Przepis na tort warzywny

Tort warzywny może być znacznie smaczniejszy niż ci się wydaje. To również doskonały sposób, aby włączyć do diety dziecka zdrowe produkty, które wzmocnią jego odporność i ochronią rozwijający się organizm. Tego typu wypieki można robić z dowolnych, ulubionych warzyw. Najlepiej wybrać te, które smakują wszystkim członkom twojej rodziny.

Składniki:

  • 4 marchewki (uczuleni na marchew biorą dynię);
  • 2 pietruszki;
  • 3 ząbki czosnku;
  • średnią cukinię;
  • pełną garść liści jarmużu;
  • cebulę;
  • pół pora;
  • pół selera;
  • 3 łyżki masła klarowanego (lub oleju);
  • 3 jajka (uczuleni na jajka biorą pełną łyżkę zmielonego lnu);
  • 3 łyżki mąki orkiszowej razowej;
  • sól i pieprz do smaku;
  • ulubione zioła - do smaku (u nas rozmaryn, bazylia, tymianek i odrobina chili).

Polecane wideo:

Przygotowanie

Marchewki, pietruszki i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jarmuż posiekać, cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać masło lub olej, wrzucić cebulę oraz pora i lekko podsmażyć. Dodać czosnek, wymieszać, a następnie dodać starte warzywa oraz jarmuż i podsmażać razem, często mieszając, na dużym ogniu.

Jeśli warzywa "puszczą" wodę - odparować. Doprawić i odstawić do wystygnięcia. Jajka zmiksować na puszysty sos, dodać mąkę, szczyptę soli i jeszcze chwilę miksować, aż składniki się połączą.

Delikatnie wymieszać z warzywami. Tortownicę (20 cm, my lubimy płaskie, to zrobiłam w większej) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza (termoobieg) i piec 40-45 minut.

Zobacz także przepis na tort węgierski czekoladowo-wiśniowy.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka mogą posłużyć jako pyszna, lekka przystawka do wykwintnej kolacji. Gdy brakuje pomysłów, co przygotować jako bezmięsną przekąskę, przepis na te jajka z pewnością będzie odpowiadać każdemu. Składniki: 4 ugotowane na twardo...

Dania wegetariańskie

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis. Składniki: pęczek...

Dania wegetariańskie

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu. Składniki: 5 średnich ziemniaków, 1 zielony ogórek, pęczek...

Dania wegetariańskie

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Chlebek jagodowo-cytrynowy najlepiej piec latem, kiedy pod dostatkiem jest słodkich i zdrowych jagód. Pieczywo składa się z wielu wartościowych składników, takich jak mąka kokosowa, skrobia migdałowa, olej kokosowy czy cytryna. Zrób go jeszcze dzisiaj! Wartości...

Dania wegetariańskie

Chleb z dyni

Chleb z dyni

Wartość kaloryczna dyni jest dość niska - 100 g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. To bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.