Polacy chcą powrotu cukru i soli do szkolnych dań

5 powodów, by odzwyczaić dziecko od jedzenia cukru

Cukier, podobnie jak narkotyki, silnie oddziałuje na mózg. Amerykańscy naukowcy stwierdzili niedawno, że podnosi on poziom serotoniny i dopaminy – hormonów,...

Aż 65 proc. Polaków chce, by do szkół wróciły cukier i sól – wynika z sondażu. Mimo że rodzice wiedzą, że są one złe dla zdrowia dzieci, uważają, że reforma sposobu żywienia najmłodszych była chybiona i odniosła odwrotny skutek do zamierzonego.

Polecane wideo:

Przypomnijmy – we wrześniu tego roku do szkół weszły w życie zapisy  rozporządzenia ministra zdrowia dotyczące zmian w zasadach żywienia dzieci i młodzieży.

Zgodnie z dokumentem ze szkół miało zniknąć tzw. śmieciowe jedzenie, czyli pączki, fast foody, napoje gazowane. Jednak oprócz tego na liście produktów zakazanych znalazły się także drożdżówki, słodzone soki i napoje, słodycze, białe pieczywo i – co spowodowało największe zamieszanie – sól i cukier. Od września szkolne kucharki miały duże ograniczenia stosowania tych substancji w przygotowywanych potrawach. Ministerstwo proponowało, by w szkolnych stołówkach używać więcej świeżych ziół i miodu. Sklepiki miały zaopatrzyć się w żywność zdrową.

Cel zmian był szczytny: zmiana nawyków żywieniowych, promocja zdrowego odżywiania i stylu życia. Naukowcy bowiem od lat alarmują, że w Polsce przybywa dzieci z nadwagą i otyłością, która z kolei może prowadzić do cukrzycy i miażdżycy. Nad Wisłą już 22,3 proc. wszystkich dzieci waży więcej niż powinno i liczba ta z roku na rok rośnie. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy są śmieciowe jedzenie i słodkie napoje, a oprócz tego mało ruchu na świeżym powietrzu i zbyt długie siedzenie przy komputerze.

Dlatego Ministerstwo Zdrowia postanowiło działać. Rzeczywistość jednak okazała się inna, niż zakładano. Ajenci sklepików szkolnych zaczęli liczyć straty, a nawet bankrutować, ponieważ dzieci i młodzież nie byli zainteresowani zdrowymi zamiennikami dotychczas kupowanych przekąsek, a szkolne obiady zamiast w żołądku lądowały w koszu. Dość płynnie zmiany zostały wprowadzone jedynie w przedszkolach. Tam dzieci nie miały problemu z zaakceptowaniem nowego rodzaju potraw.

Po kilku tygodniach od wprowadzenia zmian ministerstwo zgodziło się jednak, by na sklepowe półki powróciły drożdżówki.

Teraz, po czterech miesiącach od wprowadzenia reformy żywienia, rząd Prawa i Sprawiedliwości chce zmiany odwołać. Ponowne wprowadzenie do szkół cukru i soli zapowiada minister edukacji Anna Zalewska. – Najpierw należy dzieci nauczyć racjonalnego odżywiania, a dopiero potem wprowadzać zakazy – mówi. Nie podaje jednak żadnych konkretów dotyczących możliwych ich ilości.

Tymczasem sami Polacy uważają, że zakaz używania soli i cukru w szkołach był pomysłem nietrafionym. Aż dwie trzecie ankietowanych (65 proc.) popiera  ponowne wprowadzenie tych substancji do szkolnych stołówek i sklepików. Zwolennikami powrotu produktów słodzonych i solonych są głównie kobiety – 65,7 proc., uczniowie i studenci – 70 proc. i osoby pomiędzy 35. a 49. rokiem życia – 71 proc. Opowiadają się za tym jednak głównie osoby, które posiadają dzieci – 60,4 proc.

Sondaż został przeprowadzony przez SW Research dla Newsweeka.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zdrowe żywienie przedszkolaka
Zdrowe żywienie przedszkolaka

Kiełki - lepsze niż nowalijki

Kiełki - lepsze niż nowalijki

Jeśli nie sklepowe nowalijki, to co? Przyszła wiosna, a razem z nią na sklepowych półkach pojawiły się nowalijki, czyli młodziutkie rzodkiewki, sałata, szczypiorek, pomidory. Choć po zimie większość z nas ma ochotę na te warzywa, warto wstrzymać się z...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Owoce, które poprawią pamięć u dzieci

Owoce, które poprawią pamięć u dzieci

Pamięć to podstawa Dobra, sprawna pamięć jest dla dziecka niezbędna. To dzięki niej będzie w stanie szybko i efektywnie się uczyć, czy to w szkole, przedszkolu czy po prostu w domu. Funkcje poznawcze mózgu można wspierać na kilka sposobów. Jednym z nich...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

materii, poprawią koncentrację, a nawet złagodzą stres. Zdrowe przekąski Eksperci do spraw żywienia, dietetycy, lekarze i nauczyciele od lat alarmują

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Zdrowie na talerzu Różnorodność to najważniejsza cecha, jaką powinna charakteryzować się jesienno-zimowa dieta dziecka. W okresie wzmożonej zachorowalności nie może zabraknąć w niej wysokiej jakości produktów stanowiących źródło ważnych składników odżywczych,...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Czytanie etykiet - zdrowy nałóg Ketchup, parówki, dżemy, soki. Bez nich rodzicowi trudno wyobrazić sobie śniadanie czy kolację dziecka. Niestety (...) . Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupu popularnych produktów i jak czytać...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Odżywianie dziecka

jednak, że wiele zdrowych dzieci odbiega od statystyk i dlatego zamiast panikować, udaj się na wizytę do lekarza, który powinien rozwiać Twoje wątpliwości (...) zbędne. Małe dzieci i przedszkolaki zjadają...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak uniknąć otyłości u dziecka?

związane z jedzeniem (np. wspólne spożywanie posiłków), dziecko ma duże szanse na zdrowe podejście do kwestii żywienia. Budowanie prawidłowych nawyków warto (...) się woda. Słodzone napoje i soki to źródło dodatkowych...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Rodzice przekarmiają dzieci

dochodzi wówczas do zaburzenia mechanizmu odczuwania sytości i głodu. Badania na temat świadomości rodziców w kwestii żywienia dzieci przeprowadziła (...) do jedzenia, musi jednak przyjmować odpowiednią ilości płynów. Powszechnym...