Nie więcej niż sześć łyżeczek dziennie

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne podało nowe zalecenia dotyczące maksymalnej ilości cukru, jaką mogą spożywać dzieci - to sześć łyżeczek dziennie.

 

Obecność cukru w produktach

Cukier znajdziemy obecnie w niemal każdym produkcie. I chociaż wielu ekspertów zaleca ograniczanie jego ilości w diecie, konsumenci zdają się nie zwracać na to uwagi. A to poważny problem – według danych opublikowanych w czasopiśmie "Circulation", spożywanie napojów słodzonych może prowadzić do 184 tys. zgonów rocznie na całym świecie.

Polecane wideo:

Z badań Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego wynika również, że dzieci w wieku od 2 do 18 lat powinny spożywać nie więcej niż sześć łyżeczek cukru dziennie, czyli 25 g (co przekłada się na około 100 kcal). Dla porównania – puszka zwykłej coli zawiera dziewięć łyżeczek tej substancji.

 

Eksperci uważają, że dziecięca dieta bogata w cukier jest związana z otyłością, insulinoopornością, podwyższonym cholesterolem oraz stłuszczeniem wątroby. Wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe w przyszłości.

Tylko 25 g dziennie

W badaniach pomocne okazały się dane National Health and Nutritrion Examination Survey z lat 2009-2012. Dotyczyły one ilości cukru spożywanego przez dzieci w Stanach Zjednoczonych. Naukowcy dokonali analizy ponad 100 wcześniejszych prac i badań związanych z tym tematem. Porównali także wpływ cukru na układ krążenia. Wyniki wskazywało na jedno – zbyt duża ilość tej substancji słodzącej w diecie dzieci grozi problemami zdrowotnymi.

Dietetycy zalecają, by cukier w diecie stanowił maksymalnie 10 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. To bardzo mało, zważywszy na fakt, że cukier znajdziemy nawet w produktach z etykietą „bez dodatku cukru”. Jest on wszędzie, np. w śniadaniowych płatkach pełnoziarnistych czy w ciemnym pieczywie.

 

Zapotrzebowanie na kalorie u dzieci wynosi od 1000 kcal dla dwulatka do nawet 2400 kcal dla aktywnej 18-letniej dziewczyny. Młodzi chłopcy w wieku 16-18 lat powinni natomiast przyjmować aż 3200 kcal dziennie.

Eksperci uważają także, że cukier uaktywnia w mózgu procesy, które sprawiają, że dziecko nieustannie odczuwa chęć jedzenia słodkich produktów. To swego rodzaju uzależnienie, które jest szkodliwe dla całego organizmu, nie tylko zębów.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Zdrowe produkty, które mogą być trujące

Zdrowe produkty, które mogą być trujące

Rabarbar Łodyga rabarbaru jest źródłem korzystnych dla zdrowia składników. Jednak jego korzenie i liście zawierają toksyny, które mogą powodować nudności, wymioty i osłabienie. Objawy występują nawet po zjedzeniu niewielkiej ilości tych części rośliny....

Kuchnia

Czym zastąpić sól?

Czym zastąpić sól?

Europy, a ich kuchnia słynie z dobroczynnego wpływu na układ pokarmowy czy sercowo-naczyniowy. Cudowny aromat oregano i bazylii idealnie komponuje (...) tylko do słodkich dań typu owsianka, szarlotka, pieczone jabłko oraz ryż. Nic bardziej...

Kuchnia

Nie zaczynaj dnia od takiego śniadania!

Nie zaczynaj dnia od takiego śniadania!

Sok owocowy Wiele osób niespożywających śniadań rano sięga po szklankę soku owocowego. Tymczasem ten napój, choć uważany jest za zdrowy, zawiera mnóstwo cukru i węglowodanów, jeśli pochodzi z kartonu. Zdrową alternatywą jest za to wyciskanie soku ze świeżych...

Kuchnia

Te produkty możesz jeść nawet po upływie terminu ważności

Te produkty możesz jeść nawet po upływie terminu ważności

Chleb Chleb możemy jeść bez obaw nawet jeśli upłynął jego termin ważności. Musimy się jedynie upewnić, czy nie ma na nim śladów pleśni. J****eśli pieczywo jest czerstwe lub wydaje nam się już nieświeże, możemy je wykorzystać do zrobienia grzanek lub tostów. Można...

Kuchnia

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Marchewka na zdrowie Marchewka stanowi doskonały dodatek do wielu dań - urozmaica ich walory smakowe, a także ze względu na swoją intensywną barwę nadaje potrawom atrakcyjny wygląd. Co więcej, można ją przyrządzić zarówno na surowo, jak i na miękko. Warto...

Kuchnia

5 egzotycznych sposobów na walkę z przeziębieniem

5 egzotycznych sposobów na walkę z przeziębieniem

Nie tylko mleko, czosnek i miód Mleko z masłem, syrop z cebuli lub kanapki z czosnkiem. Polacy mają wiele sprawdzonych, naturalnych sposobów na wzmacnianie odporności zimą. Wiele z nich to receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Podobnie jest...

Kuchnia

9 produktów, których nie jadamy, a powinniśmy

9 produktów, których nie jadamy, a powinniśmy

Resztki jedzenia - czy aby na pewno? Za każdym razem, kiedy wyrzucasz głowę krewetki lub skórkę banana, pozbawiasz się niezwykle zdrowych składników odżywczych. Zobacz, jak włączyć te składniki do swojej diety, aby optymalnie się odżywiać. Skórka kiwi...

Kuchnia

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Grillowane sardynki z sosem aioli Sardynki są małe, jednak to giganty, jeśli chodzi o wapń, tłuszcze przyjazne sercu oraz intensywny smak. Wypróbuj świeże sardynki przyrządzone na grillu, które będą pyszną wędzoną przystawką. Do tego przygotuj sos aioli,...

Kuchnia

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Zdrowy ocet jabłkowy Ocet jabłkowy to składnik obecny w gospodarstwach domowych od wielu lat. W czasach starożytnych był on z powodzeniem wykorzystywany do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Poznaj cenne dla zdrowia właściwości octu jabłkowego. Jest...