Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Produkty obniżające ciśnienie

Produkty obniżające ciśnienie krwi są bardzo dobre dla kobiet ciężarnych cierpiących na nadciśnienie. Do produktów żywnościowych zapobiegających wzrostowi ciśnienia tętniczego należą przede wszystkim owoce, warzywa, chude mięso, ryby i owoce morza oraz produkty pełnoziarniste. Właściwe ciśnienie krwi jest ogromnie ważne, zwłaszcza dla przyszłych mam. Wysokie ciśnienie w ciąży może grozić niebezpiecznymi obrzękami ciała, bólami głowy oraz rozwojem zatrucia ciążowego. Niekontrolowane nadciśnienie tętnicze prowadzi do chorób serca i układu krwionośnego. Jakie produkty spożywcze zjadać, by normować ciśnienie krwi?

1. Jakie pokarmy obniżają ciśnienie krwi?

Nadciśnienie tętnicze w ciąży może być uwarunkowane genetycznie albo być stanem przejściowym, indukowanym właśnie ciążą. Niezależnie od przyczyn nadciśnienia krwi, można je skutecznie zmniejszać poprzez zmiany żywieniowe w diecie. Dla ciężarnych z nadciśnieniem tętniczym za dobre uznawane są te pokarmy, które pozwalają utrzymywać kontrolowany stały przyrost wagi ciała i zapobiegają nadwadze. Ponadto, dieta w nadciśnieniu ciążowym powinna ograniczać albo nawet całkowicie wykluczyć spożycie soli, która znacząco zwiększa ciśnienie krwi.

Mierzenie ciśnienia

Produkty obniżające ciśnienie krwi są bardzo dobre dla kobiet ciężarnych cierpiących na nadciśnienie. Do produktów żywnościowych zapobiegających wzrostowi...

Idealnie byłoby pozbyć się sodu i konserwantów dodawanych do pokarmów. Niestety, z tzw. produktów gotowych nie da się usunąć sodu ani innych substancji negatywnie wpływających na ciśnienie tętnicze. Dobrze więc, byś w ciąży stroniła od pokarmów mocno przetworzonych, takich jak zupy i sosy w proszku, konserwy, pasztety czy różnego typu produkty tylko do odgrzania. Jeśli zależy ci na obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi, postaw na warzywa i owoce, chude mięso, ryby, owoce morza oraz produkty pełnoziarniste.

2. Jakie produkty wciągnąć do diety w nadciśnieniu ciążowym?

Poniżej znajdziesz grupy produktów żywnościowych, które skutecznie obniżają ciśnienie krwi.

  • Owoce – zawierają duże ilości potasu, który wpływa na regulowanie ciśnienia tętniczego. Owoce nie mają w sobie cholesterolu, więc nie przyczyniają się do zwężania światła naczyń krwionośnych. W nadciśnieniu ciążowym warto sięgać po takie frukta, jak: banany, kiwi, morele, pomarańcze, brzoskwinie, truskawki, porzeczki, ananasy i mango.
  • Warzywa – zawierają duże ilości witamin i minerałów, niezwykle potrzebnych dla przyszłej mamy oraz dziecka. Należy jednak unikać warzyw z puszki, które mogą mieć dużo sodu. Stroń zatem od kukurydzy konserwowej czy zielonego groszku. Najlepiej zjadaj świeże, umyte warzywa.
  • Ryby i chude mięso – stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają pracę serca. Ponadto ryby, drób, a także owoce morza są bogate w białko niezbędne do rozwoju i wzrostu płodu.
  • Produkty pełnoziarniste – nie przyczyniają się bezpośrednio do obniżania ciśnienia krwi, ale zawierają duże ilości błonnika i są dobrym źródłem potasu. Z produktów z pełnych ziaren zbóż warto wymienić chleb, makaron, płatki oraz brązowy ryż.

Jeśli nie wiesz, po jakie produkty możesz sięgać w nadciśnieniu ciążowym, postaw na niskotłuszczowe mleko, ser żółty, twaróg, jogurty, orzechy, nasiona, świeże warzywa i owoce, razowe pieczywo i ciemną czekoladę. Odpowiednie odżywianie się może znacząco zmniejszyć skoki ciśnienia i zapobiec jego gwałtownemu wzrostowi.

Polecane wideo:

Joanna Krocz, ponad rok temu
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Kiedy co?

młoda_mama17 • ostatni post 2 miesiące temu

5

ciąża

~malinka92 • ostatni post 2 miesiące temu

1
Artykuły Dieta w nadciśnieniu ciążowym
Dieta w nadciśnieniu ciążowym

Mierzenie ciśnienia

Mierzenie ciśnienia

Produkty obniżające ciśnienie krwi są bardzo dobre dla kobiet ciężarnych cierpiących na nadciśnienie. Do produktów żywnościowych zapobiegających wzrostowi ciśnienia tętniczego należą przede wszystkim owoce, warzywa, chude mięso, ryby i owoce morza oraz produkty pełnoziarniste.

Ciśnienie w ciąży

Nadciśnienie w ciąży

) oraz produktów zawierających np. glutaminian sodu. Zaleca się unikanie także produktów konserwowych i wędzonych. Dobrze jest jeść produkty obniżające ciśnienie. Nadwaga i otyłość podnoszą ciśnienie, nie można więc do nich dopuścić. (...) przez zmiany w okresie ciąży lub jest stanem, który pojawił się wcześniej z innych przyczyn. Wysokie ciśnienie w ciąży jest zagrożeniem zarówno dla matki

Zdrowie malucha

Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu

Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu

Czosnek Pozytywny wpływ czosnku na działanie układu odpornościowego został potwierdzony wiele lat temu. Zawarta w nim allicyna posiada udokumentowane właściwości bakteriobójcze. Warto także wiedzieć, że może on też działać przeciwnowotworowo.Szpinak Szpinak jest bogatym źródłem składników odżywczych, między innymi kwasu foliowego, który uczestniczy w procesach regulacji wzrostu oraz funkcjonowania wielu komórek naszego organizmu. Można znaleźć w nim również silne przeciwutleniacze (np. witaminę C), które zwalczają wolne rodniki obniżające naturalną odporność immunologiczną każdego człowieka.Zielona herbata Napój ten jest bogaty w związki polifenolowe, do których należą flawonoidy. Badania naukowe potwierdzają, że skutecznie chronią one organizm przed działalnością wolnych rodników. Co więcej, odnotowano, że zielona herbata może mieć znaczący wpływ na zmniejszenie współczynnika zapadalności na rozmaite nowotwory.Pieczarki Pieczarki zawierają niezwykle cenny dla naszego organizmu pierwiastek - selen. Rozmaite badania naukowe sugerują, że niedobór tej substancji może mieć związek ze wzrostem podatności na infekcje wirusowe i bakteryjne. Najnowsze publikacje wskazują, że pieczarki mogą odgrywać istotną rolę również w prewencji nowotworów.Ostrygi Ostrygi to nie tylko doskonały afrodyzjak, ale jednocześnie produkt wzmacniający odporność organizmu. Sekretem jest obecność w ich składzie cynku. Istnieją różnorodne badania kliniczne, które potwierdziły skrócenie czasu trwania choroby oraz jej łagodniejszy przebieg na skutek działania tego pierwiastka.Kapusta Ta zielona roślina jest źródłem cennej dla naszego zdrowia glutaminy. Związek ten usprawnia naturalny system obronny każdego organizmu. Wystarczy, że do każdego posiłku dodasz odrobinę tego warzywa kapustnego, aby wzrosła twoja odporność na czynniki chorobotwórcze.Migdały Garść migdałów może skutecznie wzmocnić układ odpornościowy i ochronić go przed działaniem patogenów chorobotwórczych. Porcja wielkości 1/4 szklanki zapewnia niemal 50 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E, która bierze udział w usprawnieniu systemu obronnego organizmu.Grejpfrut Grejpfrut jest owocem bogatym we flawonoidy - naturalne związki chemiczne, które uczestniczą w procesach aktywacji układu odpornościowego. Jeżeli nie przepadasz za jego charakterystyczną goryczką, możesz go zastąpić pomarańczą albo mandarynką.Jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu Codzienne spożycie kubeczka jogurtu naturalnego może zmniejszyć podatność organizmu na występowanie chorób. Warunkują to obecne w nim żywe kultury bakterii. Co więcej, na podstawie badań klinicznych wiadomo, że obecna w jego składzie witamina D może zmniejszać ryzyko zapadalności na przeziębienia oraz grypę.Miód Miód jest doskonale znany ze swoich właściwości antybakteryjnych. Niektóre jego odmiany mogą również obniżać gorączkę i działać wykrztuśnie. Wystarczy dodać odrobinę tego surowca do wody albo herbaty. W okresie przeziębienia zaleca się również spożywanie 1 łyżeczki miodu każdego dnia.

Test na obecność wirusa różyczki

Różyczka - leczenie

Różyczka - leczenie

Leczenie różyczki jest leczeniem objawowym. Najczęściej choremu podaje się leki obniżające temperaturę ciała. Ewentualne zapobieganie zakażeniu wirusem różyczki stosuje się wobec kobiet ciężarnych.

Kuchnia

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

Dlaczego pełnoziarniste jest lepsze? Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem tkwi (...) takich jak biały chleb, drożdżówki, płatki śniadaniowe czy krakersy. Zawiera je również biały ryż i desery. Produkty pełnoziarniste są zdrowe

Kuchnia

Najzdrowsze owoce i warzywa

Najzdrowsze owoce i warzywa

Korzystne dla zdrowia warzywa i owoce Zapewne wiesz, że warto w codziennej diecie znaleźć miejsce dla warzyw i owoców. Produkty te to istne bomby (...) jest również potas, który reguluje ciśnienie krwi.Cykoria Jeżeli do tej pory raczej nie przepadałaś za cykorią ze względu na jej gorzki smak

Kuchnia

Zdrowe produkty, które mogą być trujące

Zdrowe produkty, które mogą być trujące

w dużych ilościach wywołuje ból głowy, drgawki, nudności, wymioty, podwyższone tętno oraz ciśnienie krwi. Bez obaw - jeśli nie rozgryziemy pestek i nasion, nie doświadczymy negatywnych skutków.

Kuchnia

Czosnek - cudowny sposób na podniesienie odporności

Czosnek - cudowny sposób na podniesienie odporności

Czosnek - naturalny antybiotyk Czosnek przez wielu zielarzy, jak i zwolenników medycyny naturalnej uznawany jest za cud natury. Badania naukowe potwierdziły jego przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe właściwości. Dodatkowo czosnek stosowany jest przy wielu innych dolegliwościach, tj. zapalenie stawów czy astma. Trudno jest przecenić wartość zdrowotną czosnku i bardzo dobrym pomysłem jest włączenie go do diety na stałe.Czosnek podnosi odporność Gdy dopada cię przeziębienie czy grypa, spróbuj zjeść ząbek czosnku. Badania naukowe wykazały, że zwiększa on liczbę komórek odpowiedzialnych za walkę z bakteriami i wirusami, a w konsekwencji przeziębienia mają łagodniejszy przebieg, a objawy przechodzą szybciej.Czosnek pomaga zwalczyć stres Stresujący tryb życia powoduje spadek odporności i zwiększa ryzyko zapadnięcia na infekcje górnych dróg oddechowych. Kiedy organizm jest w permanentnym stresie, traci swe właściwości obronne. Badania wskazują, że jedzenie czosnku powoduje zmniejszenie stresu oraz zmęczenia. Wpływa on na funkcjonowanie nadnerczy, które produkują mniej hormonu stresu, a w konsekwencji układ odpornościowy pracuje wydajniej.Dodatkowe właściwości czosnku Badania potwierdzają, że oprócz działania antybakteryjnego i przeciwwirusowego, czosnek obniża ciśnienie krwi oraz reguluje ilość cholesterolu. Dodatkowo, dwusiarczan allilu, który wchodzi w skład czosnku, pomaga zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.Dynamiczny duet - czosnek plus cynk Związki siarki zawarte w czosnku stanowią niezwykle silną broń w walce z przeziębieniem i grypą. Dodatkowo pozwalają na lepsze wchłanianie cynku, który podnosi odporność. Cynk znajdziesz w produktach pełnoziarnistych, takich jak brązowy ryż, makaron czy pieczywo. Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z szynką i kilkoma plasterkami czosnku to dobry sposób, aby połączyć te dwa cenne składniki.Zachowaj ostrożność Większość ludzi może spożywać czosnek i nie powoduje to u nich negatywnych efektów zdrowotnych - z wyjątkiem nieświeżego oddechu. Ale jeśli przyjmujesz lekarstwa, które rozcieńczają krew, lub jesteś przed operacją, nie spożywaj czosnku, gdyż również powoduje on rozrzedzenie krwi. U niektórych ludzi czosnek może spowodować ból żołądka, gdyż jest dość ciężkostrawny.Sposoby na nieprzyjemny zapach Jest kilka sposobów na to, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust po zjedzeniu czosnku. Oto kilka z nich: wypij mleko lub jogurt,wypij kieliszek czerwonego wina,spróbuj łyżeczki miodu, zjedz jabłko,żuj w ustach natkę zielonej pietruszki.Ile czosnku jeść? Zalecana dzienna porcja świeżego czosnku wynosi około 4 g (1-2 ząbki). Czosnek można dodawać do sałatek, kanapek, a nawet mleka. Słynne mleko z miodem i czosnkiem to popularny napój walczący z przeziębieniem i grypą. Jeśli nie możesz jeść surowego czosnku z powodów zdrowotnych, spróbuj dostępnych w aptece czosnkowych tabletek.