Jabłko w walce z otyłością u dzieci

Jedzenie jabłek i picie 100 proc. soków jabłkowych bez dodatku cukru może przyczynić się do obniżenia ryzyka otyłości u dzieci. Tak wynika z najnowszych badań amerykańskich ekspertów.

Polacy lubią jabłka

Najbardziej popularnym owocem w Polsce jest jabłko. Potwierdzają to dane GUS z 2015 roku. Statystyczny Polak miesięcznie spożywał 3,6 kg owoców i ich przetworów, z czego najczęściej sięgał po jabłka. Przeciętnie na każdego mieszkańca naszego kraju przypada ok. 1 kg tych owoców miesięcznie.

Polecane wideo:

Badania amerykańskich ekspertów

Najnowsze badania dotyczące tych owoców opublikowano w czasopiśmie „Nutrition Journal”. Amerykańscy naukowcy są zdania, że regularne spożywanie jabłek może zredukować zagrożenie otyłości u dzieci.

Testy przeprowadzono na grupie ponad 13 tys. dzieci w wieku od 2 do 18 lat w ramach projektu National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Program ten stworzono specjalnie w celu zbierania danych dot. stanu zdrowia oraz odżywiania dzieci i dorosłych. Jego zadaniem było wykazanie zależności pomiędzy spożywaniem jabłek a wagą i zdrowiem osób badanych.

Wskaźnik HEI i BMI

Konsumpcja jabłek, 100 proc. soków jabłkowych oraz przecierów okazała się mieć pozytywny wpływ na masę ciała.

Dzieci, które jadły jabłka, miały wyższy wskaźnik zdrowego żywienia (HEI). U regularnie spożywających te owoce wynosił 52,5, natomiast u ich rówieśników, którzy nie jedli jabłek tylko 42,7. Eksperci przekonują, że pozytywne skutki przynosi także picie 100 proc. soków jabłkowych.

Dzieci jedzące jabłka miały także niższe BMI, czyli wskaźnikiem masy ciała. W tej grupie o 30 proc. mniejsze było również ryzyko występowania otyłości.

Zdrowe 100 proc. soki jabłkowe

Brak warzyw i owoców w codziennym menu przekłada się na problemy ze zdrowiem, np. z układem krążenia oraz sprzyja rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów. W produktach tych zawarty jest m.in. błonnik, który oczyszcza organizm z substancji toksycznych i zbędnych produktów przemiany materii. Owoce i warzywa to także bogactwo witamin oraz składników mineralnych potrzebnych dziecku do prawidłowego rozwoju.

Specjaliści ds. żywienia zalecają, by codziennie spożywać przynajmniej 400 g warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji. Jedną z nich może być szklanka soku. Jest to ważna informacja dla rodziców dzieci, które nie lubią owoców – a takie przypadki zdarzają się przecież bardzo często.

W 200 ml soku jabłkowego znajduje się ok. 200 mg potasu – pierwiastka odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pracę nerek czy dotlenienie mózgu. To także źródło związków o właściwościach podobnych do rutyny, które leczą objawy przeziębienia. Znajdziemy w nich również flawonoidy – związki z grupy polifenoli hamujące rozwój szkodliwych dla organizmu wolnych rodników.

100 proc. sok jabłkowy zawsze zgodnie z dyrektywami

Nie musimy się obawiać, czy etykieta z napisem „100 proc. soku jabłkowego” jest zgodna z prawdą. Producenci muszą się liczyć z dwoma ważnymi dokumentami: Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnoszącą się do soków owocowych oraz z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz.U. 2013 poz. 327 . Dzięki temu możemy być pewni, że jest to 100 proc. sok bez substancji konserwujących, barwników i sztucznych aromatów. Do tego rodzaju soków nie dodaje się też cukru.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Hiszpański sos romesco Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą...

Kuchnia

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Czerwona papryka Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg tego związku.Kiwi Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje się tam w ilości 166,9 mg.Zielona...

Kuchnia

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Najzdrowsza dieta polega na maksymalnym ograniczeniu spożywania tłuszczy? Jeszcze kilka lat temu wiele diet zalecało znaczące ograniczenie spożywania tłuszczy. Niemniej jednak są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

Mity dotyczące mięsa Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat jego negatywnego działania. Być może na skutek tego rozważałaś nawet rezygnację ze spożywania tego produktu. Całe szczęście,...

Kuchnia

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia Pierwszy posiłek ma ogromny wpływ na resztę dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas. Dzięki temu organizm przez cały dzień będzie mógł pracować na najwyższych obrotach.Błonnik w ilości 5 g Błonnik...

Kuchnia

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie własnych ziół jest tańsze i nie kończy...

Kuchnia

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Truskawki Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C - 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze.Szpinak Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika,...

Kuchnia

Zdrowotne właściwości granatów

Zdrowotne właściwości granatów

Granaty obniżają ciśnienie tętnicze Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.Granaty leczą zaburzenia erekcji Wypijanie około 1 szklanki soku z granatu dziennie...

Kuchnia

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe

Drób i jaja Na surowym mięsie mogą się rozwijać bakterie salmonelli. Z tego względu należy uważać na niedogotowane bądź niedosmażone produkty mięsne, gdyż mogą one być źródłem tego szczepu bakterii. Należy również zwracać uwagę na jaja, które mogą być...