Nie więcej niż sześć łyżeczek dziennie

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne podało nowe zalecenia dotyczące maksymalnej ilości cukru, jaką mogą spożywać dzieci - to sześć łyżeczek dziennie.

 

Polecane wideo:

Obecność cukru w produktach

Cukier znajdziemy obecnie w niemal każdym produkcie. I chociaż wielu ekspertów zaleca ograniczanie jego ilości w diecie, konsumenci zdają się nie zwracać na to uwagi. A to poważny problem – według danych opublikowanych w czasopiśmie "Circulation", spożywanie napojów słodzonych może prowadzić do 184 tys. zgonów rocznie na całym świecie.

Z badań Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego wynika również, że dzieci w wieku od 2 do 18 lat powinny spożywać nie więcej niż sześć łyżeczek cukru dziennie, czyli 25 g (co przekłada się na około 100 kcal). Dla porównania – puszka zwykłej coli zawiera dziewięć łyżeczek tej substancji.

 

Eksperci uważają, że dziecięca dieta bogata w cukier jest związana z otyłością, insulinoopornością, podwyższonym cholesterolem oraz stłuszczeniem wątroby. Wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe w przyszłości.

Tylko 25 g dziennie

W badaniach pomocne okazały się dane National Health and Nutritrion Examination Survey z lat 2009-2012. Dotyczyły one ilości cukru spożywanego przez dzieci w Stanach Zjednoczonych. Naukowcy dokonali analizy ponad 100 wcześniejszych prac i badań związanych z tym tematem. Porównali także wpływ cukru na układ krążenia. Wyniki wskazywało na jedno – zbyt duża ilość tej substancji słodzącej w diecie dzieci grozi problemami zdrowotnymi.

Dietetycy zalecają, by cukier w diecie stanowił maksymalnie 10 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. To bardzo mało, zważywszy na fakt, że cukier znajdziemy nawet w produktach z etykietą „bez dodatku cukru”. Jest on wszędzie, np. w śniadaniowych płatkach pełnoziarnistych czy w ciemnym pieczywie.

 

Zapotrzebowanie na kalorie u dzieci wynosi od 1000 kcal dla dwulatka do nawet 2400 kcal dla aktywnej 18-letniej dziewczyny. Młodzi chłopcy w wieku 16-18 lat powinni natomiast przyjmować aż 3200 kcal dziennie.

Eksperci uważają także, że cukier uaktywnia w mózgu procesy, które sprawiają, że dziecko nieustannie odczuwa chęć jedzenia słodkich produktów. To swego rodzaju uzależnienie, które jest szkodliwe dla całego organizmu, nie tylko zębów.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

9 produktów, których nie jadamy, a powinniśmy

9 produktów, których nie jadamy, a powinniśmy

Resztki jedzenia - czy aby na pewno? Za każdym razem, kiedy wyrzucasz głowę krewetki lub skórkę banana, pozbawiasz się niezwykle zdrowych składników odżywczych. Zobacz, jak włączyć te składniki do swojej diety, aby optymalnie się odżywiać. Skórka kiwi...

Kuchnia

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Grillowane sardynki z sosem aioli Sardynki są małe, jednak to giganty, jeśli chodzi o wapń, tłuszcze przyjazne sercu oraz intensywny smak. Wypróbuj świeże sardynki przyrządzone na grillu, które będą pyszną wędzoną przystawką. Do tego przygotuj sos aioli,...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

Mity dotyczące mięsa Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat jego negatywnego działania. Być może na skutek tego rozważałaś nawet rezygnację ze spożywania tego produktu. Całe szczęście,...

Kuchnia

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia Pierwszy posiłek ma ogromny wpływ na resztę dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas. Dzięki temu organizm przez cały dzień będzie mógł pracować na najwyższych obrotach.Błonnik w ilości 5 g Błonnik...

Kuchnia

Produkty, których nie powinnaś trzymać w lodówce

Produkty, których nie powinnaś trzymać w lodówce

Cebula Przechowuj nieobraną cebulę w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Aby długo przechowywać cebulę, potrzebuje ona wystarczającego dostępu powietrza, więc nie trzymaj jej w plastikowym worku. Obrana cebula natomiast powinna być przechowywana...

Kuchnia

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Truskawki Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C - 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze. Szpinak Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika,...

Kuchnia

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Hiszpański sos romesco Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą...

Kuchnia

Zdrowotne właściwości granatów

Zdrowotne właściwości granatów

Granaty obniżają ciśnienie tętnicze Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Granaty leczą zaburzenia erekcji Wypijanie około 1 szklanki soku z granatu dziennie...

Kuchnia

Powody, dla których warto jeść cytrynę

Powody, dla których warto jeść cytrynę

Cytrynowe katharsis Po cytrynę sięgamy najczęściej, gdy dopadnie nas przeziębienie. Jednakże, oprócz wspomagania podczas osłabienia odporności, cytryna wykazuje wiele innych, cennych właściwości. Czy wiesz, że roztwór soku cytrynowego i lnu przyśpiesza...