Łosoś na ostro ze szpinakiem

Szpinak wzbudza różne emocje. Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto włączyć szpinak do swojego jadłospisu. Szpinak to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych.

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Polecane wideo:

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia,
  • 800 g szpinaku,
  • 2 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Szpinak umyj, sparz wrzątkiem, osusz i pokrój w cieniutkie paski. Łososia oprósz solą i pieprzem, po czym usmaż na mocno rozgrzanym oleju. Na rozgrzanej oliwie podsmaż zmiażdżone ząbki czosnku, dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną paprykę. Najpierw nałóż na talerze szpinak. Na nim ułóż po kawałku łososia. Podawaj z ćwiartkami cytryny i ryżem.

Wartośc odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 167,42 kcal
Białka 14,5 g
Węglowodany 2,9 g
Tłuszcze 10,73 g
Błonnik 3,61g

Komentarz:
Szpinak ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego coraz częściej gości na naszych stołach. Produkt ten znacznie zmniejsza ryzyko zaniku mięśni oraz poprawia trawienie. Zalecane jest spożywanie szpinaku u osób ze skłonnością do zaparć oraz posiadających nadciśnienie tętnicze. To roślina doskonała dla osób dbających o linię – jest niskokaloryczna (na 100 gram szpinaku przypada ok. 20-32 kcal) i zawiera dużą ilość wody. Drogocenne składniki odżywcze, takie jak witaminy (A i C), kwas foliowy i minerały (magnez, żelazo, wapń, potas) czynią go istotnym elementem zbilansowanej diety. Poza tym szpinak można z powodzeniem podawać w wielu postaciach, np. z łososiem.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Ryby i owoce morza

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników - zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód.

Ryby i owoce morza

Tuńczyk w krokietach

Tuńczyk w krokietach

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca.

Ryby i owoce morza

Przepis na wege sushi

Przepis na wege sushi

Bardzo lubimy sushi, jednakowoż, ze względu na małoletniość niektórych konsumentów, jemy sushi bez surowych ryb. Najbardziej lubimy wersję, która jest na zdjęciu, czyli maki z solidnym wsadem awokadowym i posypką z prażonego sezamu. No dobra, ja to akurat...

Ryby i owoce morza

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Świetną propozycją dla wielbicieli szpinaku jest pochodzące z kuchni francuskiej quiche. Jest to nic innego jak kruche ciasto z nadzieniem na przykład warzywnym, zalane śmietanowo-jajeczną masą. Palce lizać! Czas przygotowania:...

Ryby i owoce morza

Łosoś w przyprawach

Łosoś w przyprawach

z łososia tak, aby się nie dotykały. Smaż przez kilka minut na ostrym ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz tłuszcz i zalej rybę sosem z rondla. Smaż (...) wahaniom nastrojów. Wyrazisty smak soczystego mięsa łososia jest nie lada...

Ryby i owoce morza

Krewetkowa pasta

Krewetkowa pasta

Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ryby i owoce morza

Łosoś z włoskim chlebem

Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami. Idealnie komponuje się z potrawami z ryb.

Ryby i owoce morza

Wietnamskie krewetki

Wietnamskie krewetki

Krewetki są bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają selen, miedź, potas, magnez i fosfor. W 100 g produktu znajduje się poniżej 2% tłuszczu, a tym samym zawierają ok. 97 kilokalorii.

Ryby i owoce morza

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Mięso halibuta zawiera łatwo przyswajalne białko, potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu kwasy omega-3 oraz niskokaloryczne tłuszcze.