Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem to bajecznie prosty i bardzo tani deser. Smakuje i wygląda znakomiecie, ale przede wszystkim jest wyjątkowo zdrowy.

Doskonale nadaje się jako popołudniowa przekąska dla alergików. Spiesz się - rabarbar bardzo szybko znika z warzywnych straganów.

Polecane wideo:

Składniki:

  • kilogram rabarbaru;
  • 360 g mąki;
  • 250 g margaryny;
  • 250 g cukru trzcinowego;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki śmietany;
  • cukier wanilinowy;
  • łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • cukier do posypywania rabarbaru.

Przygotowanie

Rabarbar umyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm, posypać lekko cukrem i odstawić na godzinę. Po tym czasie warzywo odsączyć z powstałego soku.

Margarynę należy utrzeć z cukrem (także wanilinowym) ,,do białości", dodać jajka i jeszcze miksować przez 2-3 minuty. Następnie dosypać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i zmiksować wszystko na gładką masę.

Dużą blachę (ok. 30x40 cm) natłuścić i pokryć jej spód bułką tartą. Ciasto rozłożyć na blasze cienką warstwą, a na nim poukładać rabarbar i posypać go warstwą cukru (niezbyt grubo, w sumie ok. 1/2 szklanki).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 40 minut. Przed podaniem można opsypać placek cukrem pudrem.

Właściwości rabarbaru

Rabarbar jest źródłem witamin: C, E oraz A. Zawiera również duże ilości fosforu oraz potasu. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne. Reguluje procesy trawienne i ma właściwości delikatnie przeczyszczające.

Jest doskonałym źródłem błonnika, pomaga pozbyć się wzdęć. Rabarbar wpływa pozytywnie na skórę, a także łagodzi objawy menopauzy.

Dzięki obecności rapontycyny jest stosowany pomocniczo w terapii u mężczyzn zmagających się z przerostem prostaty.

Warto wiedzieć, że po upieczeniu wytwarza się w tej roślinie polifenol – rapontygenina, która zapobiega rozwojowi komórek rakowych i działa antyalergicznie.

Wypróbuj także przepis na bezglutenowy placek z jagodami bez jaj i mleka.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Desery
Desery

Batoniki müsli z otrębami i żurawiną

Ilość porcji: 4 1 szklanka müsli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, 50 g suszonej żurawiny, 50 g masła, 2 łyżki miodu. Płatki owsiane podpraż na suchej patelni. Wymieszaj z otrębami i suszoną żurawiną. Masło roztop i połącz...

Desery

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Ilość porcji: 10 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, 3/4 szklanki jasnej mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 szczypta soli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, 1/4 szklanki cukru...

Desery

Owsianka z otrębami i jabłkami

. Jeśli preferujesz słodsze desery, możesz dodać do owsianki nieco cukru lub słodziku. Ale uważaj! Podgotowane jabłka będą same

Desery

Krakersy na deser

Krakersy na deser

Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii. Ten rodzaj bakalii zawiera wiele drogocennych, korzystnie oddziałujących na zdrowie składników. Jest to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, ponadto zawiera także dużo wapnia.

Desery

Deser wiśniowy

Deser wiśniowy

Czereśnie i wiśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Choć wiśnie w 80 procentach składają się z wody, to pozostałe 20 procent wypełniają witaminy i składniki mineralne. W wiśniach znajdziemy witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę B5.

Desery

Deser wiśniowo-waniliowy

Wiśnie są niewątpliwie przepysznym owocem, warto jednak wiedzieć, że oprócz smaku niosą o wiele więcej korzyści. W większości składają się one z wody (ok. 80%), ale aż 20% tego przysmaku budują niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały. Składniki: 2...

Desery

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Sernik to bardzo smaczne i zdrowe ciasto. Podany przepis jest o tyle ciekawy, że dzięki swoim składnikom posiada także wartość zdrowotną. Składniki: 500 g twarogu sernikowego, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, ekstrakt waniliowy, koszyczek...

Desery

Przepis na owsiane nachosy

Przepis na owsiane nachosy

Nachosy w tej wersji to tortille usmażone w głębokim tłuszczu. Są kruche i chrupiące, idealne na przekąskę. Do przygotowania tortilli potrzebujesz: 2 szklanek mąki owsianej; 1/2 łyżeczki soli; 1/2-3/4 szklanki ciepłej wody. Do mąki z...

Desery

Przepis na pomarańczowy pudding chlebowy

Zawsze byłam ciekawa, jak smakuje coś, co wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi, smakować nie powinno. Bułka z cukrem? Nie brzmi zbyt apetycznie... A tu niespodzianka! Danie nie należy do kategorii fit, ani samo zdrowie, nie nadaje się też dla alergików,...

Desery

Pyszne krakersy

Migdały są jednymi z najsmaczniejszych i najbardziej lubianych bakalii. Jednak oprócz smaku mają one wiele więcej do zaoferowania organizmowi ludzkiemu - niezwykle korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zapotrzebowanie na migdały jest naprawdę duże. Wykorzystywane...