Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Luteina w ciąży

Zdrowa, zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze wpływa korzystnie na ciążę i wspomaga właściwy wzrost oraz rozwój płodu. Kobiety w ciąży powinny przyjmować z pożywieniem więcej poszczególnych składników odżywczych, by zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie organizmu. Jednym ze składników jest luteina, która jednak nie została dokładnie zbadana w kontekście ciąży. Mimo to może być ważna dla zdrowia ciężarnych i ich dzieci.

1. Co to jest luteina?

Luteina w czasie ciąży

Zdrowa, zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze wpływa korzystnie na ciążę i wspomaga właściwy wzrost oraz rozwój płodu.

Luteina należy do grupy barwników pokarmowych znanych jako karotenoidy. Znajdują się one w dużych stężeniach w produktach roślinnych, na przykład owocach i warzywach. Im ciemniejszy kolor rośliny, tym wyższy poziom karotenoidów. Dzięki wprowadzeniu do swojego jadłospisu różnokolorowych owoców i warzyw możemy zapewnić sobie wystarczającą ilość karotenoidów, w tym luteiny. Obecne zaleca się spożywanie 6-10 mg luteiny każdego dnia. Oprócz warzyw i owoców dobrym źródłem luteiny jest żółtko jaj. Kobiety w ciąży powinny spożywać jaja ugotowane na twardo, by zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego i innych problemów z układem pokarmowym. Warto sięgnąć po zielone liściaste warzywa. W jadłospisie powinien znaleźć się na przykład szpinak. Inne zdrowe źródła luteiny to: groszek, dynia, brukselka, brokuły oraz słodka kukurydza.

2. Luteina a ciąża

Luteina jest potrzebna organizmowi człowieka, ponieważ chroni oczy i skórę przed negatywnym wpływem zanieczyszczenia środowiska. To właśnie oczy są bezpośrednio narażone na działanie czynników zewnętrznych. Luteina może chronić oczy również przed zwyrodnieniem plamki żółtej, a skórę przed działaniem światła. Warto uświadomić sobie, że luteina to ważny antyoksydant, który pomaga redukować uszkodzenia w organizmie powstałe na skutek działania wolnych rodników. Wolne rodniki mogą doprowadzić między innymi do powstania raka. Działanie luteiny w czasie ciąży nie jest do końca zbadane – badania na ten temat dopiero zaczynają się pojawiać. Przeprowadzone dotychczas analizy sugerują, że luteina może odgrywać rolę w formowaniu się niektórych układów w ciele nienarodzonego jeszcze dziecka. Luteinę wykryto w krwi pępowinowej, co może oznaczać, że poprzez pępowinę składnik ten jest przekazywany od matki do dziecka. Potrzebne są jednak dalsze badania, by określić, czy luteina jest wykorzystywana w formowaniu oczu i skóry dziecka, a także zachowaniu zdrowia tych narządów. Należy także ustalić, czy kobiety w ciąży powinny przyjmować większe ilości luteiny.

Nawet jeśli okaże się, że kobiety spodziewające się dziecka nie muszą przyjmować dodatkowych ilości luteiny, by zapewnić prawidłowy rozwój płodu, warto wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające ten składnik. Żółtko jaj, owoce i warzywa to samo zdrowie. Produkty te powinny znajdować się w diecie ciężarnej, gdyż dostarczają ważnych składników odżywczych. Zawarty w owocach i warzywach błonnik pomaga uniknąć zaparć, a liczne witaminy pozwalają zapobiec niekorzystnym niedoborom. Szczególnie ważną witaminą jest kwas foliowy, który warto przyjmować w formie suplementu diety.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Lutówki 2016

kamila.kotowicz1992 • ostatni post 2 godziny temu

1279
Artykuły Dieta – pierwszy trymestr
Dieta – pierwszy trymestr

Przyrost wagi w ciąży

Każda kobieta obawia się przyrostu wagi w ciąży. Niektóre z nich rezygnują nawet z zajścia w ciążę, ze względu na piękno swojej sylwetki. Przyrost wagi w ciąży jest nieunikniony i konieczny, by dziecko w łonie matki dobrze się rozwijało. Jeśli kobieta...

Dieta – pierwszy trymestr

Apetyt w ciąży

Apetyt w ciąży jest początkowo niewielki, kobieta musi często zmuszać się do jedzenia. Ma to oczywiście związek z mdłościami, które bardzo często nie tylko odbierają apetyt, ale także poważnie utrudniają życie. W drugim i trzecim trymestrze natomiast...

Dieta – pierwszy trymestr

Dieta ciężarnej

Dieta ciężarnej

Gdy oznajmiłam, że jestem w ciąży, natychmiast posypały się dobre rady. Jak z rękawa. Oczywiście, hasłem przewodnim było: teraz musisz jeść za dwoje. I jak tu wytłumaczyć babci, że wystarczy jeść dla dwojga? Zaraz potem milion rad, co jeść. Było ciężko.

Dieta – pierwszy trymestr

Lody w ciąży

Lody w ciąży

Lody są produktem spożywczym charakteryzującym się dobrymi właściwościami odżywczymi. Dostarczają organizmowi pełnowartościowe białko, wapń oraz błonnik, jeśli zawierają kawałki owoców. Jednakże mogą być źródłem zakażenia bakteriami salmonelli oraz...

Metody ułatwiające poczęcie

Luteina a ciąża

Luteina a ciąża

Przyszła mama powinna zadbać o swoją dietę, gdyż wraz z pożywieniem dostarcza swojemu dziecku cennych składników odżywczych niezbędnych do jego właściwego funkcjonowania oraz r

Ciąża miesiąc po miesiącu

Wszystko o ciąży

Marzeniem większości kobiet jest posiadanie dziecka. Nie każdej udaje się to od razu, a jeśli nawet starania zakończą się powodzeniem, zdarza się, że dopadają nas sytuacje, w który

Podróż samochodem w ciąży

Jak podróżować w ciąży?

Jak podróżować w ciąży?

Podróżowanie w ciąży Podróżowanie przez kobietę będącą w ciąży jest całkowicie bezpieczne pod warunkiem, że lekarz jej tego nie zabronił. Warto jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, które uczynią każdą podróż komfortową.Skonsultuj się z lekarzem...

Błędy dietetyczne ciężarnych

Nie jedz tego w ciąży!

Nie jedz tego w ciąży!

Mrożone owoce morza Są one niebezpieczne ze względu na możliwość zakażenia listerią. Dozwolone jest spożywanie owoców morza w wersji ugotowanej lub puszkowanej.Wątróbka Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, jednak zawiera także duże ilości witaminy A....

Minerały

Witaminy w ciąży

Witaminy w ciąży to zarówno zdrowa dieta uwzględniająca specyficzne potrzeby kobiety w ciąży i jej nienarodzonego dziecka, jak i specjalne suplementy diety dla kobiet w ciąży. Niek

Białko

Mięso w ciąży

Mięso w ciąży

Mięso w ciąży to, na nieszczęście wegetarianek, bardzo ważny składnik diety. Zawiera ono żelazo, cynk, białko zwierzęce oraz witaminy z grupy B. Żelazo jest szczególnie ważne w