Jabłko w walce z otyłością u dzieci

Jedzenie jabłek i picie 100 proc. soków jabłkowych bez dodatku cukru może przyczynić się do obniżenia ryzyka otyłości u dzieci. Tak wynika z najnowszych badań amerykańskich ekspertów.

Polacy lubią jabłka

Najbardziej popularnym owocem w Polsce jest jabłko. Potwierdzają to dane GUS z 2015 roku. Statystyczny Polak miesięcznie spożywał 3,6 kg owoców i ich przetworów, z czego najczęściej sięgał po jabłka. Przeciętnie na każdego mieszkańca naszego kraju przypada ok. 1 kg tych owoców miesięcznie.

Polecane wideo:

Badania amerykańskich ekspertów

Najnowsze badania dotyczące tych owoców opublikowano w czasopiśmie „Nutrition Journal”. Amerykańscy naukowcy są zdania, że regularne spożywanie jabłek może zredukować zagrożenie otyłości u dzieci.

Testy przeprowadzono na grupie ponad 13 tys. dzieci w wieku od 2 do 18 lat w ramach projektu National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Program ten stworzono specjalnie w celu zbierania danych dot. stanu zdrowia oraz odżywiania dzieci i dorosłych. Jego zadaniem było wykazanie zależności pomiędzy spożywaniem jabłek a wagą i zdrowiem osób badanych.

Wskaźnik HEI i BMI

Konsumpcja jabłek, 100 proc. soków jabłkowych oraz przecierów okazała się mieć pozytywny wpływ na masę ciała.

Dzieci, które jadły jabłka, miały wyższy wskaźnik zdrowego żywienia (HEI). U regularnie spożywających te owoce wynosił 52,5, natomiast u ich rówieśników, którzy nie jedli jabłek tylko 42,7. Eksperci przekonują, że pozytywne skutki przynosi także picie 100 proc. soków jabłkowych.

Dzieci jedzące jabłka miały także niższe BMI, czyli wskaźnikiem masy ciała. W tej grupie o 30 proc. mniejsze było również ryzyko występowania otyłości.

Zdrowe 100 proc. soki jabłkowe

Brak warzyw i owoców w codziennym menu przekłada się na problemy ze zdrowiem, np. z układem krążenia oraz sprzyja rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów. W produktach tych zawarty jest m.in. błonnik, który oczyszcza organizm z substancji toksycznych i zbędnych produktów przemiany materii. Owoce i warzywa to także bogactwo witamin oraz składników mineralnych potrzebnych dziecku do prawidłowego rozwoju.

Specjaliści ds. żywienia zalecają, by codziennie spożywać przynajmniej 400 g warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji. Jedną z nich może być szklanka soku. Jest to ważna informacja dla rodziców dzieci, które nie lubią owoców – a takie przypadki zdarzają się przecież bardzo często.

W 200 ml soku jabłkowego znajduje się ok. 200 mg potasu – pierwiastka odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pracę nerek czy dotlenienie mózgu. To także źródło związków o właściwościach podobnych do rutyny, które leczą objawy przeziębienia. Znajdziemy w nich również flawonoidy – związki z grupy polifenoli hamujące rozwój szkodliwych dla organizmu wolnych rodników.

100 proc. sok jabłkowy zawsze zgodnie z dyrektywami

Nie musimy się obawiać, czy etykieta z napisem „100 proc. soku jabłkowego” jest zgodna z prawdą. Producenci muszą się liczyć z dwoma ważnymi dokumentami: Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnoszącą się do soków owocowych oraz z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz.U. 2013 poz. 327 . Dzięki temu możemy być pewni, że jest to 100 proc. sok bez substancji konserwujących, barwników i sztucznych aromatów. Do tego rodzaju soków nie dodaje się też cukru.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Kolorowe śniadanie

Kolorowe śniadanie

Przygotowując dziecku śniadanie, pamiętajmy, żeby miało wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Kuchnia

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Zadbaj o piękny uśmiech! Olśniewający i śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu z nas. Nic dziwnego - podnosi atrakcyjność i przyciąga spojrzenie. Często sprawia, że czujemy się bardziej pewni siebie i mamy lepsze samopoczucie. Czy jednak wystarczą regularne...

Kuchnia

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Soja to główny składnik we współczesnej hodowli zwierząt Kukurydza i soja to znaczne i niedrogie źródło białka w paszy dla zwierząt. Bez soi hodowla na masową skalę nie byłaby możliwa (zwłaszcza jeśli chodzi o kurczaki, indyki czy świnie). Soja działa...

Kuchnia

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Produkty zbożowe na początek dnia Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a jest to składnik, który zmniejsza cholesterol, zapobiega zaparciom i pomaga w trawieniu. Większość produktów zbożowych...

Kuchnia

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - lepsze niż świeże Dodajemy je do kompotu z suszu, czasem zjadamy przy problemach z trawieniem. Śliwki suszone - pełne antyoksydantów, witamin i innych składników odżywczych. Co ciekawe - innych od tych, które znajdziemy w śliwkach świeżych....

Kuchnia

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Przyrządzaj sosy bez śmietany Do przyrządzenia sosu zamiast tłustej śmietany możesz użyć niskotłuszczowego mleka, zagęszczonego mąką - 1 kubek na 4 łyżeczki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu, aż pojawią się na nim grube pęcherzyki. Wybierz lepszy tłuszcz...

Kuchnia

10 zdrowych (i tanich!) produktów

10 zdrowych (i tanich!) produktów

Jedz zdrowo i tanio Nie musisz wydawać kroci na zdrowe jedzenie! Sprawdź, które produkty nie zrujnują twojego budżetu, a jednocześnie zapewnią organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Owsianka Owsianka jest jednym z najtańszych sposobów na...

Kuchnia

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

Odwiedzaj w marketach dział ze zdrową żywnością W wielu marketach można obecnie znaleźć dział z nieprzetworzonymi produktami ekologicznymi. Warto regularnie go odwiedzać, gdyż znajdują się tam zdrowe produkty pełnoziarniste i białkowe bez dodatku substancji...

Kuchnia

Jedzenie bogate w witaminę D

Jedzenie bogate w witaminę D

Synteza witaminy D w organizmie Witamina D może być syntetyzowana w organizmie ludzkim na skutek działania promieniowania słonecznego. Niemniej jednak, nie jest to wystarczająca ilość, aby zapewnić mu prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego konieczne jest...

Kuchnia

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

Racjonalne odżywianie Podstawą zdrowego żywienia są produkty pełnoziarniste, chude mięso, nabiał, owoce oraz warzywa. Istotna jest również ilość i częstotliwość spożywanych posiłków oraz łączenie ze sobą poszczególnych grup żywności. Co warto wiedzieć? Im...