Przystawka z koziego sera

Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii. Jest on jednym z najwcześniej produkowanych serów i szeroko rozpowszechnionym na całym świecie. Dla Greków czy Turków ta odmiana sera to podstawa pożywienia.

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 2 kawałki koziego sera,
  • 2 duże jabłka,
  • 1 papryka,
  • pieprz,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

Jabłka umyj, obierz ze skórki i przetnij na pół. Usuń rdzeń i podziel na dwie części. Rozgrzej piekarnik do 280 stopni i włóż kawałki jabłka na 5 minut. Kozi ser podziel także na cztery części i wsadź do piecyka na 5 minut. Następnie stwórz kilka warstw – najpierw jabłko, potem ser, znów jabłko i tak do końca. Na sam wierzch połóż posiekany szczypiorek i posiekaną paprykę. Wszystko posyp czarnym pieprzem. Podawaj na zimno.

Wartość odżywcza 1 porcji (60 g):
Kalorie 41,9 kcal
--- ---
Białka 1,55 g
--- ---
Węglowodany 4,79 g
--- ---
Tłuszcze 1,4 g
--- ---
Blonnik 1,19
--- ---

Komentarz:

Ze względu na słonawy, charakterystyczny smak, kozi ser wykorzystywany jest jedynie do określonych potraw. Jest on produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, w związku z czym stanowi idealny dodatek do dań cięższych. Ponadto, jest powszechnie używany jako składnik francuskich deserów i wielu przystawek.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.Składniki: 330 g bulwy...

Przystawki

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Wyobraź sobie piękne, słoneczne przedpołudnie. Kocyk, koszyk, pyszne, niebanalne jedzenie i twoi bliscy. Warto czasem zrobić coś innego, zafundować sobie oraz swojej rodzinie relaks i wypoczynek na świeżym powietrzu, z dala od technologii czy mediów....

Przystawki

Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników - awokado i ogórka

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Tarta z szynką i serem

Tarta z szynką i serem

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Składniki: 3 jajka, 1,5...