Pasta z brokułami i cytryną

Brokuł zwyczajny, główny składnik pasty, często nazywany jest zielonym kalafiorem. Jednak w odróżnieniu od kalafiora, brokuł zawiera wiele składników odżywczych, a smak tego warzywa jest delikatniejszy.

Składniki:

  • brokuły,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z jednej cytryny,
  • woda,
  • makaron według uznania,
  • bułka tarta,
  • trochę startego sera.

Polecane wideo:

Makaron z brokułami

Brokuł zwyczajny, główny składnik pasty, często nazywany jest zielonym kalafiorem. Jednak brokuł jest bogatszy od kalafiora w składniki pokarmowe, a jego...

Przygotowanie:
Brokuły umyj i pokrój na kawałki. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i posyp ją nieco solą i pieprzem. Wrzuć na gorący tłuszcz brokuły i podsmażaj. Po kilku minutach dodaj sok z jednej cytryny, a gdy zacznie się gotować, dodaj trochę ciepłej wody. W osobnym garnku ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie makaron al dente. Gdy makaron będzie już gotowy, odcedź go i dorzuć do brokułów. Wymieszaj dobrze i posyp sporą ilością bułki tartej. Nakładaj na głębokie talerze. Możesz na wierzchu udekorować potrawę startym serem.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 90,72 kcal
Białka 4,5 g
Węglowodany 11,42 g
Tłuszcze 3,5 g
Błonnik 1,84 g


Komentarz:
Brokuł jest warzywem doskonale wpływającym na stan organizmu. Jest bogaty w składniki odżywcze, w tym w minerały i witaminy, dzięki którym możliwe jest uchronienie się i szybsze leczenie wielu chorób.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Pasty i dipy
Pasty i dipy

Pasta z kurczakiem

Pasta z kurczakiem

Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację.

Pasty i dipy

Pasta z chili

Pasta z chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Dip orzechowy

Dip orzechowy

Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu - działającego antystresowo i niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.

Pasty i dipy

Kremowy dip

Orzeszki pinii to nic innego jak nasiona iglastej, śródziemnomorskiej sosny o specyficznym, leśnym aromacie, który szczególnie wyczuwalny jest po rozgryzieniu. Po obraniu nasion z łusek, mogą być spożywane na surowo, lecz można je również dodać do wielu...

Pasty i dipy

Pasta z krewetkami

Wydaje się, że ciekawym elementem tego przepisu jest dodany do warzyw i krewetek twaróg. To dobre, zdrowe połączenie. Danie jest charakterystyczne także dla kuchni francuskiej, która zresztą uwielbia owoce morza. Składniki: 1...

Pasty i dipy

Pasta z zielonego chili

Pasta z zielonego chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor.

Pasty i dipy

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę.

Pasty i dipy

Dip z sezamem

Dip z sezamem

Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs.

Pasty i dipy

Pasta sałatkowa

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę. W tej potrawie warto podkreślić wartościowość zielonych oliwek, które razem z makaronem tworzą bazę sałatki. Składniki: 200...