Przystawka z cebulą i kozim serem

Quiche to rodzaj tarty, czyli jednej z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta to wypiek oparty na cieście – drożdżowym lub kruchym francuskim – oraz nadzieniu.

Składniki:

  • 250 g kruchego ciasta – świeżego lub mrożonego,
  • 4 duże czerwone cebule,
  • 6 pieczonych ząbków czosnku,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 125 g koziego sera,
  • masło,
  • 1/2 szklanki śmietany + 1 jajko.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Zacznij od podpieczenia spodu z kruchego ciasta francuskiego, a następnie cebulę podsmażaj na oliwie dopóki nie uzyska brązowego koloru. Wymieszaj dokładnie pieczony czosnek, karmelizowaną cebulę oraz drobno pokruszony kozi ser. Następnie do uzyskanego farszu dodaj jaja roztrzepane w mlekiem. Dla wzbogacenia smaku dodaj szczyptę tymianku i gotowe nadzienie rozsmaruj dokładnie na cieście. W oddzielnej miseczce zmieszaj roztrzepane jajo ze śmietaną i tak powstałą miksturą polej tartę, po czym przykryj danie. Wstaw do piekarnika na 25 minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut odkryj pokrywę. Podawaj natychmiast.

Wartość odżywcza 1 porcji (150g):
Kalorie 245,86 kcal
Białka 8,23 g
Węglowodany 18,78 g
Tłuszcze 15,34 g
Błonnik 1,18 g


Komentarz:

W przypadku quiche nadzienie zwyczajowo jest słone: warzywne lub, rzadziej, mięsne. Ponadto ten rodzaj wypieku zalewa się warstwą sosu jajeczno-śmietanowego i zapieka. Podany przepis jest typowym quiche, charakterystycznym dla kuchni francuskiej Alzacji.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.Składniki: 330 g bulwy...

Przystawki

Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników - awokado i ogórka

Przystawki

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Wyobraź sobie piękne, słoneczne przedpołudnie. Kocyk, koszyk, pyszne, niebanalne jedzenie i twoi bliscy. Warto czasem zrobić coś innego, zafundować sobie oraz swojej rodzinie relaks i wypoczynek na świeżym powietrzu, z dala od technologii czy mediów....

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.