Łosoś w przyprawach

Łosoś jest bardzo cenionym i popularnym na stołach wszystkich kuchni pożywieniem. Poza wyśmienitym smakiem posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz liczne minerały.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 4 filety z łososia,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 1/4 szklanki nektaru z agawy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka oleju.
Łosoś w glazurze

Łosoś jest bardzo cenionym i popularnym na stołach wszystkich kuchni pożywieniem. Poza wyśmienitym smakiem posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, jest...

Przygotowanie:

W małym rondlu na średnim ogniu zmieszaj ocet i nektar z agawy i podgrzej. Gdy sos zacznie bulgotać, zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez 4-5 minut. Na dużej patelni rozgrzej olej i połóż kawałki fileta z łososia tak, aby się nie dotykały. Smaż przez kilka minut na ostrym ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz tłuszcz i zalej rybę sosem z rondla. Smaż jeszcze przez 10 minut na średnim ogniu. Podawaj na gorąco z ryżem i warzywami.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 214,56 kcal
--- ---
Białka 16,28 g
--- ---
Węglowodany 1,32 g
--- ---
Tłuszcze 16 g
--- ---
Błonnik 0 g
--- ---

Komentarz:

Charakterystyczna dla łososia jest duża ilość kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, stanowiących ważny element zdrowia. Ciekawostką jest, że spożywanie ryb oleistych łagodzi bóle menstruacyjne i zapobiega wahaniom nastrojów. Wyrazisty smak soczystego mięsa łososia jest nie lada rarytasem, dlatego gości na naszych stołach w wielu formach. Ryba ta pojawia się często jako składnik sushi, a także w postaci smażonej, wędzonej, pieczonej i surowej (tatar).

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza

Wietnamskie krewetki

Wietnamskie krewetki

Krewetki są bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają selen, miedź, potas, magnez i fosfor. W 100 g produktu znajduje się poniżej 2% tłuszczu, a tym samym zawierają ok. 97 kilokalorii.

Ryby i owoce morza

Krewetkowa pasta

Krewetkowa pasta

Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ryby i owoce morza

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Mięso halibuta zawiera łatwo przyswajalne białko, potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu kwasy omega-3 oraz niskokaloryczne tłuszcze.

Ryby i owoce morza

Łosoś z włoskim chlebem

Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami. Idealnie komponuje się z potrawami z ryb.

Ryby i owoce morza

Te ryby warto jeść nie tylko od święta

Te ryby warto jeść nie tylko od święta

Ryby? Jemy je najczęściej zimą Ryby królują na polskich stołach zwłaszcza w grudniu. Wtedy kupujemy ich na potęgę. Króluje oczywiście karp (...) , ale sklepy rybne oferują dużo więcej gatunków. Przed zakupem warto przyjrzeć...

Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Ryby i owoce morza

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników - zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód.

Ryby i owoce morza

Tuńczyk w krokietach

Tuńczyk w krokietach

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca.

Ryby i owoce morza

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Ryby warto jeść przynajmniej z jednego powodu. Są one bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ryby są również źródłem innych niezbędnych (...) łyżeczka soli, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki oleju. Przygotowanie: Filety...

Ryby i owoce morza

Krokiety z tuńczyka

Krokiety z tuńczyka

Ryby zawierają wiele korzystnych dla organizmu wartości odżywczych. Doskonale zaspokajają zapotrzebowanie na białko i witaminy. Co więcej, są bogatym (...) Tłuszcze 9,09 g Błonnik 1,8 g Komentarz: Spożywanie...