Trwa ładowanie...

Niski poziom witaminy B12 w czasie ciąży może zwiększyć ryzyko cukrzycy u potomstwa

Avatar placeholder
07.11.2016 21:59
Niski poziom witaminy B12 w czasie ciąży może zwiększyć ryzyko cukrzycy u potomstwa
Niski poziom witaminy B12 w czasie ciąży może zwiększyć ryzyko cukrzycy u potomstwa

Nowe badanie wykazało, że dzieci urodzone przez matki, które miały niedobór witaminy B12 w czasie ciąży mogą być bardziej narażone na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i innych zaburzeń metabolicznych.

Starszy autor badania, dr Ponusammy Saravanan ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Warwick w Wielkiej Brytanii i jego współpracownicy zaprezentują swoje wstępne ustalenia w tym tygodniu na dorocznej konferencji Towarzystwa Endokrynologii w Wielkiej Brytanii.

Witamina B12 jest rozpuszczalna w wodzie i naturalnie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko, sery, jajka, mięso, drób i ryby. Jest ona również dostępna jako suplement diety i dodawana do niektórych produktów niezwierzęcych, takich jak płatki śniadaniowe.

Witamina B12 wspomaga szereg funkcji organizmu, w tym tworzenie czerwonych komórek krwi, syntezę DNA i funkcjonowanie neurologiczne.

Zobacz film: "Defekty odporności u dzieci"
Niski poziom witaminy B12 u matki może negatywnie wpływać na zdrowie jej potomstwa
Niski poziom witaminy B12 u matki może negatywnie wpływać na zdrowie jej potomstwa (Shutterstock)

Zalecane dzienne spożycie witaminy B12 dla osób w wieku 14 lat i starszych wynosi 2,4 mikrograma. Jest nieznacznie wyższe (do 2,6 mikrogramów) dla kobiet w ciąży i najwyższe (2,8 mikrograma) podczas karmienia piersią.

Dr Saravanan i jego zespół mówią, że wcześniejsze badania wykazały, że kobiety z niskim poziomem witaminy B12 w czasie ciąży są bardziej narażone na wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) i mają dzieci o niskiej masie urodzeniowej, ale z wysokim poziomem cholesterolu.

Ponadto badania te wykazały, że te dzieci mają większą odporność na insulinę w okresie dzieciństwa, co podnosi ryzyko cukrzycy typu 2.

Naukowcy postanowili ustalić, czy te obserwacje mogą być związane z leptyną, hormonem produkowanym przez komórki tłuszczowe. Leptyna często określana jest jako "hormon sytości", który mówi nam, kiedy nadszedł czas, aby przestać jeść.

ZOBACZ TAKŻE:

Badania wykazały, że nadwaga może spowodować wzrost poziomu leptyny w odpowiedzi na przyjmowanie pokarmu. Może to doprowadzić do odporności na ten hormon, co z kolei skutkuje dalszym przejadaniem się, przybieraniem na wadze oraz odpornością na insulinę, a w konsekwencji zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

W trakcie badań naukowcy przeanalizowali 91 próbek krwi pobranych od matek i ich potomstwa w momencie porodu w celu określenia poziomu witaminy B12. Dodatkowo przebadali 42 próbki tkanki tłuszczowej od matek i noworodków i 83 próbki tkanek pobranych z łożyska.

Naukowcy odkryli, że dzieci urodzone przez matki z niedoborem witaminy B12 - zdefiniowanym jako mniej niż 150 pikomoli na litr - były bardziej narażone na wyższe niż normalne poziomy leptyny, co może podnieść ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i innych zaburzeń metabolicznych.

Zespół przypuszcza, że niedobór witaminy B12 w ciąży może mieć wpływ na programowanie genu leptyny, zmieniając produkcję hormonu podczas rozwoju płodowego.

11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej
11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej [11 zdjęć]

Zawierają one selen, miedź, cynk, mangan oraz witaminy C, A, B i PP. Dzięki tak bogatemu składowi obniżają

zobacz galerię

"Środowisko odżywcze dostarczane przez matkę może trwale programować zdrowie dziecka. Wiemy, że dzieci urodzone przez niedożywione lub otyłe matki są narażone na zwiększone ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2, a także widzimy, że niedobór witaminy B12 u matki może mieć wpływ na metabolizm tłuszczu i przyczynia się do wzrostu tego ryzyka. Dlatego zdecydowaliśmy się na zbadanie leptyny, hormonu komórek tłuszczu" – wyjaśnia dr Ponusammy Saravanan.

Obecnie naukowcy nie są w stanie wskazać dokładnych mechanizmów, przez które niedobór witaminy B12 u matki zwiększa poziom leptyny u potomstwa, ale istnieje kilka teorii.

"Albo niski poziom B12 napędza akumulację tłuszczu u płodu, a to prowadzi do wzrostu leptyny, albo niski poziom witaminy rzeczywiście powoduje zmiany chemiczne w genach łożyskowych, które produkują leptynę, powodując większą produkcję hormonu" - mówi współautor badania, dr Adaikala Antonysunil, także z Uniwersytetu Warwick.

W dalszych badaniach naukowcy mają nadzieję udowodnić, że ich podejrzenia są prawdziwe. Zespół twierdzi, że jeśli te wyniki zostaną potwierdzone, to obecne zalecenia dotyczące witaminy B12 w czasie ciąży muszą zostać zweryfikowane.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze