Przepis na zupę krem ze szparagów

Sezon na szparagi można uznać za oficjalnie rozpoczęty. Niestety, te pyszne i bardzo zdrowe warzywa szybko znikają ze sklepów. Spiesz się i wykorzystaj ich właściwości. Lekka zupa-krem ze szparagów jest szczególnie lubiana przez dzieci, ale jej delikatnym smakiem nie pogardzą również dorośli. Bardzo ją lubimy, zwłaszcza z dodatkiem czegoś chrupiącego np. domowymi chipsami z topinambura.

Należy mieć:

Polecane wideo:

  • 2 pęczki zielonych szparagów;
  • łyżkę klarowanego masła lub innego tłuszczu;
  • sól i pieprz do smaku;
  • ewentualnie: śmietankę roślinną.

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie (wody po ugotowaniu nie wylewać). Przełożyć do blendera, dodać masło i zmiksować na krem, dolewając tyle wody, w której gotowały się szparagi, by uzyskać konsystencję aksamitnego kremu. Doprawić do smaku, ewentualnie zabielić śmietanką roślinną. Można podawać z chrupiącymi dodatkami.

Właściwości szparagów

Szparagi to cenne warzywa i szkoda, że sezon na nie trwa bardzo krótko. Są niskokaloryczne, ale zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Znajdziesz w nich spore ilości białka, witaminy K, C i A, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez i selen. Szparagi pozytywnie działają na układ pokarmowy, wzmacniają naczynia krwionośne, chronią serce, regulują ciśnienie tętnicze krwi, a także pomagają na problemy z nerkami.

Zobacz także przepis na masło klarowane.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu. Składniki: 2 kg...

Zupy

Zupa z grochem i grzybami

źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Pyszna zupa serowa

Pyszna zupa serowa

; gruby plaster wędzonego boczku (zupa całkiem nieźle obędzie się bez boczku; zamiast niego można też ewentualnie dodać podsmażone resztki wędlin); małą (...) do zagotowania. Gdy sery się rozpuszczą, wrzucić boczek z cebulą, doprawić...