Kurczak piccata

Kurczak piccata to ciekawy przepis na pyszny obiad i aromatyczne mięso. A dodatkowo bardzo prosto się go przyrządza.

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka,
  • mąka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 40 ml oleju,
  • 50 g masła,
  • szklanka białego, wytrawnego wina,
  • pół szklanki bulionu,
  • pół szklanki kaparów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z pieprzem i solą. Filety kurczaka podziel w poziomie na dwie części. Każdy kawałek piersi obtocz dokładnie w mące. Na patelni rozgrzej olej i dodaj połowę masła. Smaż kurczaka na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone mięso odłóż na papier. Do pozostałego tłuszczu na patelni wlej wino i podgrzewaj powstały sos, aż się trochę zredukuje, przy czym mieszaj bardzo dokładnie, aby mąka pozostała ze smażenia kurczaka odkleiła się od patelni i zagęściła sos. Wlej bulion, dodaj zmiażdżony czosnek i kapary i chwilę razem podduś. Następnie dodaj pozostałe masło i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i włóż kurczaka, aby się podgrzał. Mięso od razu przełóż na talerz i polej powstałym sosem. Możesz podawać z opiekanymi ziemniakami.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie
 
229,1 kcal
Białka 14,76 g
Węglowodany 7,74 g
Tłuszcze 13,42 g
Błonnik 0,88 g


Komentarz:

Cały sekret kurczaka piccata leży w przyprawach i składnikach dodanych do drobiowego mięsa, czyli kaparach. Roślina ta spokrewniona jest z kapustą i choć wywodzi się z Azji, obecnie rośnie również w Europie, północnej Afryce oraz w USA. Kapary w większości (ok. 85%) zbudowane są z wody. Smakiem często przyrównywane są do czarnego pieprzu, chrzanu, czy rzeżuchy. Wszechobecne w kuchni włoskiej, kapary wspaniale komponują się z drobiem i rybami, często stanowią składnik sosów pomidorowych, sałatek, pizzy oraz ostrzejszych potraw. Śmiało można je łączyć z oregano, estragonem, czosnkiem i bazylią, a nawet z oliwkami. Warto spróbować!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z drobiu
Dania z drobiu

Wątróbka w przyprawie gyros z warzywami

Ilość porcji: 4 400 g wątróbki drobiowej, ok. 1 szklanki mleka, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 duża czerwona cebula, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki przyprawy gyros, 400 g zielonej fasolki szparagowej...

Dania z drobiu

Kurczak z sezamem

Kurczak z sezamem

Kurczak w sezamie to oryginalna, jak na polskie stoły, potrawa. Tego typu specjały kojarzą się nam raczej z egzotyczną Azją. Jednak możemy czerpać od czasu do czasu z przepisów azjatyckich, aby urozmaicić naszą słowiańską kuchnię.

Dania z drobiu

Nuggetsy

Nuggetsy

Nuggetsy z kurczaka to ciekawa forma przyrządzenia mięsa drobiowego. Proste, szybkie danie, które może posłużyć zarówno jako imprezowa przekąska, jak i weekendowe danie główne.

Dania z drobiu

Kurczak z cytryną

Kurczak z cytryną

Cytryna, nadająca potrawie z kurczaka wyrazisy charakter, jest pełna witamin, zwłaszcza A, C i z grupy B. Jest także źródłem wielu ważnych składników mineralnych.

Dania z drobiu

Kurczak z rozmarynem

Kurczak z rozmarynem

Zapach rozmarynu działa na nas kojąco i odprężająco. Może więc zamiast środków na uregulowanie nastroju warto sięgnąć po przepis na kurczaka w rozmarynie? Składniki: 3 jabłka, 3 cebule, 1 główka czosnku, sól i pieprz do smaku, 3...

Dania z drobiu

Pieczeń z kurczaka

Pieczeń z kurczaka

W Polsce dania z drobiu to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni. Drób słynie z dużej wartości odżywczej oraz atrakcyjnego, komponującego się niemal ze wszystkimi składnikami, smaku i aromatu.

Dania z drobiu

Kurczak w rozmarynie

Kurczak w rozmarynie

Dawniej uważano, że rozmaryn lekarski ma właściwości odmładzające i pomaga zachować urodę. Ze względu na swoje właściwości rozmaryn jest podstawowym składnikiem wielu kosmetyków.

Dania z drobiu

Dlaczego warto wybrać kurczaka zagrodowego?

Dlaczego warto wybrać kurczaka zagrodowego?

Kurczak zagrodowy Kurczak zagrodowy hodowany na Podlasiu jest karmiony naturalnymi paszami, bez żadnych dodatków. Dzięki temu jest mniej tłusty, ale ma więcej mięśni. Jego skórka jest cieńsza, a po upieczeniu staje się bardzo chrupiąca. Mięso kurczaka...

Dania z drobiu

Kurczak z musztardą

Kurczak z musztardą

Musztarda to jeden ze zdrowszych dodatków, z całą pewnością lepszy od majonezu czy nawet ketchupu. To wszystko dzięki gorczycy zawartej w składzie musztardy. Pobudza ona nasz organizm do działania, przyspiesza trawienie i reguluje procesy zachodzące...