Pasta czosnkowa

Pasta czosnkowa jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw. Jest świetna zarówno w formie przystawki i dodatku do grzanek, jak i w ramach dania głównego jako dodatek do mięsa lub zapiekanki. Pasuje także idealnie do pizzy czy dań z makaronem.

Składniki:

  • 20 ząbków czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • łyżka świeżego soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka startego imbiru.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Czosnek obierz ze skórki i dokładnie zmiksuj z solą i imbirem. Po chwili dodaj dwie łyżki jogurtu i ponownie zmiksuj masę. Cienkim strumieniem wlewaj oliwę, nie przerywając miksowania, aż całość się połączy i powstanie kremowa pasta. Na koniec dodaj łyżkę soku z cytryny i miksuj przez około minutę.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 327,26 kcal
Białka 3,83 g
Węglowodany 17,83 g
Tłuszcze 30,09 g
Błonnik 2,09 g


Komentarz:

Czosnek jest niezwykle wartościowym elementem naszych ulubionych dań. Chętnie dodajemy go do potraw kuchni polskiej, choć jest on również popularnym składnikiem kuchni światowej. Szczególnie ceniony za swój aromat, czosnek niesie również wiele zalet dla zdrowia. Uważany jest za naturalny antybiotyk, używany w leczeniu wielu dolegliwości. Jest znanym remedium stosowanym w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, np. bólu gardła, ze względu na właściwości odkrztuśne. Wielu ludzi zażywa czosnek także przy infekcjach ucha i pleśniawce jamy ustnej. Co ważne, czosnek jest źródłem witaminy A, B1, PP oraz C.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Pasty i dipy
Pasty i dipy

Pasta z kurczakiem

Pasta z kurczakiem

Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację.

Pasty i dipy

Pasta z chili

Pasta z chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Dip orzechowy

Dip orzechowy

Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu - działającego antystresowo i niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.

Pasty i dipy

Kremowy dip

Orzeszki pinii to nic innego jak nasiona iglastej, śródziemnomorskiej sosny o specyficznym, leśnym aromacie, który szczególnie wyczuwalny jest po rozgryzieniu. Po obraniu nasion z łusek, mogą być spożywane na surowo, lecz można je również dodać do wielu...

Pasty i dipy

Pasta z krewetkami

Wydaje się, że ciekawym elementem tego przepisu jest dodany do warzyw i krewetek twaróg. To dobre, zdrowe połączenie. Danie jest charakterystyczne także dla kuchni francuskiej, która zresztą uwielbia owoce morza. Składniki: 1...

Pasty i dipy

Pasta z zielonego chili

Pasta z zielonego chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor.

Pasty i dipy

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę.

Pasty i dipy

Dip z sezamem

Dip z sezamem

Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs.

Pasty i dipy

Pasta sałatkowa

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę. W tej potrawie warto podkreślić wartościowość zielonych oliwek, które razem z makaronem tworzą bazę sałatki. Składniki: 200...