Makaron z kurczakiem

Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację. Przygotowanie tej potrawy nie sprawi trudności nawet początkującemu kucharzowi.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 450 g makaronu penne,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 filety z kurczaka, pokroić w kostki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka,
  • 2 szklanki śmietany kremówki,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • 1/4 szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Pasta z kurczakiem

Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację.

Przygotowanie:
We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron na półtwardo, po czym odcedź i odstaw. Kurczaka pokrój w niewielkie kostki, natrzyj ziołami prowansalskimi i szczyptą soli, po czym wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelni. Smaż nie za długo, 5-7 minut zupełnie wystarczy, po czym odłóż kurczaka, a tłuszcz zlej. Na tę samą patelnię wlej bulion, dodaj śmietanę, pieprz i skórkę z cytryny i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 10 minut, po czym dodaj makaron, kurczaka, pietruszkę, sok z cytryny i dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Gdy danie zgęstnieje, podawaj w głębokich talerzach.

Wartość odżywcza 1 porcji (200g):
Kalorie 353,37 kcal
Białka 22,13 g
Węglowodany 16,72 g
Tłuszcze 21,76 g
Błonnik 0,86 g

Komentarz:
Wszelkie potrawy, które bazują na makaronie, czyli tak zwane pasty, potrzebują doskonałego wypełnienia – w tej propozycji ważny jest nie tyle kurczak, co przyprawy. Wszystko pasuje idealnie.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Pasty i dipy
Pasty i dipy

Pasta z kurczakiem

Pasta z kurczakiem

Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację.

Pasty i dipy

Pasta z chili

Pasta z chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Dip orzechowy

Dip orzechowy

Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu - działającego antystresowo i niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.

Pasty i dipy

Kremowy dip

Orzeszki pinii to nic innego jak nasiona iglastej, śródziemnomorskiej sosny o specyficznym, leśnym aromacie, który szczególnie wyczuwalny jest po rozgryzieniu. Po obraniu nasion z łusek, mogą być spożywane na surowo, lecz można je również dodać do wielu...

Pasty i dipy

Pasta z krewetkami

Wydaje się, że ciekawym elementem tego przepisu jest dodany do warzyw i krewetek twaróg. To dobre, zdrowe połączenie. Danie jest charakterystyczne także dla kuchni francuskiej, która zresztą uwielbia owoce morza. Składniki: 1...

Pasty i dipy

Pasta z zielonego chili

Pasta z zielonego chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor.

Pasty i dipy

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę.

Pasty i dipy

Dip z sezamem

Dip z sezamem

Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs.

Pasty i dipy

Pasta sałatkowa

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę. W tej potrawie warto podkreślić wartościowość zielonych oliwek, które razem z makaronem tworzą bazę sałatki. Składniki: 200...