Letnie i pyszne przekąski dla dzieci

Kanapki – nuda, owoce – nuda, warzywa – nie chcę. Jak tu zadowolić małego niejadka? Zadanie nie jest proste, szczególnie latem, gdy dzieci nie chcą jeść żadnych posiłków – może jedynie lody. Nie samymi jednak mrożonymi słodyczami może żyć nasza pociecha. Dla rodziców, którzy na co dzień zmagają się z wybrednymi, domowymi smakoszami, przedstawiamy pomysły na zdrowe i pyszne przekąski. Twoje dziecko na pewno się im nie oprze.

Polecane wideo:

1. Przemycamy owoce

Dzieciaki często podczas jedzenia owoców grymaszą: „Ja wolę jabłko, a ja banana”, „Nie lubię truskawek”. Każdy rodzic wie jednak, że jadłospis dziecka nie może być monotonny i warto do niego wprowadzać różne owoce. Jak to zrobić? Proponujemy przygotować dziecku pyszne koktajle. Wrzućmy do blendera kielichowego banan, maliny, jagody, arbuz, a do tego dodajmy sok pomarańczowy i jogurt grecki. To prawdziwa bomba witaminowa, a przy tym bardzo sycący posiłek dla dziecka.

Jeśli nie koktajl, to na podwieczorek można przygotować sałatkę owocową. Do znanych owoców, takich jak jabłko czy gruszka, dorzućmy melon, ananas czy papaję. Jeśli sałatka postoi chwilkę, wówczas owoce puszczą sok i nie będziemy musieli dodawać do niej syropu.

A może budyń? Dzieciaki go uwielbiają. Można przyrządzić go samodzielnie – przepis naprawdę nie jest trudny i nie potrzeba do niego wielu składników. Wystarczy mleko, mąka ziemniaczana, ziarenka wanilii, żółtka, masło. Oczywiście przepisy na domowy budyń będą się różniły, ale warto spróbować różnych propozycji, by wybrać dla siebie ten najlepszy. Taki zdrowy deser dla dziecka warto wzbogacić o sezonowe owoce, np. maliny, truskawki czy jagody.

Możemy również przyrządzić dziecku naleśniki z owocami. Aby posiłek był zdrowszy, wykorzystajmy do nich mąkę razową, a nie pszenną. Owoce dobrze smakują również z makaronem i śmietaną, a także z ryżem.

2. Warzywnie mi

Dziecko kontra warzywa to walka, która staczana jest każdego dnia. Niestety, rzadko kiedy kapituluje w niej maluch, a my nie chcemy go zmuszać do jedzenia warzyw na siłę. Czy wobec tego mamy się poddać? Oczywiście, że nie. Letnie warzywa, odpowiednio przyrządzone, mogą być bardzo atrakcyjne dla małego niejadka.

Od czego zacząć? Może od bobu. Jego smak jest łagodny, a dziecko powinno mieć frajdę z obierania ziaren ze skórki. Jeśli dodatkowo podamy je w ulubionej miseczce i sami będziemy jeść je ze smakiem, to dziecko z pewnością chętnie spróbuje tego warzywa.

Wiele dzieci lubi kalafior i fasolkę szparagową z podsmażoną na masełku bułką tartą. Warzywa te, tylko ugotowane i wyjęte z wody z pewnością nie zainteresują malucha, jednak z odrobiną takiej zasmażki staną się atrakcyjnym posiłkiem.

A co powiecie na kaszę kuskus z warzywami? Dzieciaki zazwyczaj przy niej nie wybrzydzają. Jest smaczna i bardzo prosta w przyrządzeniu – wystarczy zalać ją odrobiną gorącej wody i gotowe. Jeśli wzbogacimy ją kolorowymi warzywami pokrojonymi w drobną kosteczkę, to wówczas takie danie będzie zachęcało nie tylko zapachem, ale również wyglądem. Możemy przy tym namówić dziecko do zabawy. Poprośmy, by mały odkrywca zgadł, jakie to warzywo. Taki posiłek  będzie się wówczas kojarzył dziecku bardzo przyjemnie.

3. Bez mięsa ani rusz

Dobrze zbilansowana dieta dziecka powinna również zawierać produkty mięsne. Dzieciaki oczywiście nie tkną wątróbki, ale kurczaka czy chude wędliny jak najbardziej. Warto więc wykorzystać słabość dzieci do tego rodzaju produktów i przygotować z nich proste przekąski.

Zdrowe śniadanie to podstawa – doskonale o tym wiemy. Nasze dzieci potrzebują na początek dnia porcji białka, witamin, soli mineralnych oraz węglowodanów. Nie możemy jednak zaserwować mu zielonego smoothie, owsianki czy koktajlu buraczanego. To pewne, że dziecko na nie nawet nie spojrzy. Przygotujmy więc coś niewyszukanego, np. jajecznicę z różnymi dodatkami. Może to być szynka, drobno pokrojona cebulka lub szczypiorek, pomidor lub papryka. W ten sposób w jednym prostym daniu możemy zmieścić tak wiele dobrych dla zdrowia składników.

Podwieczorek to bardzo ważny posiłek – daje dziecku siłę na zabawę i naukę aż do zmroku. Proponujemy, by zaskoczyć dziecko i podać mu zdrowe nuggetsy z kurczaka. Jak je przyrządzić? Paski drobiowego mięsa obtoczmy w jajku i zmielonych orzechach. Do panierki możemy dodać ulubione przyprawy. Następnie tak przygotowane kurczakowe kąski zapieczmy w piekarniku. Danie można urozmaicić sałatką z ulubionych sezonowych warzyw.

Na kolację polecamy ruloniki z szynki z nadzieniem z serka twarogowego, odrobiną szczypiorku lub koperku i rzodkiewki. Takie danie można również ładnie ozdobić, a potem... patrzeć, jak dziecko pałaszuje je ze smakiem.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.Składniki: 330 g bulwy...

Przystawki

Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników - awokado i ogórka

Przystawki

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Wyobraź sobie piękne, słoneczne przedpołudnie. Kocyk, koszyk, pyszne, niebanalne jedzenie i twoi bliscy. Warto czasem zrobić coś innego, zafundować sobie oraz swojej rodzinie relaks i wypoczynek na świeżym powietrzu, z dala od technologii czy mediów....

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.