Pasta z krewetek

Krewetkowa pasta

Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego...

Bogate w białko owoce morza są niskokaloryczne, lekkostrawne i pożywne. Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także minerałów, jak cynku, odpowiedzialnego m.in. za rozwój i prawidłowe działanie układu płciowego czy gojenie się ran.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 1 duża papryka,
  • 1 mały por,
  • 250 ml wody,
  • 1 duży jogurt naturalny,
  • 1 łyżka twarogu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 180 g mrożonych krewetek.

Przygotowanie:

Umyj pora, paprykę i krewetki, osusz, pokrój w mniejsze części i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dolej trochę wody i zmniejsz ogień. Wymieszaj jeszcze jogurt. Dodaj czosnek i przyprawy.

Smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu. Podawaj na ciepło lub zimno, z grzankami.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 88,2 kcal
--- ---
Białka 8,61 g
--- ---
Węglowodany 6,99 g
--- ---
Tłuszcze 2,8 g
--- ---
Błonnik 0,84 g
--- ---

Komentarz:

Owoce morza zawierają w różnych ilościach, w zależności od rodzaju, witaminy B1, B2, PP oraz takie składniki mineralne, jak selen, wapń, magnez i jod. Frutti di mare są popularnym składnikiem całej kuchni śródziemnomorskiej.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza

Wietnamskie krewetki

Wietnamskie krewetki

Krewetki są bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają selen, miedź, potas, magnez i fosfor. W 100 g produktu znajduje się poniżej 2% tłuszczu, a tym samym zawierają ok. 97 kilokalorii.

Ryby i owoce morza

Krewetkowa pasta

Krewetkowa pasta

Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ryby i owoce morza

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Mięso halibuta zawiera łatwo przyswajalne białko, potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu kwasy omega-3 oraz niskokaloryczne tłuszcze.

Ryby i owoce morza

Łosoś z włoskim chlebem

Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami. Idealnie komponuje się z potrawami z ryb.

Ryby i owoce morza

Te ryby warto jeść nie tylko od święta

Te ryby warto jeść nie tylko od święta

Ryby? Jemy je najczęściej zimą Ryby królują na polskich stołach zwłaszcza w grudniu. Wtedy kupujemy ich na potęgę. Króluje oczywiście karp (...) , ale sklepy rybne oferują dużo więcej gatunków. Przed zakupem warto przyjrzeć...

Ryby i owoce morza

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Ryby warto jeść przynajmniej z jednego powodu. Są one bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ryby są również źródłem innych niezbędnych (...) łyżeczka soli, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki oleju. Przygotowanie: Filety...

Ryby i owoce morza

Krokiety z tuńczyka

Krokiety z tuńczyka

Ryby zawierają wiele korzystnych dla organizmu wartości odżywczych. Doskonale zaspokajają zapotrzebowanie na białko i witaminy. Co więcej, są bogatym (...) Tłuszcze 9,09 g Błonnik 1,8 g Komentarz: Spożywanie...

Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro ze szpinakiem

Łosoś na ostro ze szpinakiem

Szpinak wzbudza różne emocje. Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto włączyć szpinak do swojego jadłospisu. Szpinak to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych. **Składniki:** * 500 g filetów z łososia, * 800...

Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Ryby i owoce morza

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników - zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód.