Polędwiczki wieprzowe

Doskonałym pomysłem na niedzielny obiad są lubiane przez zarówno najmłodszych, jak i tych trochę starszych domowników polędwiczki wieprzowe. Podane z serowymi tostami i pożywną sałatką z kalarepy dostarczą nam wielu cennych składników odżywczych.

Czas przygotowania: 15 minut

Polecane wideo:

Czas gotowania: 20 minut.

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g polędwiczek wieprzowych,
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs,
  • 1/4 paczki chleba tostowego,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 10 g orzechów włoskich,
  • 8 plastrów wędzonego boczku,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • Fix Knorr Danie na dziś Bitki w sosie z grzybów leśnych – 1 opakowanie,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 1 kalarepa,
  • 1 cykoria,
  • 50ml oliwy z oliwek,
  • 50ml soku jabłkowego,
  • 1 op. sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego.

Sposób przygotowania:
Polędwiczki umyj, osusz, pokrój w niewielkie medaliony. Zamarynuj przyprawą do mięsa i zawiń w plastry boczku. Przekłuj wykałaczkami, po czym odstaw w chłodne miejsce.

Ser pleśniowy, chleb tostowy (bez skórki), orzechy włoskie i rozmaryn dokładnie posiekaj lub zmiksuj. Polędwiczki obsmaż na patelni z obu stron, na jego powierzchni ułóż warstwę chleba, a następnie sera. Całość wstaw do piekarnika na najwyższą półkę i piecz do momentu, aż chleb tostowy z serem zacznie się zapiekać na złoty kolor. Na koniec w 300 ml zimnej wody przygotuj sos grzybowy z opakowania Fixu. Tak przygotowanym sosem zalej mięso. Duś pod przykryciem około 5 minut.

Sałatka:
Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem jabłkowym. Obierz kalarepę, jabłko i marchew. Zetrzyj na grubych oczkach tarki. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj. Sałatkę układaj na liściach cykorii.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 304,48 kcal
Białka 16,73 g
Węglowodany 15,00 g
Tłuszcze 19,31 g
Błonnik 1,49 g
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wieprzowiny
Dania z wieprzowiny

Schab z nektarynką

Schab z nektarynką

Połączenie mięsa wieprzowego, bogatego w składniki mineralne i potrzebne nam białko, z nektarynkami, owocami zawierającymi witaminy C, E czy z grupy B, to świetny i bardzo smaczny pomysł na ciekawy i zdrowy posiłek.

Dania z wieprzowiny

Zupa z brokułów

Zupa z brokułów

Brokuły znane są ze swoich właściwości antynowotworowych. Jednak nie są one jedynie bronią przeciw rakowi. Brokuły to również duża zawartość witamin A, E, K1, C czy B1.

Dania z wieprzowiny

Pieczony schab z suszonymi figami

Pieczony schab z suszonymi figami

Mało kto wie, że figi stanowią nieocenione źródło mikro- i makroelementów. Zawierają m.in. potas, wapń, magnez, fosfor a do tego są słodkie i smaczne. Polecane są w profilaktyce chorób serca i schorzeń układu krążenia. Pieczony schab ze śliwkami...

Dania z wieprzowiny

Pierożki wieprzowe

Pierożki wieprzowe

wieprzowiny, 3/4 szklanki posiekanej szalotki, 1/2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki startego imbiru, 3 łyżki mielonego (...) czasu, jednak efekty są wyśmienite. Pierożki z wieprzowiną, których...

Dania z wieprzowiny

Schab z porem i soczewicą

Schab z porem i soczewicą

Soczewica przebojem zdobywa polską kuchnię. Coraz więcej osób przekonuje się do tego warzywa i słusznie, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale również jest źródłem zdrowia.     Składniki: 2 kotlety schabowe, 500 ml soku jabłkowego, 200...

Dania z wieprzowiny

Przepisy na polędwiczki wieprzowe

Przepisy na polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe mają szerokie zastosowanie, mogą być wykorzystane do dań smażonych, pieczonych lub duszonych.

Dania z wieprzowiny

Zupa z grochu

Zupa z grochu

Groch to bogate źródło witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak: sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Nie można wyobrazić sobie kuchni polskiej bez potraw z grochu - do dzisiaj stanowi on ważny element dań w kuchni polskiej...

Dania z wieprzowiny

Schab z porem

Schab z porem

Schab podany z porem i dobrze przyrządzoną soczewicą z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy nigdy za soczewicą nie przepadali.

Dania z wieprzowiny

Zrazy z karkówki

Zrazy z karkówki

Dobre zrazy to głównie dobre mięso. Warto zatem zwrócić uwagę przy kupowaniu mięsa na jego wygląd. Zrazy najlepiej podawać z kaszą i surówką. Czas przygotowania: 50 minut, danie dla czterech osób. Składniki: 700g karkówki wieprzowej, 4 ogórki...

Dania z wieprzowiny

Polędwiczki po warszawsku

Polędwiczki po warszawsku

Polędwiczki po warszawsku to idealny pomysł na szybkie i smaczne danie. Chrzan jest bogatym źródłem witamin - prowitaminy A, witamin E i C, witamin z grupy B. Świetnie podkreśla smak polędwicy a użyta w przepisie odrobina miodu doda z pewnością temu daniu...