Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Wyobraź sobie piękne, słoneczne przedpołudnie. Kocyk, koszyk, pyszne, niebanalne jedzenie i twoi bliscy. Warto czasem zrobić coś innego, zafundować sobie oraz swojej rodzinie relaks i wypoczynek na świeżym powietrzu, z dala od technologii czy mediów. Nie wiesz, jakie jedzenie przygotować na taką okazję? Zainspiruj się! Dziś podpowiadamy, jak wykonać lekkie i smaczne przekąski na piknik dla całej rodziny.

Minikanapki z pastą jogurtowo-ziołową i pestkami dyni

Do wykonania kanapeczek będą ci potrzebne: pieczywo pełnoziarniste, 200 g twarożku, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka posiekanej natki pietruszki oraz bazylii, kiełki rzodkiewki, 100 g pestek dyni, sól i pieprz. Utrzyj twarożek z jogurtem i dodaj do niego pestki dyni, natkę pietruszki oraz bazylię, dopraw solą i pieprzem. Na pokrojone wcześniej pieczywo nakładaj porcję pasty i przykrywaj suchymi kromkami chleba. Odrobinę pasty rozsmaruj także na wierzchu kanapek, a następnie posyp je kiełkami rzodkiewki. Zdrowe, niezbyt kaloryczne, ale sycące przekąski z pełnoziarnistego pieczywa z pastą z jogurtu i ziół to świetne rozwiązanie na lekkie śniadanie.

Polecane wideo:

Owocowe chipsy

Zdrowe, niskokaloryczne chipsy? Wykorzystaj w tym celu dary natury. Potrzebny ci będzie dodatkowo tylko cynamon. Wybierz swoje ulubione owoce. Mogą to być ananasy, jabłka, banany, truskawki, mango. Pokrój w plasterki, posyp delikatnie cynamonem i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wysusz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C przez 1,5 godziny. Warto w międzyczasie przewrócić chipsy na blaszce, co przyspieszy proces suszenia.

Wrapy z łososiem

To szybka i lekka przekąska. Do przygotowania 4 porcji będziesz potrzebowała: 150 g wędzonego łososia, kapary, pół ogórka, świeży szpinak, 4 plasterki żółtego sera, 2 łyżki jogurtu, łyżkę majonezu, sól, pieprz i wrapy.

Na patelni podgrzej wrapy, wymieszaj jogurt z majonezem i do smaku dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzane wrapy nałóż plastry łososia, ser żółty, szpinak, ogórek i kapary. Zawiń boki i zroluj naleśnik, a następnie przekrój na pół. Dla wygody możesz owinąć go serwetką.

Muffinki z morelami

Składniki potrzebne do wykonania ciasta: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2/3 szklanki cukru, szklanka mleka, 100 g masła, 1 jajko i 8 moreli. Wykonanie jest dosyć proste i zajmuje ok. 30 minut.

Masło roztop w rondelku. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej jajko, mleko i odrobinę rozpuszczonego masła. Kiedy składniki połączą się, przesyp zawartość jednej miseczki do drugiej i dobrze wymieszaj łyżką. Morele pokrój na małe kawałki i dodaj do miski z ciastem. Dokładnie wymieszaj, a następnie wlej ciasto do formy z papilotkami (tak, aby zajmowały 3/4 jej pojemności) i wstaw na 25 minut do rozgrzanego do 200°C piekarnika.

Zdrowe przekąski na podróż

Długie podróże sprzyjają złym nawykom żywieniowym. Jeśli nie zaplanujesz zdrowych posiłków wcześniej, zapewne zjesz na obiad fast food, a pomiędzy posiłkami...

Paluchy z masłem czosnkowym

Do wykonania paluchów potrzebować będziesz: 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 20 g drożdży, łyżeczkę soli, szczyptę cukru, szklankę letniego mleka i 30 g rozpuszczonego masła. Zacznij od przygotowania ciasta. Rozpuść drożdże w 3 łyżkach mleka, dodając szczyptę cukru i odstaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę i sól, a następnie wlej mleko, które pozostało oraz przygotowany przed chwilą rozczyn z drożdży. Wymieszaj, dodając rozpuszczone (ale nie gorące) masło. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 90 minut, aby ładnie wyrosło. W tym czasie możesz wykonać masło czosnkowe z 70 g rozpuszczonego masła, 3 ząbków czosnku i 2 łyżek posiekanej natki pietruszki. Dokładnie połącz składniki.

Weź stolnicę i oprósz ją mąką. Oddziel połowę ciasta i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Staraj się uformować z ciasta prostokąt, a następnie podziel go na 6 części i zawiń jak roladę. Lekko spłaszcz i sklej końce. Przetnij środek i wlej do środka łyżkę masła czosnkowego. Pozostaw na 20 minut, aby rolada napęczniała. Rozmieszaj jajko z łyżką mleka i posmaruj paluchy przed włożeniem ich do piekarnika. Nada im to ładny, złoty kolor. Teraz piecz swoją przekąskę w temperaturze 180°C przez 20 minut. Paluchy z masłem czosnkowym nadają się nie tylko na piknik, ale są doskonałe również do zjedzenia w szkole czy w pracy.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Na ciasto naleśnikowe potrzebne będą: szklanka mąki, 1,5 szklanki mleka, jajko, 3 łyżki oleju i szczypta soli. Farsz – 500 g szpinaku mrożonego, 270 g sera feta oraz sól i pieprz. Składniki na ciasto wymieszaj mikserem, a następnie wlewaj na suchą, rozgrzaną patelnię łyżką wazową. Odwracaj co jakiś czas. Na drugiej patelni podsmaż szpinak, uprzednio doprawiony solą i pieprzem. Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku. Teraz możesz już nakładać farsz na naleśniki i zawijać. Danie można jeść na zimno, ale też można przed podaniem podsmażyć je dodatkowo na patelni.

Sałatka z kaszą kuskus

Na piknik możemy zabrać także sałatkę. Możliwości przygotowania są nieograniczone. Świetnym pomysłem jest sałatka z kuskusem (100 g) i 1 piersią z kurczaka. Potrzebne będą także: świeży ogórek, papryka, pomidor, szczypiorek, łyżka jogurtu greckiego, sól i zmielony pieprz. Wykonanie jest bardzo proste: ugotuj kaszę, kurczaka pokrój na drobne kawałeczki i delikatnie podduś/podsmaż. Obierz ogórek i zetrzyj go na drobnej tarce lub pokrój w kosteczkę. Na małe kawałeczki pokrój także pomidor i paprykę. Wszystkie składniki wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, dodaj jogurt i przypraw do smaku.

Racuchy na serku homogenizowanym

Puszyste, delikatne, z nutą serka waniliowego – to racuszki, którym trudno się oprzeć, a ich przygotowanie zajmuje jedynie ok. 20 minut. 2 duże jajka wymieszaj z 220 g waniliowego serka homogenizowanego. Dodaj do tego szklankę mąki pszennej pełnoziarnistej, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko zmiksuj bądź dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj ciasto. Racuchy z serkiem homogenizowanym smaż na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, gotowe placuszki układaj na papierowych ręcznikach. Możesz je podawać z cukrem pudrem, dżemem lub sosem owocowym.

Ciastko francuskie z brokułem i salami

Świeży brokuł pokrój na małe różyczki, dokładnie umyj i wrzuć na gotującą się, posoloną wodę. Gotuj przez kilka minut, tak aby brokuł był miękki, ale nie rozgotowany. Odcedź wodę. Przygotuj płat ciasta francuskiego, pokrój go na małe kwadraty. Na każdy połóż plasterek salami, ser pleśniowy, możesz dodać również pokrojone pomidorki koktajlowe oraz oczywiście ugotowany wcześniej brokuł. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Ciastka francuskie piecze się 10 minut. To szybka przekąska, która smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ptysie serowe

Niebanalna przekąska, którą w ciągu 40 minut wykonasz sama w domu. We Francji podawana do wina, idealnie smakuje z różnego rodzaju dipami. Wykonanie ptysiów będzie wymagało następujących składników: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g żółtego sera, 125 ml mleka, 45 g masła, 3 jajka, szczypta soli, gałka muszkatołowa, pieprz oraz 2 łyżeczki ziół, które lubisz.

Do garnuszka wlej mleko, dodaj masło i doprowadź do wrzenia. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki. Gotuj przez 2-3 minuty, aż ciasto zacznie kleić się do dna. Pozostaw je na 5 minut, aby trochę ostygło. Następnie dodaj jajka i ubijaj mikserem, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Gdy masz już przygotowaną masę, połącz z nią pozostałe składniki: ser, przyprawy i zioła. Ptysie serowe można nakładać łyżką bezpośrednio na papier do pieczenia umieszczony na blaszce albo umieszczać w worku cukierniczym. Piecz je przez 15-20 minut w temperaturze 200°C na ładny, złoty kolor.

Babeczki z warzywami

Babeczki to przekąska, która dobrze smakuje zarówno na słodko, jak i słono. Chcesz przygotować niebanalne tartaletki? Nic prostszego! Do wykonania ciasta potrzebne będą: mąka (200 g), masło (200 g), 2 jajka i sól. Do farszu użyj swoich ulubionych warzyw. Z babeczkami doskonale komponuje się brokuł i cukinia. Potrzebne będą jeszcze 2 łyżeczki masła, 3 jajka, 250 ml śmietany 12 proc., 2 łyżki mąki, 150 g parmezanu oraz sól i pieprz do smaku.

Zacznijmy od ciasta: połącz ze sobą składniki i dokładnie wymieszaj. Wyrób ciasto i zawiń w folię spożywczą, po czym wstaw na godzinę do lodówki. Podgotuj pokrojony brokuł i cukinię (lub inne warzywa). Roztrzep jajka z mąką i ze śmietaną, dodaj do nich przyprawy i parmezan. Do foremek wlej ciasto, ułóż na nim warzywa i zalej ponownie cienką warstwą masy jajecznej. Babeczki piecz przez 30 minut w 190°C.

Meksykańskie pierożki

Na stolnicy przygotuj 2 szklanki mąki, jajko, sól i 4 łyżki oleju. Mieszaj i powoli dolewaj wodę (pół szklanki). Wyrabiaj ciasto, a następnie rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm. Nożem albo małą miseczką wycinaj krążki o średnicy ok. 12 cm.

Czas na przygotowanie farszu. Potrzebne ci będzie: 30 dkg mięsa mielonego, 1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej, łyżeczka chili w proszku, pół łyżeczki ostrej papryki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku oraz 2 łyżki margaryny. To na niej podsmaż mięso mielone wraz z 1/2 torebki mieszanki meksykańskiej. Drugą połowę podsmaż już bez tłuszczu i przypraw. Mięso usmażone z warzywami zmiel i dodaj do niego podpieczoną mieszankę meksykańską. Dopraw do smaku przyprawami. Na przygotowane uprzednio ciasto nakładaj farsz. Uważaj, by dokładnie zlepić pierożki, tak aby podczas gotowania nie wypływał z nich farsz.

Pierogi meksykańskie idealnie komponują się z sosem pomidorowym. 2 duże pomidory sparz, pokrój na małe kostki, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy: 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki chili w proszku i 1 łyżeczkę oregano. Całość gotuj na małym ogniu i mieszając, doprowadź do wrzenia. Woda z pomidorów powinna wyparować, aby sos był gęsty. Możesz podawać go w oddzielnym naczyniu lub po prostu polać nim pierożki.

Kotleciki z kaszy gryczanej

Smaczna alternatywa dla osób unikających mięsa. Gryczane placuszki wykonuje się szybko, a są bardzo sycące. Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulkę, ząbek czosnku, starte na dużych oczkach 2 marchewki i przypraw 1/4 łyżeczki kolendry. Podsmaż, aż cebulka się zeszkli. Do osolonej wody wsyp 200 g kaszy gryczanej i ugotuj. Do odcedzonej i ostygniętej kaszy dodaj marchewkę, 3 jajka, posiekaną natkę pietruszki, 2-3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej oraz 100 g twarogu, który uprzednio zgnieć widelcem. Przypraw do smaku i odstaw na 10 minut. Kotlety gryczane możesz formować rękami bądź nakładać na patelnię za pomocą łyżki.

Batoniki owsiane

Są słodkie, ale niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika. To idealna przekąska na piknik, która dostarczy ci mnóstwo energii. Aby je przygotować, potrzebna będzie szklanka płatków owsianych, 1/3 szklanki otrąb, 2 łyżki siemienia lnianego oraz dodatki, jakie lubisz, np. jagody goji, rodzynki, nasiona słonecznika, płatki migdałowe, suszone morele, sezam, żurawina itp. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dodając 3 łyżki miodu oraz 3 łyżki masła sezamowego lub czekoladowego. Formę na batonów wyłóż papierem do pieczenia, wsyp mieszankę i dokładnie dociśnij pokrywką lub denkiem. Wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po ostygnięciu całość pokrój na małe owsiane batoniki.

Smacznego!

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.Składniki: 330 g bulwy...

Przystawki

Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników - awokado i ogórka

Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.

Przystawki

Sałatka domowa

Sałatka domowa

Sałatka powinna zawierać nasze ulubione składniki, które jednocześnie będą odżywcze i zdrowe.