Trwa ładowanie...

Przystawka z cebulą i kozim serem

Avatar placeholder
17.03.2017 12:15
Przystawka z cebulą i kozim serem
Przystawka z cebulą i kozim serem

Quiche to rodzaj tarty, czyli jednej z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta to wypiek oparty na cieście – drożdżowym lub kruchym francuskim – oraz nadzieniu.

Składniki:

  • 250 g kruchego ciasta – świeżego lub mrożonego,
  • 4 duże czerwone cebule,
  • 6 pieczonych ząbków czosnku,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 125 g koziego sera,
  • masło,
  • 1/2 szklanki śmietany + 1 jajko.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

Zacznij od podpieczenia spodu z kruchego ciasta francuskiego, a następnie cebulę podsmażaj na oliwie dopóki nie uzyska brązowego koloru. Wymieszaj dokładnie pieczony czosnek, karmelizowaną cebulę oraz drobno pokruszony kozi ser. Następnie do uzyskanego farszu dodaj jaja roztrzepane w mlekiem. Dla wzbogacenia smaku dodaj szczyptę tymianku i gotowe nadzienie rozsmaruj dokładnie na cieście. W oddzielnej miseczce zmieszaj roztrzepane jajo ze śmietaną i tak powstałą miksturą polej tartę, po czym przykryj danie. Wstaw do piekarnika na 25 minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut odkryj pokrywę. Podawaj natychmiast.

Wartość odżywcza 1 porcji (150g):
Kalorie245,86 kcal
Białka8,23 g
Węglowodany18,78 g
Tłuszcze15,34 g
Błonnik1,18 g

Komentarz:

W przypadku quiche nadzienie zwyczajowo jest słone: warzywne lub, rzadziej, mięsne. Ponadto ten rodzaj wypieku zalewa się warstwą sosu jajeczno-śmietanowego i zapieka. Podany przepis jest typowym quiche, charakterystycznym dla kuchni francuskiej Alzacji.

Następny artykuł: Przystawka z koziego sera
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze