Trwa ładowanie...

Pasta z sardynkami

Avatar placeholder
07.04.2023 13:00
Pasta z sardynkami
Pasta z sardynkami

Pasta z sardynkami to świetny dodatek do makaronu. Można ją również podawać z ryżem. Danie jest proste i wyjątkowo smaczne.

Składniki:

  • 400 g krótkiego, grubego makaronu,
  • 15 filecików sardeli,
  • 1 posiekany pęczek bazylii,
  • 1 łyżka posiekanych kaparów,
  • 2 obrane i roztarte ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • 300 g pomidorów,
  • 2 puszki sardynek w oleju,
  • 2 kostki bulionowe,
  • 4 łyżki oleju winogronowego.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody, wrzuć kostki bulionowe, gotuj minutę, ciągle mieszając. Następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente.

Pomidory włóż do rondelka i duś przez chwilę bez tłuszczu. Przełóż do miseczki, wymieszaj z czosnkiem, dodaj kapary roztarte z sardelami i 3 łyżkami oleju. Zmiksuj blenderem, dodaj sardynki, przypraw pieprzem i pokruszoną kostką paprykową.

Odcedź makaron, skrop resztą oleju, połącz z sosem i bazylią. Delikatnie wymieszaj i podawaj od razu.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie272,46 kcal
Białka11,75 g
Węglowodany21,69 g
Tłuszcze15,25 g
Błonnik2,33 g

Komentarz:

Dania z makaronem warto wprowadzać w swoją codzienną dietę głównie ze względu na dodatki, które lądują w paście na naszych talerzach. Najlepszym rozwiązaniem są warzywa, bogate w witaminy i minerały, ale jeszcze lepszym pomysłem na wzbogacenie wartości odżywczej takiego posiłku jest dodanie mięsa ryby – czy to łososia, czy sardynek, czy tuńczyka. Ryby to jedne z najzdrowszych produktów, bogate w białka i łatwo przyswajalne dla człowieka kwasy omega-3. Ponadto świetnie smakują i pasują niemal do wszystkiego. Nie ma nic lepszego niż połączenie zdrowia i smaku.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze