Pieczony schab z suszonymi figami

Mało kto wie, że figi stanowią nieocenione źródło mikro- i makroelementów. Zawierają m.in. potas, wapń, magnez, fosfor a do tego są słodkie i smaczne. Polecane są w profilaktyce chorób serca i schorzeń układu krążenia. Pieczony schab ze śliwkami można z powodzeniem zaserwować na obiad – jest prosty i szybki w wykonaniu.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 800g schabu środkowego
  • pół łyżki czarnego pieprzu
  • bulionetka pieczeniowa Knorr
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie,
  • 100g suszonych fig
  • 200ml octu balsamicznego
  • 2 szalotki
  • 50 ml koniaku lub brandy
  • pół anyżu
  • 1 starta skórka z cytryny
  • 50 ml oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, oczyść z żył i błonek. Za pomocą długiego noża zrób nacięcie i umieść w nim suszone figi (pozbawione zdrewniałych końcówek). Natrzyj schab solą i czarnym pieprzem, skórką z cytryny i ziarnkami ziela angielskiego i liścia laurowego. Nakryj folią i pozostaw na 24 godziny.

Po tym czasie obsmaż mięso na patelni ze wszystkich stron i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Mięso podczas pieczenia podlej dwoma szklankami wody. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną szalotkę, dodaj pokruszoną gwiazdkę anyżu, całość zalej octem balsamiczny i gotuj, aż odparuje o 80% płynu.

Dodaj Bulionetkę i pozostały z pieczenia sok. Doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy sos dopraw odrobiną koniaku lub Brandy.

| Wartośc odżywcza 1 porcji (150 g)   | | --- | | Kalorie | 256,94 kcal   | | --- | --- | | Białka   | 25,37 g | | --- | --- | | Węglowodany | 13,1 g | | --- | --- | | Tłuszcze | 9,95 g | | --- | --- | | Błonnik | 1,44 g | | --- | --- |

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wieprzowiny
Dania z wieprzowiny

Zupa z brokułów

Zupa z brokułów

Brokuły znane są ze swoich właściwości antynowotworowych. Jednak nie są one jedynie bronią przeciw rakowi. Brokuły to również duża zawartość witamin A, E, K1, C czy B1.

Dania z wieprzowiny

Schab z nektarynką

Schab z nektarynką

Połączenie mięsa wieprzowego, bogatego w składniki mineralne i potrzebne nam białko, z nektarynkami, owocami zawierającymi witaminy C, E czy z grupy B, to świetny i bardzo smaczny pomysł na ciekawy i zdrowy posiłek.

Dania z wieprzowiny

Pierożki wieprzowe

Pierożki wieprzowe

wieprzowiny, 3/4 szklanki posiekanej szalotki, 1/2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki startego imbiru, 3 łyżki mielonego (...) czasu, jednak efekty są wyśmienite. Pierożki z wieprzowiną, których...

Dania z wieprzowiny

Schab z porem i soczewicą

Schab z porem i soczewicą

Soczewica przebojem zdobywa polską kuchnię. Coraz więcej osób przekonuje się do tego warzywa i słusznie, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale również jest źródłem zdrowia. **Składniki:** * 2 **kotlety schabowe**, * 500 ml soku jabłkowego, * 200...

Dania z wieprzowiny

Schab z porem

Schab z porem

Schab podany z porem i dobrze przyrządzoną soczewicą z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy nigdy za soczewicą nie przepadali.

Dania z wieprzowiny

Zupa z grochu

Zupa z grochu

Groch to bogate źródło witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak: sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Nie można wyobrazić sobie kuchni polskiej bez potraw z grochu - do dzisiaj stanowi on ważny element dań w kuchni polskiej...

Dania z wieprzowiny

Przepisy na polędwiczki wieprzowe

Przepisy na polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe mają szerokie zastosowanie, mogą być wykorzystane do dań smażonych, pieczonych lub duszonych.

Dania z wieprzowiny

Schab w sosie z szałwii

Schab w sosie z szałwii

Schab w sosie z szałwii to idealny pomysł na wykwintny obiad lub kolację w stylu francuskim.

Dania z wieprzowiny

Wątróbka w warzywach

Wątróbka w warzywach

Wątróbka to bardzo wyrafinowany rodzaj mięsa, który nadaje się na oryginalne i wykwintne posiłki. Poza tym jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych.

Dania z wieprzowiny

Wieprzowe pierożki

Wieprzowe pierożki

Wieprzowina to mięso bogate w białko i łatwo przyswajalne tłuszcze. Ponadto jest to rodzaj mięsa bardzo charakterystyczny dla polskiej kuchni.