Molokhia, czyli zielona zupa z egiptu

Znudził ci się niedzielny rosół albo tradycyjna pomidorówka? Musisz koniecznie spróbować egipskiej zupy, której główny składnik stanowią liście molokhii, zwanej też jutą zieloną lub warzywną. To podobno najzdrowsza zupa na świecie!

Molokhia - co to takiego?

Polecane wideo:

Mrożone iście molokhii możemy kupić w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Warto także poszukać ich na egzotycznych bazarkach, kiedy będziemy spędzać wakacje w ciepłych krajach. Jeśli jednak nie uda się nam ich nabyć, możemy z powodzeniem zastąpić roślinę siekanym szpinakiem.

Molokhia to prawdziwa skarbnica witamin, zawiera ich ponad 30 (m.in. witaminę A, C, witaminy z grupy B, beta-karoten), jest także źródłem magnezu, żelaza, potasu, cynku i wapnia. Posiada także właściwości antyutleniające.

 

Uchodzi również za afrodyzjak. Dlatego warto zadać sobie trochę trudu i poszukać tych zdrowych liści.

Zupa przyrządzona na bazie molokhii jest uważana za egipską potrawę narodową. Roślina ta jest także popularnym produktem w kuchni cypryjskiej czy tunezyjskiej. Podczas gotowania liście stają się kleiste, co nadaje potrawom charakterystyczną, zawiesistą konsystencję.

 

Składniki:

  • litr rosołu;
  • opakowanie mrożonych liści molokhii;
  • 2 łyżki drobno posieikanego czosnku;
  • 2 łyżki posiekanej kolendry;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne;
  • cytryna;
  • ugotowany ryż (opcjonalnie);
  • sól.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy połowę czosnku z kolendrą i solą, uważając jednak by ich nie przypalić. Do wywaru mięsno-warzywnego dodajemy rozmrożone liście molokhii, świeży czosnek i gotujemy przez około 20 minut.

Na końcu wlewamy podsmażoną kolendrę z czosnkiem i jeszcze chwilę podgotowujemy. Doprawiamy pieprzem i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Podajemy z dużą ilością ryżu i mięsem z rosołu.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu. Składniki: 2 kg...

Zupy

Zupa z grochem i grzybami

źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Pyszna zupa serowa

Pyszna zupa serowa

; gruby plaster wędzonego boczku (zupa całkiem nieźle obędzie się bez boczku; zamiast niego można też ewentualnie dodać podsmażone resztki wędlin); małą (...) do zagotowania. Gdy sery się rozpuszczą, wrzucić boczek z cebulą, doprawić...