Łosoś na ostro ze szpinakiem

Szpinak wzbudza różne emocje. Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto włączyć szpinak do swojego jadłospisu. Szpinak to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych.

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 500 g filetów z łososia,
  • 800 g szpinaku,
  • 2 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Szpinak umyj, sparz wrzątkiem, osusz i pokrój w cieniutkie paski. Łososia oprósz solą i pieprzem, po czym usmaż na mocno rozgrzanym oleju. Na rozgrzanej oliwie podsmaż zmiażdżone ząbki czosnku, dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną paprykę. Najpierw nałóż na talerze szpinak. Na nim ułóż po kawałku łososia. Podawaj z ćwiartkami cytryny i ryżem.

Wartośc odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 167,42 kcal
--- ---
Białka 14,5 g
--- ---
Węglowodany 2,9 g
--- ---
Tłuszcze 10,73 g
--- ---
Błonnik 3,61g
--- ---

Komentarz:

Szpinak ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego coraz częściej gości na naszych stołach. Produkt ten znacznie zmniejsza ryzyko zaniku mięśni oraz poprawia trawienie. Zalecane jest spożywanie szpinaku u osób ze skłonnością do zaparć oraz posiadających nadciśnienie tętnicze. To roślina doskonała dla osób dbających o linię – jest niskokaloryczna (na 100 gram szpinaku przypada ok. 20-32 kcal) i zawiera dużą ilość wody. Drogocenne składniki odżywcze, takie jak witaminy (A i C), kwas foliowy i minerały (magnez, żelazo, wapń, potas) czynią go istotnym elementem zbilansowanej diety. Poza tym szpinak można z powodzeniem podawać w wielu postaciach, np. z łososiem.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza

Wietnamskie krewetki

Wietnamskie krewetki

Krewetki są bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają selen, miedź, potas, magnez i fosfor. W 100 g produktu znajduje się poniżej 2% tłuszczu, a tym samym zawierają ok. 97 kilokalorii.

Ryby i owoce morza

Krewetkowa pasta

Krewetkowa pasta

Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ryby i owoce morza

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Mięso halibuta zawiera łatwo przyswajalne białko, potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu kwasy omega-3 oraz niskokaloryczne tłuszcze.

Ryby i owoce morza

Łosoś z włoskim chlebem

Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami. Idealnie komponuje się z potrawami z ryb.

Ryby i owoce morza

Te ryby warto jeść nie tylko od święta

Te ryby warto jeść nie tylko od święta

Ryby? Jemy je najczęściej zimą Ryby królują na polskich stołach zwłaszcza w grudniu. Wtedy kupujemy ich na potęgę. Króluje oczywiście karp (...) , ale sklepy rybne oferują dużo więcej gatunków. Przed zakupem warto przyjrzeć...

Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Ryby i owoce morza

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników - zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód.

Ryby i owoce morza

Tuńczyk w krokietach

Tuńczyk w krokietach

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca.

Ryby i owoce morza

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Ryby warto jeść przynajmniej z jednego powodu. Są one bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ryby są również źródłem innych niezbędnych (...) łyżeczka soli, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki oleju. Przygotowanie: Filety...

Ryby i owoce morza

Krokiety z tuńczyka

Krokiety z tuńczyka

Ryby zawierają wiele korzystnych dla organizmu wartości odżywczych. Doskonale zaspokajają zapotrzebowanie na białko i witaminy. Co więcej, są bogatym (...) Tłuszcze 9,09 g Błonnik 1,8 g Komentarz: Spożywanie...