Pyszna zupa serowa

Nie jest to ani fit-zupka ani też zupka dla alergików. Ale jest, niestety, wybitnie pyszna i zdrowa. Gdy pojawia się na stole, to znika błyskawicznie. Warta wypróbowania, naprawdę. Robi się ją trochę na oko, więc proporcje składników potraktujcie raczej z jego przymrużeniem.

Należy mieć:

Polecane wideo:

  • ok. 2 litry bulionu (warzywnego lub drobiowego, rzecz jasna domowego);
  • szklankę startego żółtego sera;
  • kostkę sera topionego;
  • mleko;
  • gruby plaster wędzonego boczku (zupa całkiem nieźle obędzie się bez boczku; zamiast niego można też ewentualnie dodać podsmażone resztki wędlin);
  • małą cebulę;
  • łyżkę mąki;
  • sól, pieprz i chili - do smaku.

Ser żółty zalać mlekiem - tylko żeby przykryło - i odstawić na godzinę. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na suchej patelni, dodać posiekaną cebulę i razem przesmażać, aż cebula się zezłoci. Następnie oprószyć mąką i chwilę razem zasmażać.

Do gorącego bulionu dodać ser topiony oraz żółty razem z mlekiem, w którym się moczył. Mieszając, powoli rozpuszczać sery, nie dopuszczając do zagotowania. Gdy sery się rozpuszczą, wrzucić boczek z cebulą, doprawić zupę i podawać z grzankami.

Zdrowe składniki

Dlaczego zupa jest zdrowa? Przede wszystkim ze względu na swój główny składnik - żółty ser. Bardzo ważny składnik, który powinien znaleźć się w diecie każdego dziecka. Ze względu na wysoką zawartość wapnia wzmacnia kości oraz zęby. W swoim składzie ma również cynk wpływający pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Regularne jedzenie sera żółtego wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, a dzięki zawartości sprężonego kwasu linolowego CLA, chroni przed miażdżycą. Ser pobudza również organizm do produkowanie serotoniny czyli hirmonu szczęścia. Jest również uważany za naturalny afrodyzjak.

Zobacz także przepis na delikatny krem ze szparagów.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu. Składniki: 2 kg...

Zupy

Zupa z grochem i grzybami

źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Zupa z avokado

mogą je zajadać chorzy na miażdżycę czy nadciśnienie. Jest często dodawane do sałatek, sushi lub jako przystawka. Dlaczego by nie spróbować także zupy (...) i gotować ok. 30 minut. Pomidory i jedno awocado pokroić i dodać do zupy....