Trwa ładowanie...

Naukowcy kontra jedzenie łożyska

Avatar placeholder
31.12.2018 11:18
Naukowcy kontra jedzenie łożyska
Naukowcy kontra jedzenie łożyska (Zdjęcie talerza / Shutterstock)

Jedzenie własnego łożyska to kontrowersyjna praktyka, która w ostatnim czasie cieszy się popularnością nie tylko wśród celebrytek. Zdaniem niektórych matek przyrządzone na jego bazie koktajle zwiększają ilość produkowanego mleka, a kapsułki zawierające wyciąg z tych tkanek dodają energii po porodzie. Co na temat tej niecodziennej mody myślą naukowcy?

spis treści
8 produktów, które powinna jeść każda karmiąca piersią mama
8 produktów, które powinna jeść każda karmiąca piersią mama [9 zdjęć]

Chęć zrzucenia kilogramów, które zostały ci po ciąży jest pewnie twoim priorytetem jeśli chodzi o dietę.

zobacz galerię

1. Jedzenie łożyska okiem matek

Zdaniem wielu kobiet jedzenie łożyska, dzięki któremu dziecko w łonie matki zaopatrywane jest w niezbędne substancje odżywcze, może zwiększać laktację i chronić przed depresją poporodową
Zdaniem wielu kobiet jedzenie łożyska, dzięki któremu dziecko w łonie matki zaopatrywane jest w niezbędne substancje odżywcze, może zwiększać laktację i chronić przed depresją poporodową
Zobacz film: "Zalety i wady porodu w domu"

Przekonanie o nietuzinkowych właściwościach spożywczych łożyska narodziło się już kilka wieków temu. Chińska medycyna naturalna od zamierzchłych czasów wykorzystuje je w postaci  sproszkowanej w celu leczenia niepłodności i impotencji. Metoda ta świetnie wpisała się także w światopogląd hipisek, które realizowały w ten sposób hasło życia zgodnego z naturą.

Zjadanie łożyska zdaniem współczesnych zwolenniczek tej metody nie powinno budzić większego zdziwienia – wiele samic ssaków po porodzie robi dokładnie to samo. Podkreślane są także korzyści dla zdrowia psychicznego świeżo upieczonej matki, co potwierdzać miałyby przeprowadzone 2 lata temu badanie, w trakcie którego uczestniczki w większości przyznały, że zjedzenie łożyska pozytywnie wpłynęło na ich samopoczucie. Inną zaletą jedzenia łożyska ma być zwiększenie laktacji. Co ciekawe, w tym specyficznym posiłku coraz częściej gustują także mężczyźni. W opinii rodziców zawarte w nim hormony przeciwdziałają depresji poporodowej, a także pozwalają zachować siły.

O placentofagii, bo takie jest fachowe określenie jedzenia łożyska, coraz częściej mówi się jako o społecznym ruchu, w który zaangażowani są rodzice z różnych stron świata. Za eksperta w tej dziedzinie uchodzi Mark Kristal, profesor Uniwersytetu w Buffalo specjalizujący się w psychologii behawioralnej. Na Wyspach powstało stowarzyszenie, którego eksperci mają prowadzić działania na rzecz rozpowszechniania wiedzy na ten temat.

Przemysł farmaceutyczny nie pozostał obojętny wobec tego fenomenu. Osoby, które nie są w stanie przełknąć łożyska, a chciałyby korzystać z jego domniemanych cudownych właściwości, mogą zażywać je w postaci przetworzonej. Dla kobiet dostępne są tabletki, a także kremy wzbogacone pochodzącymi z tego narządu substancjami.

2. Jedzenie łożyska okiem naukowców

Nie wszyscy specjaliści podzielają jednak entuzjazm związany z tą nietypową modą. Ważne jest odróżnienie faktycznego wpływu łożyska na zdrowie od emocji, jakie może wzbudzać jego spożywanie. Dietetycy zwracają uwagę na obecność w łożysku szkodliwych dla organizmu metali ciężkich. Niepokojąca jest także ilość zawartych w nim hormonów, głównie estrogenów i progesteronu – nie do końca wiadomo, jak reaguje na nie żołądek i układ pokarmowy.

Wątpliwości wzbudza także przekonanie o jego przeciwdepresyjnych właściwościach. Przeświadczenie to, zdaniem ekspertów, może wynikać z niedostatecznego zrozumienia czynników, jakie mogą wywoływać depresję poporodową, takich jak choćby trudność odnalezienia się w roli matki czy brak wsparcia ze strony najbliższych. Owszem, zdarza się, że konieczne jest wsparcie w postaci środków farmakologicznych, jednak to nie w spożywaniu łożyska należy szukać pomocy.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze