Pulpety z halibuta

Podany przepis na danie z ryby jest pomysłem dobrym nie tylko ze względu na walory smakowe. Jest to także zdrowy i pełnowartościowy posiłek.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 450 g fileta z halibuta,
  • 200 g fileta z łososia,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 duża cebula,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka nektaru z agawy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/4 szklanki świeżo posiekanego koperku,
  • 1 szklanka startej marchewki,
  • 1/2 filiżanki posiekanej pietruszki.

Przygotowanie:
Filety z halibuta
i łososia umyj, osusz i pokrój w kawałki, po czym wrzuć do blendera i zmiel na purée. Rozgrzej olej na patelni. Cebulę obierz ze skórki, umyj i drobno posiekaj. Następnie wrzuć na gorący tłuszcz i podsmażaj, aż się zeszkli, to jest przez około 10 minut. W misce połącz cebulę, surowe jajka, pieprz, sól, nektar z agawy, sok z cytryny i dołóż zmielone ryby. Mieszaj, najlepiej ręką, a gdy mieszanka zacznie nabierać jednolitej konsystencji, dołącz marchew, koperek i pietruszkę. Dokładnie zmieszaj wszystkie składniki, całość przykryj i schowaj w zimne miejsce na kilka godzin. W garnku doprowadź do wrzenia wodę. Z masy formuj niewielkie pulpety rybne i wrzucaj do gorącej wody na 10-15 minut. Możesz podawać na gorąco z ziemniakami lub na zimno z chlebem.

Komentarz:
Mięso ryby zawiera łatwo przyswajalne białko, potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu kwasy omega-3 oraz niskokaloryczne tłuszcze. To ponadto ciekawa forma podania ryby, która cieszy się popularnością również wśród dzieci!

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 163,44 kcal
Białka 14,39 g
Węglowodany 11,28 g
Tłuszcze 6,58 g
Błonnik 0,82 g
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Ryby i owoce morza

Tuńczyk w krokietach

Tuńczyk w krokietach

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca.

Ryby i owoce morza

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników - zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód.

Ryby i owoce morza

Przepis na wege sushi

Przepis na wege sushi

Bardzo lubimy sushi, jednakowoż, ze względu na małoletniość niektórych konsumentów, jemy sushi bez surowych ryb. Najbardziej lubimy wersję, która jest na zdjęciu, czyli maki z solidnym wsadem awokadowym i posypką z prażonego sezamu. No dobra, ja to akurat...

Ryby i owoce morza

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Świetną propozycją dla wielbicieli szpinaku jest pochodzące z kuchni francuskiej quiche. Jest to nic innego jak kruche ciasto z nadzieniem na przykład warzywnym, zalane śmietanowo-jajeczną masą. Palce lizać! Czas przygotowania:...

Ryby i owoce morza

Łosoś w przyprawach

Łosoś w przyprawach

z łososia tak, aby się nie dotykały. Smaż przez kilka minut na ostrym ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz tłuszcz i zalej rybę sosem z rondla. Smaż (...) wahaniom nastrojów. Wyrazisty smak soczystego mięsa łososia jest nie lada...

Ryby i owoce morza

Krewetkowa pasta

Krewetkowa pasta

Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ryby i owoce morza

Łosoś z włoskim chlebem

Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami. Idealnie komponuje się z potrawami z ryb.

Ryby i owoce morza

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Mięso halibuta zawiera łatwo przyswajalne białko, potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu kwasy omega-3 oraz niskokaloryczne tłuszcze.

Ryby i owoce morza

Wietnamskie krewetki

Wietnamskie krewetki

Krewetki są bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają selen, miedź, potas, magnez i fosfor. W 100 g produktu znajduje się poniżej 2% tłuszczu, a tym samym zawierają ok. 97 kilokalorii.