Pektyny i agar-agar - zdrowsze alternatywy żelatyny

Żelatyna gości w naszej kuchni od wielu lat. Jest niezbędnym dodatkiem do zagęszczania produktów i nadawania im odpowiedniej konsystencji. Znajdziemy ją w żelkach, cukierkach, lodach, ciastach, wyrobach czekoladowych, wędlinach, margarynie, a nawet sokach czy jogurtach.

Ale ponieważ żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego, to coraz częściej mówi się o jej roślinnych zamiennikach. Co powinniśmy wiedzieć o pektynach i czy są one bezpieczne dla dzieci?

Polecane wideo:

Czym jest żelatyna?

Żelatynę produkuje się z kolagenu, który znajduje się w skórze, kościach i chrząstkach zwierzęcych. Wegetarianie czy weganie muszą zatem uważać, aby nie trafić na tę substancję w pokarmach, które spożywają.

Jednak coraz więcej osób, które spożywają mięso rezygnuje z żelatyny. Pod koniec lat 90. nagłośnienie sprawy związanej z chorobą szalonych krów spowodowało, że prawie całkowicie wycofano z obiegu żelatynę wołową.

Ponadto, wielu konsumentów zrezygnowało z żelatyny wieprzowej odkąd pojawiły się pogłoski, że może ona powodować choroby prionowe, a więc choroby układu nerwowego, które spowodowane są nagromadzeniem nieprawidłowo pofałdowanych białek (prionów).

Pektyny zamiast żelatyny

W ostatnim czasie szukamy zdrowszych i bezpieczniejszych alternatyw dla tradycyjnej żelatyny. Na szczęście swobodnie możemy ją zastąpić zagęszczaczami i substancjami żelującymi pochodzenia roślinnego.

Z pomocą przychodzą pektyny. Są to naturalne mieszaniny poli- i ogligosacharydów (a więc węglowodanów).

To z nich zbudowane są ściany komórkowe wielu roślin. Dla nas to źródło rozpuszczalnego błonnika, a ponieważ substancje te posiadają właściwość tworzenia żeli czy galaretek, stają się doskonałym zamiennikiem zwykłej żelatyny, który wykorzystuje się w produkcji np. słodyczy, ketchupu, majonezu czy produktów niskotłuszczowych.

Ten roślinny zamiennik stanowi nie tylko bazę do tworzenia żelu w kwaśnym środowisku, ale to także źródło zdrowia.

Czy wiesz, że pektyny są dobre dla naszego serca? Wszystko dzięki temu, że redukują poziom złego cholesterolu – spożywanie przez dłuższy czas 15 g pektyn dziennie, obniża go nawet o 30 proc. Dzięki temu poprawiają pracę układu sercowo – naczyniowego i chronią organizm przed chorobami krążenia.

Dzięki nim nie tylko pozbędziesz się toksyn, ale także ochronisz przewód pokarmowy przed odkładaniem się w nim złogów. Pektyny mają zdolność wiązania jonów, a przez to pozbędziemy się z organizmu metali ciężkich, jak np. ołowiu czy kobaltu.

To także naturalny lek w walce z otyłością – pektyny pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości na dłużej.

Stymulują także działanie i aktywność mikroflory bakteryjnej, która stanowi naturalną warstwę ochronną przewodu pokaromowego. Dzięki swoim właściwościom, pektyny wspomagają układ autoimmunologiczny przez co wzmacniają odporność i zapobiegają infekcjom.

Gdzie znajdziemy pektyny?

W pektyny obfitują jabłka, marchewka, morele, banany, brzoskwinie, dynia, fasola i cytryna (w skórce cytrusów jest ok. 30 proc pektyn). Ponieważ najlepiej działają w środowisku kwaśnym, podczas przygotowywania konfitur czy dżemów dobrze jest dodawać sok z cytryny (1 łyżka na 250 ml masy).

Skuteczne jest także łączenie ze sobą różnych owoców o większej i mniejszej zawartości pektyn. W przetwórstwie żywności kryją się pod symbolem „E44”

Agar-agar zamiast żelatyny

Innym popularnym zamiennikiem żelatyny jest agar-agar, który zastyga już w temperaturze pokojowej, zatem nie trzeba danej potrawy chłodzić w lodówce.

Agar jest uzyskiwany z glonów, które występują u wybrzeży Azji. Substancja ta nie ma kalorii, za to ma wiele witamin, składników mineralnych i białka.

Agar-agar możemy kupić w postaci proszku, płatków, granulek lub wstążek. Pamiętajmy, że siła żelująca nie jest uzależniona od ilości substancji żelującej, ale od rodzaju płynu, do którego ją dodajemy.

Ponadto, użyty w potrawie agar-agar nie traci swoich właściwości – nadal obfituje w błonnik (80 proc.), kwas foliowy niezbędny w diecie kobiet w ciąży, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy B6, E i K. W technologii żywności agar-agar kryje się pod oznaczeniem E406.

Zarówno pektyny jak i agar-agar, to substancje pochodzenia roślinnego, które są bezpieczne dla zdrowia. Swobodnie zatem możemy uwzględniać je w diecie dziecka.

Kornelia Ramusiewicz, 5 miesięcy temu

Superpokarmy

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Superpokarmy
Superpokarmy

Kawior na zdrowie i urodę

Kawior to produkt, który nie tylko sprawia, że cera staje się gładka i jędrna, a włosy nawilżone i odżywione. Dzięki tym małym jajeczkom, organizm otrzymuje wiele cennych substancji odżywczych, o których nie powwinniśmy zapominać. Poznaj...

Superpokarmy

Jedz imbir na zdrowie

Jedz imbir na zdrowie

Imbir - nie tylko przyprawa Imbir ma pikantny aromat i jest ważnym składnikiem wielu kuchni na całym świecie. Był używany przez tysiące lat jako lek na wiele bolączek, ze względu na lecznicze właściwości: przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwymiotne...

Superpokarmy

Mango - najlepszy owoc dla dzieci

Mango - najlepszy owoc dla dzieci

Egzotyczny owoc mango Owoce egzotyczne można podawać dziecku już od 5 miesiąca życia. Moc witamin i składników mineralnych sprawia, że są cenione zwłaszcza ze względu na dobroczynny wpływ na zdrowie maluchów. Do tego są naturalnie słodkie i kuszą kolorami....

Superpokarmy

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Zastosowanie bławatka Bławatek (zwany także chabrem bławatkiem, jasieńcem, modrakiem, wasilkiem lub wołoszkiem) jest rośliną jednoroczną, kwitnącą od maja do sierpnia. Dzięki cennym właściwościom stosowany jest w medycynie, np. przy stanach zapalnych...

Superpokarmy

7 produktów zawierających więcej białka niż pierś z kurczaka

7 produktów zawierających więcej białka niż pierś z kurczaka

Krewetki Pierś z kurczaka jest jednym z najbardziej popularnych mięs w kuchni polskiej. Dzięki dużej zawartości białka, dostarczającego organizmowi niezbędnych aminokwasów, drób jest chętnie spożywany przez sportowców. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy...

Superpokarmy

Najcenniejsze źródła probiotyków

Najcenniejsze źródła probiotyków

Jogurt Jogurt stanowi najbardziej znane źródło probiotyków - pozytywnie działających na nasz układ pokarmowy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Naukowcy wykazali, że związki te mogą złagodzić objawy nietolerancji laktozy. Redukują również symptomy...

Superpokarmy

Zastosowanie alg morskich w medycynie

Zastosowanie alg morskich w medycynie

Co to są algi morskie? Algi morskie to wodorosty o różnych rozmiarach (od kilku milimetrów do kilku metrów długości), które ze względu na kolorystykę dzieli się na zielenice (o barwie zielonej), krasnorosty (w kolorze czerwonym) i brunatnice (brunatne)....

Superpokarmy

Zioła ojca Klimuszki

 Zioła ojca Klimuszki

Czym są zioła ojca Klimuszki? Ojciec Klimuszko był franciszkaninem, jasnowidzem i zielarzem, który komponował mieszanki ziół na różne schorzenia. Jego przepisy stosuje się do dziś. Zioła ojca Klimuszki można dostać w postaci nalewek, tabletek lub saszetek....

Superpokarmy

Quinoa - włącz ją do diety swojej i swojego dziecka

Quinoa - włącz ją do diety swojej i swojego dziecka

Wartości odżywcze W komosie ryżowej zawarte jest białko, błonnik oraz minerały. Nieobecność glutenu jest dodatkową zaletą tego produktu, gdyż coraz więcej osób cierpi na nietolerancję tej mieszaniny białek. Idealna na diecie bezglutenowej Komosa ryżowa...

Superpokarmy

Egzotyczne owoce, o które warto wzbogacić dietę dziecka

Egzotyczne owoce, o które warto wzbogacić dietę dziecka

Owoce, o których mało kto wie O tych owocach nie każdy miał okazję jeszcze usłyszeć. W naszym kraju są dostępne, ale wciąż mało popularne. Tymczasem to nieocenione źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Tropikalne propozycje zaskoczą nawet najbardziej...