Najzdrowsze połączenia żywieniowe

Istnieją pewne produkty spożywcze, które samodzielnie stanowią prawdziwą bombę witamin. Moc tę można jednak zwiększyć, jeśli podamy je w odpowiednio dopasowanym duecie.

Zielona herbata i kiwi

Oba produkty są bardzo zdrowe. Egzotyczny owoc ceni się za ciekawy smak i liczne właściwości odżywcze. Kiwi dostarcza duże dawki witaminy C, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i potasu.

Polecane wideo:

Zawiera ponadto luteinę, która dobrze wpływa na wzrok, jak również dobry dla układu pokarmowego błonnik.

Zielona herbata z kolei to źródło wielu cennych przeciwutleniaczy, które są skuteczną bronią przed nowotworami. Japończycy wierzą, że regularne picie zielone herbaty wydłuża ich życie średnio o trzy lata.

A gdyby tak połączyć kiwi i zieloną herbatę? Okazuje się, że to rozwiązanie dobre dla zdrowia. Zawarta w zielonym owocu witamina C poprawia przyswajanie katechiny, jednego z najmocniejszych przeciwutleniaczy, jaki znaleźć możemy w zielonej herbacie.

Twaróg i borówki

Zawarte w białym serze białko pozwala lepiej przyswajać ukryte w borówkach przeciwutleniacze. Jeśli zdecydujemy się na chudy twaróg, zyska na tym również nasza figura.

Borówki wyróżniają się bowiem niską kalorycznością, stąd można się nimi zajadać na diecie odchudzającej. A dodatkowo poprawiają wzrok, usprawniają przemianę materii i są pomocne w walce z pasożytami układu pokarmowego.

Twaróg z borówkami to idealna propozycja na śniadanie. Wzbogaci również danie obiadowe, np. naleśniki.

Awokado i szpinak

Zielone koktajle stały się w ostatnim czasie bardzo popularne. Są nie tylko smaczne, ale i pełne witamin i minerałów.

A kto najbardziej skorzysta na połączeniu szpinaku z awokado? To duet doskonały dla osób, które zmagają się z problemami ze wzrokiem. Szpinak jest źródłem luteiny, przeciwutleniacza, którego niedobór prowadzi do pogorszenia funkcjonowania plamki żółtej, czego konsekwencją może być nieostre widzenie barw i obrazu.

Awokado to z kolei źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które poprawiają przyswajanie niektórych składników odżywczych, choćby wspomnianej wcześniej luteiny.

Awokado warto łączyć też z pomidorami, bo wówczas nasz organizm przyswoi większą ilość zawartego w nich likopenu. Egzotycznym, a przy tym zdrowym duetem jest również papaja i awokado.

Banany i migdały

Pozwolą pozbyć się uczucia głodu na długi czas. Banany zawierają spore ilości pektyn, migdały zaś niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej.

Połączenie tych dwóch składników jest zatem dozwolone na diecie odchudzającej. Zdrowy duet w tym wypadku nie tylko dostarczy zdrowych i cennych dla organizmu składników, ale też pozwoli zapobiec napadom wilczego głodu.

Odchodząc nieco od egzotycznych smaków, warto zwrócić się ku lokalnym przysmakom. I tak właściwości prozdrowotne marchewki można nieco zwiększyć, jeśli pod koniec gotowania doda się do niej odrobinę dobrej jakości oleju roślinnego lub masła.

Beta-karoten zawarty w warzywie przekształci się wówczas w witaminę A, która jest niezbędna do metabolizmu białka. Do tego wzmacnia odporność i poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Szpinak i jogurt

Szpinak, choć jest prawdziwą skarbnicą witamin, zawiera kwas szczawiowy, którego unikać muszą osoby zmagające się z dną moczanową. Związek ten utrudnia również wchłanianie wapnia. Można temu zaradzić, nieco neutralizując jego działanie. Udaje się to poprzez połączenie szpinaku z odrobiną mleka, śmietany lub jogurtu.

Fasola i czerwona papryka

Fasola to cenne źródło żelaza, które należy do składników mineralnych trudno przyswajalnych. By ułatwić organizmowi to zadanie, należy łączyć produkty bogate w żelazo z warzywami o wysokiej zawartości witaminy C, np. czerwoną papryką.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

ciaza

gosia1.9 • ostatni post 2 tygodnie temu

1
Artykuły Ciąża
Ciąża

Najpopularniejsze ciążowe zabobony

Najpopularniejsze zabobony ciążowe Czy wiesz, skąd według zabobonów powstają znamiona? Zobacz, co można usłyszeć na porodówce i jakie zabobony krążą wśród przyszłych rodziców. Czy coś sprawdziło się u Was?Film pochodzi z niezwykłego dokumentu "Moje 600...

Ciąża

Truskawki - smak zdrowia

Truskawki - smak zdrowia

Odporność i zdrowe kości Truskawki stanowią bogate źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu i zapobiega powstawaniu infekcji. Wystarczy zaledwie jedna filiżanka tych owoców, aby pokryć 100 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jest...

Ciąża

Dlaczego domowe sposoby leczenia infekcji nie działają?

Dlaczego domowe sposoby leczenia infekcji nie działają?

Naturalne, a więc zdrowe? Zwolennicy naturalnych metod leczenia przeziębienia i grypy podpowiadają, że choroby te można pokonać w łatwy i tani sposób. Zalecają zatem sięgnięcie po czosnek, miód czy sól. Nie zawsze jednak polecane przez nich sposoby łagodzenia...

Ciąża

Jak przetrwać lato, będąc w ciąży?

Jak przetrwać lato, będąc w ciąży?

materiały powinny zmniejszyć ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Również latem i również w ciąży można wyglądać atrakcyjnie. Pływaj Pluskanie (...) lub pływanie w ciąży pozwoli ci ochłodzić swój organizm. Są to...

Ciąża

Seks w ciąży

Seks w ciąży

Wielu przyszłych rodziców ma obawy związane z bezpieczeństwem seksu w czasie ciąży. Zmienia się również popęd seksualny. Zwykle spada (...) we wczesnej ciąży, wzrasta w II i III trymestrze, kiedy mijają uciążliwe...

Ciąża

Czy można nie wiedzieć, że jest się w ciąży?

Czy można nie wiedzieć, że jest się w ciąży?

się jednak przypadki, kiedy przyszła mama bardzo późno orientuje się, że jest w ciąży. Co sprawia, że niektóre kobiety przez długi czas nie są świadome swojego stanu (...) ? Czym jest tzw. ciąża wyparta? Coraz...

Ciąża

"Jestem w drodze" - kampania na rzecz kobiet w ciąży

jest w ciąży, kiedy jeszcze nie jest ona widoczna. Takie rozwiązanie ułatwi sytuację paniom oczekującym dziecko, które poruszają się komunikacją (...) miejską, ale też współpasażerom, którzy czasami obawiają się ustępować miejsca osobom,...

Ciąża

Kwas foliowy minimalizuje ryzyko wad serca

Kwas foliowy minimalizuje ryzyko wad serca

, powikłania okołoporodowe, ciąża mnoga, i na podstawie dostępnych danych orzekli, że suplementacja kwasem foliowym przyczyniła się do spadku częstości (...) oraz międzyprzedsionkowej. Kwas foliowy to podstawowa witamina, której zażywanie...