Paluszki rybne

Ryby warto jeść przynajmniej z jednego powodu. Są one bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ryby są również źródłem innych niezbędnych dla zdrowia składników – zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B.

Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników – zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały,...

Polecane wideo:

Składniki:

  • 450 g dorsza,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki oleju.

Przygotowanie:
Filety z ryby opłucz w zimnej wodzie, osusz i połóż na talerzu. Potnij ryby na kawałki i posól. W jednej misce rozbij jajka, do drugiej nasyp mąki. Namocz paluszki rybne w jajku, następnie w mące. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż paluszki przez 10 minut z każdej strony, aż staną się rumiane. Podawaj z ketchupem.

W skład mięsa ryb wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód. Ryby wpływają pozytywnie na układ krążenia, układ nerwowy oraz odporność, dlatego warto je włączyć do swojej diety. Najlepszy sposób na przyrządzanie ryb to wędzenie, grillowanie, pieczenie i smażenie na małej ilości tłuszczu.

Wartość odżywcza 1 porcji (75 g):
Kalorie 177,58 kcal
Węglowodany 9,75 g
Tłuszcze 12,79 g
Błonnik 9,63 g
Białko 0,41 g
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Ryby i owoce morza

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników - zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód.

Ryby i owoce morza

Tuńczyk w krokietach

Tuńczyk w krokietach

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca.

Ryby i owoce morza

Przepis na wege sushi

Przepis na wege sushi

Bardzo lubimy sushi, jednakowoż, ze względu na małoletniość niektórych konsumentów, jemy sushi bez surowych ryb. Najbardziej lubimy wersję, która jest na zdjęciu, czyli maki z solidnym wsadem awokadowym i posypką z prażonego sezamu. No dobra, ja to akurat...

Ryby i owoce morza

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Świetną propozycją dla wielbicieli szpinaku jest pochodzące z kuchni francuskiej quiche. Jest to nic innego jak kruche ciasto z nadzieniem na przykład warzywnym, zalane śmietanowo-jajeczną masą. Palce lizać! Czas przygotowania:...

Ryby i owoce morza

Łosoś w przyprawach

Łosoś w przyprawach

z łososia tak, aby się nie dotykały. Smaż przez kilka minut na ostrym ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz tłuszcz i zalej rybę sosem z rondla. Smaż (...) wahaniom nastrojów. Wyrazisty smak soczystego mięsa łososia jest nie lada...

Ryby i owoce morza

Łosoś w glazurze

Łosoś w glazurze

Łosoś jest bardzo cenionym i popularnym na stołach wszystkich kuchni pożywieniem. Poza wyśmienitym smakiem posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz liczne minerały.

Ryby i owoce morza

Zapiekane ryby

Zapiekane ryby

Quiche można robić z różnym nadzieniem, warzywnym, serowym czy rybnym.

Ryby i owoce morza

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Mięso halibuta zawiera łatwo przyswajalne białko, potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu kwasy omega-3 oraz niskokaloryczne tłuszcze.

Ryby i owoce morza

Krewetkowa pasta

Krewetkowa pasta

Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.