Krokiety z tuńczyka

Ryby zawierają wiele korzystnych dla organizmu wartości odżywczych. Doskonale zaspokajają zapotrzebowanie na białko i witaminy. Co więcej, są bogatym źródłem dobroczynnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 150 g tuńczyka w puszce,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 2 szalotki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 3/4 szklanki tartej bułki,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Tuńczyk w krokietach

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb skutecznie chroni...

Przygotuj większą miskę, w której umieść tuńczyka, musztardę Dijon, jajka, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Składniki wymieszaj, a z uzyskanej masy uformuj paszteciki. Każdy pasztecik rybny obtocz w bułce tartej, najlepiej na głębokim talerzu, a następnie podsmażaj na gorącym i głębokim tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru. Danie najlepiej podawać na gorąco w połączeniu z sosem jogurtowo-koperkowym oraz z grzankami.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 243,92 kcal
--- ---
Białka 14,74 g
--- ---
Węglowodany 24,69 g
--- ---
Tłuszcze 9,09 g
--- ---
Błonnik 1,8 g
--- ---

Komentarz:

Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca. Jedzący ryby mają niższy poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także nie cierpią na niedobór żelaza i witaminy B12. Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają także ryzyko alergii, astmy, a nawet ujędrniają skórę, wygładzają zmarszczki, są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci. Ryby to jedyny typ mięsa dostarczający organizmowi witamin z grupy B oraz witaminy A, D i E. Niektóre z nich (szczególnie sardynki) zawierają duże ilości wapnia i fosforu. Ponadto, jedzenie ryb morskich bogatych w jod wpływa korzystnie na funkcjonowanie tarczycy.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza

Wietnamskie krewetki

Wietnamskie krewetki

Krewetki są bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają selen, miedź, potas, magnez i fosfor. W 100 g produktu znajduje się poniżej 2% tłuszczu, a tym samym zawierają ok. 97 kilokalorii.

Ryby i owoce morza

Krewetkowa pasta

Krewetkowa pasta

Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ryby i owoce morza

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Mięso halibuta zawiera łatwo przyswajalne białko, potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu kwasy omega-3 oraz niskokaloryczne tłuszcze.

Ryby i owoce morza

Łosoś z włoskim chlebem

Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami. Idealnie komponuje się z potrawami z ryb.

Ryby i owoce morza

Te ryby warto jeść nie tylko od święta

Te ryby warto jeść nie tylko od święta

Ryby? Jemy je najczęściej zimą Ryby królują na polskich stołach zwłaszcza w grudniu. Wtedy kupujemy ich na potęgę. Króluje oczywiście karp (...) , ale sklepy rybne oferują dużo więcej gatunków. Przed zakupem warto przyjrzeć...

Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Ryby i owoce morza

Tuńczyk w krokietach

Tuńczyk w krokietach

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca.

Ryby i owoce morza

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników - zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód.

Ryby i owoce morza

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Ryby warto jeść przynajmniej z jednego powodu. Są one bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ryby są również źródłem innych niezbędnych (...) łyżeczka soli, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki oleju. Przygotowanie: Filety...

Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro ze szpinakiem

Łosoś na ostro ze szpinakiem

Szpinak wzbudza różne emocje. Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto włączyć szpinak do swojego jadłospisu. Szpinak to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych. **Składniki:** * 500 g filetów z łososia, * 800...