Trwa ładowanie...

Jabłko w walce z otyłością u dzieci

 Magdalena Bury
01.01.2019 22:04
Jabłko w walce z otyłością u dzieci
Jabłko w walce z otyłością u dzieci (123rf)

Jedzenie jabłek i picie 100 proc. soków jabłkowych bez dodatku cukru może przyczynić się do obniżenia ryzyka otyłości u dzieci. Tak wynika z najnowszych badań amerykańskich ekspertów.

1. Polacy lubią jabłka

Najbardziej popularnym owocem w Polsce jest jabłko. Potwierdzają to dane GUS z 2015 roku. Statystyczny Polak miesięcznie spożywał 3,6 kg owoców i ich przetworów, z czego najczęściej sięgał po jabłka. Przeciętnie na każdego mieszkańca naszego kraju przypada ok. 1 kg tych owoców miesięcznie.

2. Badania amerykańskich ekspertów

Najnowsze badania dotyczące tych owoców opublikowano w czasopiśmie „Nutrition Journal”. Amerykańscy naukowcy są zdania, że regularne spożywanie jabłek może zredukować zagrożenie otyłości u dzieci.

Testy przeprowadzono na grupie ponad 13 tys. dzieci w wieku od 2 do 18 lat w ramach projektu National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Program ten stworzono specjalnie w celu zbierania danych dot. stanu zdrowia oraz odżywiania dzieci i dorosłych. Jego zadaniem było wykazanie zależności pomiędzy spożywaniem jabłek a wagą i zdrowiem osób badanych.

3. Wskaźnik HEI i BMI

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Konsumpcja jabłek, 100 proc. soków jabłkowych oraz przecierów okazała się mieć pozytywny wpływ na masę ciała.

Dzieci, które jadły jabłka, miały wyższy wskaźnik zdrowego żywienia (HEI). U regularnie spożywających te owoce wynosił 52,5, natomiast u ich rówieśników, którzy nie jedli jabłek tylko 42,7. Eksperci przekonują, że pozytywne skutki przynosi także picie 100 proc. soków jabłkowych.

Dzieci jedzące jabłka miały także niższe BMI, czyli wskaźnikiem masy ciała. W tej grupie o 30 proc. mniejsze było również ryzyko występowania otyłości.

Jabłko może być doskonałym środkiem do walki z otyłością
Jabłko może być doskonałym środkiem do walki z otyłością (123rf)

4. Zdrowe 100 proc. soki jabłkowe

Brak warzyw i owoców w codziennym menu przekłada się na problemy ze zdrowiem, np. z układem krążenia oraz sprzyja rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów. W produktach tych zawarty jest m.in. błonnik, który oczyszcza organizm z substancji toksycznych i zbędnych produktów przemiany materii. Owoce i warzywa to także bogactwo witamin oraz składników mineralnych potrzebnych dziecku do prawidłowego rozwoju.

Specjaliści ds. żywienia zalecają, by codziennie spożywać przynajmniej 400 g warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji. Jedną z nich może być szklanka soku. Jest to ważna informacja dla rodziców dzieci, które nie lubią owoców – a takie przypadki zdarzają się przecież bardzo często.

W 200 ml soku jabłkowego znajduje się ok. 200 mg potasu – pierwiastka odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pracę nerek czy dotlenienie mózgu. To także źródło związków o właściwościach podobnych do rutyny, które leczą objawy przeziębienia. Znajdziemy w nich również flawonoidy – związki z grupy polifenoli hamujące rozwój szkodliwych dla organizmu wolnych rodników.

5. 100 proc. sok jabłkowy zawsze zgodnie z dyrektywami

Nie musimy się obawiać, czy etykieta z napisem „100 proc. soku jabłkowego” jest zgodna z prawdą. Producenci muszą się liczyć z dwoma ważnymi dokumentami: Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnoszącą się do soków owocowych oraz z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz.U. 2013 poz. 327 . Dzięki temu możemy być pewni, że jest to 100 proc. sok bez substancji konserwujących, barwników i sztucznych aromatów. Do tego rodzaju soków nie dodaje się też cukru.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze