Trwa ładowanie...

Orkiszowe ciasto śliwkowe z migdałami i czekoladą

Avatar placeholder
17.02.2016 11:53
Orkiszowe ciasto śliwkowe z migdałami i czekoladą
Orkiszowe ciasto śliwkowe z migdałami i czekoladą (Stewiarnia.pl)

Zdrowe desery są teraz w modzie, więc zachęcamy do samodzielnego wykonania ciasta śliwkowego zmigdałami i czekoladą.

1. Składniki:

  • 180 g zmiękczonego masła
  • 500 g suszonych śliwek bez pestek
  • 170 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 50 g drobno pokrojonej czekolady
  • 50 g migdałów, drobno posiekanych
  • 100 g stewii w kryształkach

2. Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Cztery śliwki przekrój na pół i odłóż na bok, resztę pokrój na cienkie plasterki.
  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu połącz zmiękczone masło, stewię i jajka, zmiksuj. Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
  3. Do masy dodaj pokrojone śliwki, czekoladę i połowę migdałów. Całość przelej do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż połowy śliwek i posyp resztą migdałów.
  4. Ciasto piecz około 45 minut w 180°C, aż do uzyska ciemnozłotego kolor. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i usuń papier.

Przepis na 8 porcji

Czas przygotowania 75 min.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze