Pasta z krewetkami

Wydaje się, że ciekawym elementem tego przepisu jest dodany do warzyw i krewetek twaróg. To dobre, zdrowe połączenie. Danie jest charakterystyczne także dla kuchni francuskiej, która zresztą uwielbia owoce morza.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 1 duża papryka,
  • 1 mały por,
  • 1/2 litra wody,
  • 1 jogurt o niskiej zawartości tłuszczu,
  • 1 łyżka twarogu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 180 g mrożonych krewetek,
  • 200 g makaronu muszelki.
Makaron z krewetkami

Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso...

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyj i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i dorzuć kawałki pora, papryki i mrożone krewetki. Po kilku minutach, gdy warzywa zaczną stawać się miękkie, dodaj wodę, jogurt i twaróg. Mieszaj tak długo, aż stworzy się jednolity, gładki sos. Dodaj przyprawy, na przykład koper czy paprykę. Podawaj w głębokich miseczkach.

Komentarz:
Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor. Krewetki, obok łososia, to jedne z najbardziej wartościowych i najmniej kalorycznych produktów na świecie.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 49,85 kcal
Białka 3,67 g
Węglowodany 7,74 g
Tłuszcze 0,57 g
Błonnik 0,58 g
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Pasty i dipy
Pasty i dipy

Pasta z kurczakiem

Pasta z kurczakiem

Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację.

Pasty i dipy

Pasta z chili

Pasta z chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Dip orzechowy

Dip orzechowy

Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu - działającego antystresowo i niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.

Pasty i dipy

Kremowy dip

Orzeszki pinii to nic innego jak nasiona iglastej, śródziemnomorskiej sosny o specyficznym, leśnym aromacie, który szczególnie wyczuwalny jest po rozgryzieniu. Po obraniu nasion z łusek, mogą być spożywane na surowo, lecz można je również dodać do wielu...

Pasty i dipy

Pasta z zielonego chili

Pasta z zielonego chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor.

Pasty i dipy

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę.

Pasty i dipy

Dip z sezamem

Dip z sezamem

Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs.

Pasty i dipy

Pasta sałatkowa

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę. W tej potrawie warto podkreślić wartościowość zielonych oliwek, które razem z makaronem tworzą bazę sałatki. Składniki: 200...

Pasty i dipy

Pasta z brokułami i cytryną

Brokuł zwyczajny, główny składnik pasty, często nazywany jest zielonym kalafiorem. Jednak w odróżnieniu od kalafiora, brokuł zawiera wiele składników