Pasta z sardynkami

Makaron z sardynkami

Ryby to jedne z najzdrowszych produktów, bogate w białka i łatwo przyswajalne dla człowieka kwasy omega-3. Ponadto świetnie smakują i pasują niemal do...

Pasta z sardynkami to świetny dodatek do makaronu. Można ją również podawać z ryżem. Danie jest proste i wyjątkowo smaczne.

Polecane wideo:

Składniki:

  • 400 g krótkiego, grubego makaronu,
  • 15 filecików sardeli,
  • 1 posiekany pęczek bazylii,
  • 1 łyżka posiekanych kaparów,
  • 2 obrane i roztarte ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • 300 g pomidorów,
  • 2 puszki sardynek w oleju,
  • 2 kostki bulionowe,
  • 4 łyżki oleju winogronowego.

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody, wrzuć kostki bulionowe, gotuj minutę, ciągle mieszając. Następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente.

Pomidory włóż do rondelka i duś przez chwilę bez tłuszczu. Przełóż do miseczki, wymieszaj z czosnkiem, dodaj kapary roztarte z sardelami i 3 łyżkami oleju. Zmiksuj blenderem, dodaj sardynki, przypraw pieprzem i pokruszoną kostką paprykową.

Odcedź makaron, skrop resztą oleju, połącz z sosem i bazylią. Delikatnie wymieszaj i podawaj od razu.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 272,46 kcal
Białka 11,75 g
Węglowodany 21,69 g
Tłuszcze 15,25 g
Błonnik 2,33 g

Komentarz:
Dania z makaronem
warto wprowadzać w swoją codzienną dietę głównie ze względu na dodatki, które lądują w paście na naszych talerzach. Najlepszym rozwiązaniem są warzywa, bogate w witaminy i minerały, ale jeszcze lepszym pomysłem na wzbogacenie wartości odżywczej takiego posiłku jest dodanie mięsa ryby – czy to łososia, czy sardynek, czy tuńczyka. Ryby to jedne z najzdrowszych produktów, bogate w białka i łatwo przyswajalne dla człowieka kwasy omega-3. Ponadto świetnie smakują i pasują niemal do wszystkiego. Nie ma nic lepszego niż połączenie zdrowia i smaku.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z makaronem
Dania z makaronem

Zapiekanka z brokułami

Ilość porcji: 6 250 g makaronu penne, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 świeży brokuł, 2 piersi z kurczaka, 2 łyżki oleju, sól (...) żółtego sera. Makaron ugotuj al dente według przepisu...

Dania z makaronem

Pasta z rukolą

Pasta z rukolą

Rukola pochodzi z Włoch i jest tam rośliną kultową. Włosi dodają ją do wszystkiego i w każdej postaci, także jako zioło. Zawiera chyba wszystkie witaminy i bardzo dużo soli mineralnych.

Dania z makaronem

Makaron z sardynkami

Makaron z sardynkami

Ryby to jedne z najzdrowszych produktów, bogate w białka i łatwo przyswajalne dla człowieka kwasy omega-3. Ponadto świetnie smakują i pasują niemal do wszystkiego. Nie ma nic lepszego niż połączenie zdrowia i smaku.

Dania z makaronem

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Karmiąca mama może śmiało dodać do swojego jadłospisu lasagne ze szpinakiem.

Dania z makaronem

Makaron z łososiem

Makaron z łososiem

Pasta z kawałkami łososia to oryginalny i niezwykle zdrowy pomysł na popołudniową przekąskę lub wykwintny obiad.

Dania z makaronem

Pasta z figami

Pasta z figami

Figi mają duże znaczenie lecznicze. Z owoców figi produkuje się sok, który działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe. Gotowane w mleku uśmierzają ból gardła i kaszel.

Dania z makaronem

Pasta z grzybami

Pasta z grzybami

Grzyby świetnie zastępują mięso, bo tak jak ono mają dużo białka. Badania wykazały, że substancje zawarte w grzybach - glukany, potrafią niszczyć komórki rakowe. Warto więc zastanowić się, czy do naszego następnego obiadu nie dodamy grzybów!

Dania z makaronem

Makaron z mięsem raka

. Składniki: 240 g makaronu, 4 pory, pokroić w plasterki, 1 czerwona papryka, pokrojona, 1/2 łyżeczki kminku, mięso raka, puszka (...) bazylię, szczypiorek i kapary. Dopraw obficie pieprzem i solą. Na...

Dania z makaronem

Pesso - jedyny na rynku makaron bez gotowania Wodzisław

Informacja prasowa Obiad według naszej babci składa się z zupy pomidorowej z makaronem i drugiego dania z dodatkiem nieodłącznych ziemniaków (...) , dostępne teraz aż w czterech wersjach. Pesso makaron...

Dania z makaronem

Makaron truflowy

Makaron truflowy

Makaron z truflą to bardzo oryginalne danie. Jego główny składnik, trufla, to ceniony wręcz na wagę złota produkt. Charakterystyczny smak i aromat