Przystawka z koziego sera

Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii. Jest on jednym z najwcześniej produkowanych serów i szeroko rozpowszechnionym na całym świecie. Dla Greków czy Turków ta odmiana sera to podstawa pożywienia.

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Polecane wideo:

Składniki:

  • 2 kawałki koziego sera,
  • 2 duże jabłka,
  • 1 papryka,
  • pieprz,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

Jabłka umyj, obierz ze skórki i przetnij na pół. Usuń rdzeń i podziel na dwie części. Rozgrzej piekarnik do 280 stopni i włóż kawałki jabłka na 5 minut. Kozi ser podziel także na cztery części i wsadź do piecyka na 5 minut. Następnie stwórz kilka warstw – najpierw jabłko, potem ser, znów jabłko i tak do końca. Na sam wierzch połóż posiekany szczypiorek i posiekaną paprykę. Wszystko posyp czarnym pieprzem. Podawaj na zimno.

Wartość odżywcza 1 porcji (60 g):

Kalorie 41,9 kcal
Białka 1,55 g
Węglowodany 4,79 g
Tłuszcze 1,4 g
Blonnik 1,19


Komentarz:

Ze względu na słonawy, charakterystyczny smak, kozi ser wykorzystywany jest jedynie do określonych potraw. Jest on produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, w związku z czym stanowi idealny dodatek do dań cięższych. Ponadto, jest powszechnie używany jako składnik francuskich deserów i wielu przystawek.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.Składniki: 330 g bulwy...

Przystawki

Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników - awokado i ogórka

Przystawki

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Wyobraź sobie piękne, słoneczne przedpołudnie. Kocyk, koszyk, pyszne, niebanalne jedzenie i twoi bliscy. Warto czasem zrobić coś innego, zafundować sobie oraz swojej rodzinie relaks i wypoczynek na świeżym powietrzu, z dala od technologii czy mediów....

Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.