Maca - właściwości i zastosowanie

Maca, zwana z łacińskiego jako Lepidium Mesenii, jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią. Uprawiana jest jako warzywo korzeniowe, toteż korzeń jest częścią jadalną tej rośliny. Nazwa maca wywodzi się z indiańskiego języka.

Powstała z połączenia dwóch słów – „ma”, co oznacza uprawiana i „ca” oznaczające dobre jedzenie. Maca jest rośliną, która kiedyś rosła w całych Andach. Obecnie występuje tylko w niektórych rejonach Peru na wysokości do 4450 metrów nad poziomem morza.

Polecane wideo:

Należy do roślin posiadających szczególne właściwości odżywcze, ponieważ spożywając ją odżywiamy cały organizm utrzymując lub przywracając jego równowagę. Stanowi główne źródło pożywienia w krajach Ameryki Środkowej i Południowej.

Skład macy

Macę można spożywać na surowo, pieczoną lub przetworzoną, np. w dżemy lub napoje. Popularnym napojem jest maca chicha. Jest jedzona także w postaci wysuszonej i w tej właśnie formie jest dostępna w aptekach. Roślina zawiera dużo białka, węglowodanów, tłuszczów oraz witamin, takich jak, np. A, B1, B2, B6, C, E. Znajdziesz w niej również pierwiastki, takie jak wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas.

Zastosowanie macy

Maca jest środkiem immunostymulującym, który wspomaga leczenie raka żołądka. Jej ogólne zastosowanie dotyczy głównie wzmacniania i regeneruje organizm w stanach niedożywienia, podczas rekonwalescencji, problemów z pamięcią, przemęczenia czy osłabienia.

Specjaliści zalecają ją podczas leczenia chorób nowotworowych czy gruźlicy. Maca wpływa na wzmocnienie i przyrost masy ciała. Z uwagi na zawartość dużej ilości wapnia zalecana jest w osteoporozie, a jako źródło żelaza w anemii.

Składniki w niej zawarte wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.

Stosuje się również w leczeniu bezpłodności, gdyż wpływa pozytywnie na układ rozrodczy regulując poziom hormonów płciowych. Jest to wykorzystywane przy nieregularnych okresach oraz problemach z menopauzą. U kobiet podczas menopauzy likwiduje uczucie gorąca, bezsenność i depresję. Maca jest także stosowana w leczeniu bezpłodności i impotencji u mężczyzn.

Na efekty jednak należy cierpliwie czekać. Istotne jest, że regularne spożywanie macy nie ma skutków ubocznych. Roślina ta polecana jest szczególnie ludziom młodym, którzy się uczą, gdyż wspomaga pamięć i pomaga w nauce.

Jest skuteczna w leczeniu depresji. Ponadto poprawia samopoczucie oraz wydajność zarówno fizyczną, jak i umysłową. Wzmacnia układ mięśniowy. Jest preparatem bakteriobójczym wspomagającym gojenie się ran.

Warzywo to stosowane jest z dużym powodzeniem w kosmetyce, jako dodatek do szamponów, kremów, odżywek i past do zębów.

Sylwia Michalczyk, 4 miesiące temu

Superpokarmy