Zrób to sam: marmolada pomarańczowa

Pomarańcza ma zbawienny wpływ na układ trawienny, a jej właściwości kwasotwórcze wspomagają trawienie i zapobiegają wzdęciom. Ponadto, napar z pomarańczy również niesie wiele korzyści – zmniejsza ból głowy, redukuje gorączkę oraz łagodzi palpitacje serca.

Jak przygotować marmoladę z pomarańczy?

Składniki:

Polecane wideo:

  • 2 kg pomarańczy;
  • 2 cytryny;
  • 2 szklanki cukru trzcinowego;
  • kardamon;
  • korzeń imbiru.

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie umyj, sparz we wrzątku i osusz. Następnie obierz owoce wraz z białą skórką, pokrój grubo i oczyść z pestek. Cytryny, podobnie jak pomarańcze, obierz ze skórki, pokrój i pozbądź się pestek.

Wszystkie owoce umieść w garnku, a następnie dodaj cukier i szklankę wody. Całość zagotuj, a potem dodaj kawałek korzenia imbiru (wcześniej obranego) i parę ziaren kardamonu bez łubin.

Na początku marmolada jest rzadka, ale w miarę gotowania gęstnieje. Na wierzchu może się zebrać biała pianka, która sama zniknie, więc nie trzeba jej usuwać.

Po około godzinie (do półtorej), gdy masa zrobi się gęstsza, dodaj do marmolady skórki pomarańczy i zmniejsz ogień. Pamiętaj o regularnym mieszaniu. Wraz z czasem masa powinna nabierać koloru bursztynowego.

Im dłużej będziesz gotować przysmak, tym gęstszą konsystencję uzyskasz. Na koniec dodaj whisky i wyjmij korzeń imbiru. Jeżeli marmolada z pomarańczy jest zbyt słodka dodaj sok z cytryny.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):

  • kalorie - 101,39 kcal;
  • białka - 0,74 g;
  • węglowodany - 25,27 g;
  • tłuszcze - 0,17 g;
  • błonnik - 1,58 g.

Produkty z pomarańczy, takie jak soki i dżemy, usprawniają metabolizm i przyspieszają proces wydalania zbędnych produktów przemiany materii. Dodatkowo, zawarta w pomarańczy witamina C wzmacnia układ odpornościowy, redukując ryzyko wystąpienia infekcji. To również witamina, która poprawia wygląd skóry oraz dodaje energii.

Marmolada pomarańczowa będzie znakomitym dodatkiem do porannych tostów. Smacznego!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Przetwory
Przetwory

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie - dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować.

Przetwory

Śliwkowy dżem

Śliwkowy dżem

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.

Przetwory

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

. Wspomniany likopen zapobiega nie tylko rozwojowi nowotworów, ale także wielu chorób układu krążenia. Pomidory to idealne składniki na zupy, sosy, sałatki, a także, jak się okazuje, przetwory!

Przetwory

Dżem śliwkowy

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem żurawinowy

Dżem żurawinowy

Głównymi składnikami tego przepisu na dżem są gruszki i żurawina. Te pierwsze są nam znane już od najdawniejszych czasów. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy. Składniki: 2...

Przetwory

Dżem o smaku kiwi

Dżem o smaku kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu.

Przetwory

Dżem z jagód

Dżem z jagód

Jagody to bardzo charakterystyczne owoce leśne, które zarazem są nieco kwaskowate, ale też słodkie. Idealnie nadają się do zjedzenia z cukrem, w formie ciasta z jagodami, a także jako główny składnik wszelkich przetworów.

Przetwory

Pomarańczowa marmolada

Pomarańczowa marmolada

Pomarańcza jest owocem o właściwościach silnie kwasotwórczych. Stymuluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia. Napar sporządzony z owocu pomarańczy uważa się za środek łagodzący bóle głowy, uspokajający palpitacje serca oraz obniżający gorączkę.

Przetwory

Dżem z kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu. Kiwi jest świetnym remedium na kaszel i astmę. Im więcej spożywa się kiwi, tym mniej problemów z układem oddechowym. Składniki: 1...