Krokiety z tuńczyka

Ryby zawierają wiele korzystnych dla organizmu wartości odżywczych. Doskonale zaspokajają zapotrzebowanie na białko i witaminy. Co więcej, są bogatym źródłem dobroczynnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3.

Składniki:

  • 150 g tuńczyka w puszce,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 2 szalotki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 3/4 szklanki tartej bułki,
  • oliwa z oliwek.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Przygotuj większą miskę, w której umieść tuńczyka, musztardę Dijon, jajka, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Składniki wymieszaj, a z uzyskanej masy uformuj paszteciki. Każdy pasztecik rybny obtocz w bułce tartej, najlepiej na głębokim talerzu, a następnie podsmażaj na gorącym i głębokim tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru. Danie najlepiej podawać na gorąco w połączeniu z sosem jogurtowo-koperkowym oraz z grzankami.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 243,92 kcal
Białka 14,74 g
Węglowodany 24,69 g
Tłuszcze 9,09 g
Błonnik 1,8 g


Komentarz:

Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca. Jedzący ryby mają niższy poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także nie cierpią na niedobór żelaza i witaminy B12. Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają także ryzyko alergii, astmy, a nawet ujędrniają skórę, wygładzają zmarszczki, są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci. Ryby to jedyny typ mięsa dostarczający organizmowi witamin z grupy B oraz witaminy A, D i E. Niektóre z nich (szczególnie sardynki) zawierają duże ilości wapnia i fosforu. Ponadto, jedzenie ryb morskich bogatych w jod wpływa korzystnie na funkcjonowanie tarczycy.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Ryby i owoce morza

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników - zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód.

Ryby i owoce morza

Tuńczyk w krokietach

Tuńczyk w krokietach

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca.

Ryby i owoce morza

Przepis na wege sushi

Przepis na wege sushi

Bardzo lubimy sushi, jednakowoż, ze względu na małoletniość niektórych konsumentów, jemy sushi bez surowych ryb. Najbardziej lubimy wersję, która jest na zdjęciu, czyli maki z solidnym wsadem awokadowym i posypką z prażonego sezamu. No dobra, ja to akurat...

Ryby i owoce morza

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Świetną propozycją dla wielbicieli szpinaku jest pochodzące z kuchni francuskiej quiche. Jest to nic innego jak kruche ciasto z nadzieniem na przykład warzywnym, zalane śmietanowo-jajeczną masą. Palce lizać! Czas przygotowania:...

Ryby i owoce morza

Łosoś w przyprawach

Łosoś w przyprawach

z łososia tak, aby się nie dotykały. Smaż przez kilka minut na ostrym ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz tłuszcz i zalej rybę sosem z rondla. Smaż (...) wahaniom nastrojów. Wyrazisty smak soczystego mięsa łososia jest nie lada...

Ryby i owoce morza

Łosoś w glazurze

Łosoś w glazurze

Łosoś jest bardzo cenionym i popularnym na stołach wszystkich kuchni pożywieniem. Poza wyśmienitym smakiem posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz liczne minerały.

Ryby i owoce morza

Zapiekane ryby

Zapiekane ryby

Quiche można robić z różnym nadzieniem, warzywnym, serowym czy rybnym.

Ryby i owoce morza

Krewetkowa pasta

Krewetkowa pasta

Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ryby i owoce morza

Łosoś z włoskim chlebem

Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami. Idealnie komponuje się z potrawami z ryb.