desery

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

!(http://powercontent.blomedia.pl/folik/muffiny-pelnoziarniste.jpg) Ilość porcji: 10 * 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, * 3/4 szklanki jasnej mąki pszennej, * 2 łyżeczki proszku do pieczenia, * 1/2 łyżeczki sody, * 1 szczypta soli, ...

Desery

Deser wiśniowy

Deser wiśniowy

Czereśnie i wiśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Choć wiśnie w 80 procentach składają się z wody, to pozostałe 20 procent wypełniają witaminy i składniki mineralne. W wiśniach znajdziemy witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę B5.

Desery

Krakersy na deser

Krakersy na deser

Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii. Ten rodzaj bakalii zawiera wiele drogocennych, korzystnie oddziałujących na zdrowie składników. Jest to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, ponadto zawiera także dużo wapnia.

Desery

Zdrowe i nietuczące słodycze dla ciebie i twojego dziecka

Zdrowe i nietuczące słodycze dla ciebie i twojego dziecka

od brzegu naczynia. Włóż patyczki i wstaw lody do zamrażarki. Kiedy deser będzie gotowy, odwróć kieliszki do góry dnem, polewając je ciepłą wodą. Dzięki (...) i jedwabistą konsystencję. Taki deser swobodnie mogą jeść...

Desery

Jabłkowy deser

Jabłkowy deser

Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin: A, B1, B2, C i E. Bardzo dobrze regulują przemianę materii. Są stosowane w różnych dietach odchudzających.

Desery

Cytrynowe babeczki

Cytrynowe babeczki

nawet orzechami), jak i wytrawnymi (np. z warzywami albo nawet z mięsem). Jest to deser bardzo popularny w kuchni amerykańskiej, kanadyjskiej, irlandzkiej oraz brytyjskiej.

Desery

Lody deserowe

Lody deserowe

Deser z dyni to bardzo smaczny i zdrowy posiłek. Dynia to bogactwo witamin: A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.