Pierożki wieprzowe

Jeśli szukasz odmiany od codziennej, nudnej kuchni, spróbuj zrobić pierożki wieprzowe. Przepis na pierożki jest bardzo prosty, a danie smakuje znakomicie.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 3 szklanki posiekanej kapusty,
  • 450 g mielonej wieprzowiny,
  • 3/4 szklanki posiekanej szalotki,
  • 1/2 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki startego imbiru,
  • 3 łyżki mielonego czosnku,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • olej do smażenia,
  • 1/2 szklanki wody do podlewania.
Wieprzowe pierożki

Wieprzowina to mięso bogate w białko i łatwo przyswajalne tłuszcze. Ponadto jest to rodzaj mięsa bardzo charakterystyczny dla polskiej kuchni.

Przygotowanie:
Najpierw zrób farsz. W dużej misce połącz kapustę, mięso wieprzowe, cebulę, sos sojowy, olej, imbir, czosnek i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystko, najlepiej ręcznie, aby składniki stworzyły jednolitą masę. Przykryj farsz i odstaw. Teraz zrób ciasto na pierogi.

W naczyniu połącz mąkę pszenną z ciepłą wodą i wyrabiaj, dopóki się nie połączą. Ugniataj do momentu, aż otrzymasz gładkie ciasto. Rozłóż deskę i rozwałkuj ciasto na niegruby placek. Podziel go na kilka części i z każdą postępuj tak samo. Weź kawałek odkrojonego ciasta i rozwałkuj go na cienkie plastry. Pokrój je na mniejsze cząstki w kształcie kółek. Nałóż trochę farszu na środek i zawiń tak, jak pierogi, łącząc brzegi ciasta. Rób tak, aż skończy się farsz i ciasto.

Teraz rozgrzej patelnię i dodaj trochę oleju. Gdy będzie już gorący, wrzuć wieprzowe pierożki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. W tym momencie dolej ostrożnie wodę, zmniejsz ogień, przykryj i duś pierogi, aż woda całkiem wyparuje. Następnie zdejmij pokrywę i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Podawaj na gorąco, możesz posypać pietruszką lub polać miodem.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 282,79 kcal
Białka 9,55 g
Węglowodany 40,85 g
Tłuszcze 8,73 g
Błonnik 2,28 g

Komentarz:
Podany przepis jest ciekawym sposobem na urozmaicenie codziennej kuchni. Wymaga poświęcenia nieco czasu, jednak efekty są wyśmienite. Pierożki z wieprzowiną, których farsz zawiera także kapustę, imbir i czosnek, to idealne danie dla wszystkich, którzy dbają zarówno o linię, jak i o zdrowie. To doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i białka.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wieprzowiny
Dania z wieprzowiny

Schab z nektarynką

Schab z nektarynką

Połączenie mięsa wieprzowego, bogatego w składniki mineralne i potrzebne nam białko, z nektarynkami, owocami zawierającymi witaminy C, E czy z grupy B, to świetny i bardzo smaczny pomysł na ciekawy i zdrowy posiłek.

Dania z wieprzowiny

Zupa z brokułów

Zupa z brokułów

Brokuły znane są ze swoich właściwości antynowotworowych. Jednak nie są one jedynie bronią przeciw rakowi. Brokuły to również duża zawartość witamin A, E, K1, C czy B1.

Dania z wieprzowiny

Pieczony schab z suszonymi figami

Pieczony schab z suszonymi figami

Mało kto wie, że figi stanowią nieocenione źródło mikro- i makroelementów. Zawierają m.in. potas, wapń, magnez, fosfor a do tego są słodkie i smaczne. Polecane są w profilaktyce chorób serca i schorzeń układu krążenia. Pieczony schab ze śliwkami...

Dania z wieprzowiny

Schab z porem i soczewicą

Schab z porem i soczewicą

Soczewica przebojem zdobywa polską kuchnię. Coraz więcej osób przekonuje się do tego warzywa i słusznie, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale również jest źródłem zdrowia.     Składniki: 2 kotlety schabowe, 500 ml soku jabłkowego, 200...

Dania z wieprzowiny

Przepisy na polędwiczki wieprzowe

Przepisy na polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe mają szerokie zastosowanie, mogą być wykorzystane do dań smażonych, pieczonych lub duszonych.

Dania z wieprzowiny

Zupa z grochu

Zupa z grochu

Groch to bogate źródło witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak: sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Nie można wyobrazić sobie kuchni polskiej bez potraw z grochu - do dzisiaj stanowi on ważny element dań w kuchni polskiej...

Dania z wieprzowiny

Schab z porem

Schab z porem

Schab podany z porem i dobrze przyrządzoną soczewicą z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy nigdy za soczewicą nie przepadali.

Dania z wieprzowiny

Zrazy z karkówki

Zrazy z karkówki

Dobre zrazy to głównie dobre mięso. Warto zatem zwrócić uwagę przy kupowaniu mięsa na jego wygląd. Zrazy najlepiej podawać z kaszą i surówką. Czas przygotowania: 50 minut, danie dla czterech osób. Składniki: 700g karkówki wieprzowej, 4 ogórki...

Dania z wieprzowiny

Polędwiczki po warszawsku

Polędwiczki po warszawsku

Polędwiczki po warszawsku to idealny pomysł na szybkie i smaczne danie. Chrzan jest bogatym źródłem witamin - prowitaminy A, witamin E i C, witamin z grupy B. Świetnie podkreśla smak polędwicy a użyta w przepisie odrobina miodu doda z pewnością temu daniu...

Dania z wieprzowiny

Schab w sosie salsa

Składniki: 6 nektarynek, pokrojonych na ćwiartki, 2 czerwone cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 1,5 łyżki octu, 2 łyżeczki chili, 1/4 szklanki świeżej mięty, 450 g schabu wieprzowego. Przygotowanie: W...