Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Małgorzata Jezierska

Menu dla przedszkolaka

Avatar placeholder
09.07.2023 21:07
Menu dla przedszkolaka
Menu dla przedszkolaka (Zdjęcie autorstwa: Jūlija Mazhora / CC BY 2.0)

Menu dla przedszkolaka powinno opierać się w dużej mierze na piramidzie zdrowego żywienia. W diecie małego człowieka najważniejsze powinny być warzywa, owoce, produkty zbożowe, nabiał, jaja, mięso i ryby oraz orzechy. Produkty te powinny znaleźć swoje miejsce w codziennych posiłkach każdego prawidłowo rozwijającego się dziecka.

spis treści

Słodycze i słone przekąski, będące na szczycie piramidy, powinny być ograniczone. Dieta dla dziecka nie może stawiać piramidy na głowie i opierać się na słodyczach, bo stąd tylko prosta droga do otyłości i wszelkich chorób z nią związanych. Warto pamiętać, że właśnie w pierwszych latach życia kształtujemy prawidłowe nawyki żywieniowe, których żniwo zbierzemy w dorosłym życiu.

1. Produkty zbożowe w menu przedszkolaka

Podstawę diety dla dzieci stanowią warzywa, owoce (proporcje ¾ do ¼), a następnie produkty zbożowe. Starajmy się wykorzystywać różne rodzaje produktów zbożowych. Pieczywo jasne, ciemne, graham i pełnoziarniste powinno gościć na talerzu na zmianę. Ciemne odmiany pieczywa zawierają witaminy z grupy B, minerały, takie jak cynk i żelazo oraz dużo błonnika, jednak są dość ciężkostrawne. Jasne pieczywo natomiast łatwo strawić, ale nie dostarcza organizmowi praktycznie żadnych korzystnych składników oprócz węglowodanów prostych.

Zobacz film: "Wybór odpowiedniego przedszkola"

Warto więc zachować między nimi równowagę. Pamiętajmy, że ciemne pieczywo w piekarniach to często tak naprawdę białe pieczywo zabarwione za pomocą karmelu. Można to zbadać podnosząc chleb. Jeśli jest dość ciężki, jak na swój rozmiar i nie jest mocno brązowy, to prawdopodobnie prawdziwe, zdrowe ciemne pieczywo.

Wśród grupy produktów zbożowych znajdują się także kasze, makarony, ziemniaki i ryż. Jeden z nich powinien się codziennie znajdować na obiadowym talerzu malucha. Tutaj także panuje zasada różnorodności. Zamieniamy ryż na makaron, makaron na ziemniaki oraz jasny makaron na makaron gryczany czy razowy, biały ryż na ryż basmati, brązowy, dziki czy czerwony. Wszystkie kasze są dobre, dlatego nie zapominajmy o nich planując menu dla dziecka.

2. Inne grupy produktów w menu dziecka

Kolejna grupa produktów korzystnych dla dziecka to warzywa i owoce. Nie trzeba nikogo przekonywać o ich prozdrowotnych właściwościach. Zawierają wiele witamin i minerałów, jeśli nie poddamy ich zbyt długiej obróbce. Warzywa gotujemy niezbyt długo, owoce podajemy na surowo. Warzywa powinny się znaleźć w każdym posiłku dziecka. Raz dziennie mogą być to warzywa gotowane. Aby surowe warzywa z sałatki mogły dostarczyć dziecku zawarte w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), dodajemy do nich tłuszcz. Najlepiej, jeśli będzie to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Nabiał jest ważny dla dziecka ze względu na to, że dostarcza mu wapnia potrzebnego do rozwoju. Dla malucha najlepiej wybierać pełnotłuszczowe odmiany tych produktów. Mleko 0% nie pozwoli organizmowi dziecka na wchłonięcie witamin rozpuszczalnych tylko w tłuszczach. Najlepsze będzie 3,2%. Fermentowane produkty mleczne dodatkowo wspomagają działanie układu pokarmowego dziecka.

Obiad dziecka powinien składać się także z mięsa lub ryb. Mięso zawiera niezbędne białko i witaminy. Ryby z kolei dostarczają kwasów tłuszczowych Omega-3, mających wpływ na rozwój układu nerwowego.

Następny artykuł: 6 mitów dotyczących odżywiania dzieci
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze