Trwa ładowanie...

Paluszki rybne

Avatar placeholder
17.03.2017 12:01
Paluszki rybne
Paluszki rybne (Zdjęcie autorstwa Karl Baron / CC BY 2.0)

Ryby warto jeść przynajmniej z jednego powodu. Są one bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ryby są również źródłem innych niezbędnych dla zdrowia składników – zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B.

Rybne paluszki
Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników – zawierają duże ilości witamin A i D, a także

zobacz galerię

Składniki:

  • 450 g dorsza,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki oleju.
Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Przygotowanie:

Filety z ryby opłucz w zimnej wodzie, osusz i połóż na talerzu. Potnij ryby na kawałki i posól. W jednej misce rozbij jajka, do drugiej nasyp mąki. Namocz paluszki rybne w jajku, następnie w mące. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż paluszki przez 10 minut z każdej strony, aż staną się rumiane. Podawaj z ketchupem.

W skład mięsa ryb wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód. Ryby wpływają pozytywnie na układ krążenia, układ nerwowy oraz odporność, dlatego warto je włączyć do swojej diety. Najlepszy sposób na przyrządzanie ryb to wędzenie, grillowanie, pieczenie i smażenie na małej ilości tłuszczu.

Wartość odżywcza 1 porcji (75 g):
Kalorie177,58 kcal
Węglowodany9,75 g
Tłuszcze12,79 g
Błonnik9,63 g
Białko0,41 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze