Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Frank

Produkty alergizujące

Avatar placeholder
30.09.2016 09:51
Produkty alergizujące
Produkty alergizujące

Dieta matki karmiącej piersią ma niezwykle istotne znaczenie dla rozwoju dziecka, ponieważ wszystko, co przyjmuje kobieta, dostaje się do organizmu dziecka. Niestety istnieje pewna grupa produktów, która może spowodować u dziecka alergię pokarmową. Te produkty to, m.in. mleko krowie, orzechy, cytrusy, ryby czy czekolada. Najlepszą metodą leczenia alergii pokarmowych jest dieta eliminująca, z której wyklucza się lub znacznie ogranicza alergeny pokarmowe. Na szczęście w większości wypadków alergie pokarmowe u niemowląt zanikają wraz z dorastaniem.

spis treści

1. Dieta matki karmiącej piersią

Mleko matki to najzdrowszy pokarm, jaki może otrzymywać dziecko. Nie tylko dostarcza mu niezbędnych witamin i składników mineralnych, ale również przeciwciał, dzięki którym wzmacnia się jego układ odpornościowy.

Niestety, wraz z mlekiem matki do organizmu dziecka mogą się również przedostać substancje, które mogą negatywnie wpłynąć na stan zdrowia dziecka lub wywołać u niego alergię pokarmową. Dlatego też mamy powinny bardzo uważać na to, co jedzą i eliminować ze swojej diety lub znacząco ograniczać produkty, które mogą wywołać alergię pokarmową u dziecka.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Alergia u dzieci"

Często są to produkty zawierające duże ilości białka, np. nabiał, ryby, jaja, soja czy orzechy, a więc takie, które uchodzą za zdrowe i pełnowartościowe. Jak wskazują dietetycy, nie ma produktów w pełni bezpiecznych, bo każdy organizm reaguje inaczej na poszczególne składniki. Są jednak produkty, które uczulają stosunkowo rzadko. Należą do nich: mięso królika i indyka, buraczki, marchewka, ziemniaki, dynia czy jabłka.

2. Alergeny pokarmowe

Na produkty, które mogą powodować alergię mamy powinny uważać szczególnie w początkowym okresie karmienia. Wynika to z faktu, że przewód pokarmowy niemowlęcia jest jeszcze niedojrzały i źle toleruje niektóre produkty. Najczęstsze alergeny pokarmowe to:

  • mleko krowie;
  • cytrusy;
  • soja;
  • orzechy;
  • czekolada i kakao;
  • ryby;
  • truskawki.

Jeśli u dziecka karmionego piersią pojawi się alergia, to produkty te powinny zostać wyeliminowanie z diety mamy. Należy jednak podkreślić, że każdy przypadek alergii pokarmowej u niemowląt musi być rozpatrywany indywidualnie, gdyż na przykład alergia na cytrusy nie musi oznaczać uczulenia na wszystkie produkty z tej grupy, a jedynie na wybrany owoc.

Dieta matki karmiącej piersią bądź dieta niemowlaka, u którego rozpoznano alergię musi być skonsultowana z pediatrą i dietetykiem, ponieważ tylko specjaliści są w stanie ułożyć jadłospis, który dostarczy niemowlakowi wszystkich niezbędnych witamin i składników odżywczych.

3. Alergia na mleko u niemowląt

Alergia na mleko krowie dotyczy sporej grupy niemowląt. Alergia na białko mleko krowiego objawia się szorstką skórą, wysypką w zgięciach łokciowych, silną ciemieniuchą i czerwonymi policzkami. Uczulone niemowlę może mieć silne kolki, wymioty i biegunkę. Stolce, które oddaje, są często wodniste lub tryskające, niekiedy pomieszane z krwią lub śluzem.

Alergia na mleko krowie u niemowląt występuje zazwyczaj u dzieci karmionych butelką, choć nie oznacza to, że nie pojawia się u dzieci karmionych naturalnie (uczelnie na białko mleka krowiego pojawia się u niemowląt, których mamy spożywają produkty mleczne).

Najlepszym sposobem leczenia tej alergii pokarmowej jest dieta eliminacyjna, polegająca na wykluczeniu z diety dziecka bądź mamy karmiącej piersią wszystkich produktów zawierających białko mleka krowiego, a więc maślanek, kefirów, jogurtów, serów żółtych, twarożków itp. Na szczęście u większości dzieci, u których zastosowano odpowiednią dietę, alergia zanika (najczęściej do 3. roku życia).

W trosce o uzupełnienie niedoboru białka w diecie mamy powinno znaleźć się więcej produktów zawierających ten składnik mineralny, a więc: drób, jajka, kasze czy rośliny strączkowe. Z kolei niemowlęciu karmionemu butelką należy podawać specjalne mieszanki o znacznej hydrolizie białek kazeiny lub ewentualnie białek innego rodzaju (białka serwatkowe). Mleko krowie można zastąpić mlekiem innych zwierząt kopytnych np. kozim czy też mlekiem sojowym. Natomiast mieszanki mlekozastępcze na bazie białka sojowego, mogą być podawane dopiero po ukończeniu 6 miesiąca życia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze